Godaste såsen till kött! Pepparsås med whisky

av Åse

Godaste såsen till kött! Pepparsås med whisky

Goooood förmiddag måndag!
Tidigt i säng i går och klockan ringde 6:45 i dag.
Så skönt att få komma i gång och beta av jobb i lugn och ro innan husets yngre tjejer vaknar.
Nu är mailkorgen tom och jag har hunnit med en massa annat som jag skjutit på. Bästa känslan!
Här kommer den supergoda såsen!
En perfekt sås till alla sorters kött och den är så användbar!
Byt ut svartpeppar mot t.ex mortlad rosépeppar eller grönpeppar (då kan ni dubbla mängden peppar, addera dock gärna lite grovt malen svartpeppar också)
Gillar ni inte whisky? Ersätt med konjak! Gillar du inte konjak? Uteslut!
En härlig sås som inte behöver mjöl eller annan redning! Den reder sig själv.



Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pepparsås med whisky


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1/21 msk grovt malen svartpeppar (börja med mindre mängd!)
  • 1 tsk Worcestershiresauce
  • 1 msk tamarisoja
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk konc. kalvfond
  • 3 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 tsk svart vinbärsgelé
  • 3 msk whisky eller konjak
  • 1 tsk dijonsenap
  • smör att steka i

Instruktioner

  1. Fräs lök och peppar i smör på medelstark värme.
  2. Tillsätt övriga ingredienser utom whiskyn. Låt koka ihop tills konsistensen är tjock och såsig.
  3. Tillsätt whiskyn och låt småputtra några minuter. Smaka av med lite dijonsenap och eventuellt mer peppar.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

29 kommentarer

Crème Ninon med pilgrimsmussla - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 12 februari, 2024 - 13:38

[…] Entrecote (steker på den på mycket hög värme i smör efter sousvide) med ugnsrostad potatis och min goda pepparsås med whiskey. […]

Svara
Benny moden 3 september, 2022 - 15:41

Hej gjorde denna sås idag bytte ut vattnet mot 1dl rödvin &tog 1/2 dl vatten, färgen är jättekonstig (lite lätt lila) ser inte aptitlig ut! Och smaken (nää) och du skriver att den reder sig själv på 15 min ca.. Hur ska den reda sig utan bottenredning el toppredning?? Det ska vara om du reducerar den kraftigt vilket tar betydligt mer än 15 min.. och även om jag inte bytt ut vattnet så skulle den aldrig få den färgen som på dina bilder du lagt upp, den skulle vara betydligt mycket ljusare! Men tack iaf 😊
Mvh Benny

Svara
Åse 4 september, 2022 - 18:57

Min sås på bilden är gjord med whisky inte med rödvin och den reder sig på 15 minuter eftersom det är grädde och creme fraiche i då behövs ingen bottenredning.

Svara
Albin 17 april, 2023 - 12:31

Hej Åse!
Hur många portioner är recpetet beräknat till då jag skulle vilja använda detta recept till två personer?

Svara
Åse 17 april, 2023 - 12:44

Hej!
Det blir ju ca 5 dl sås så jag skulle säga att det räcker till 3-4 personer!

Svara
Torbjörn Bertilsson 25 maj, 2022 - 19:33

Gjorde denna sås idag till grillad fläskytterfilé med egen nyskördade sparris, den var fantastisk god. Tack för receptet.

Svara
Emma 6 januari, 2022 - 15:37

Godaste såsen jag någonsin ätit!! Har blivit en ny favorit hos hela familjen och vänner när det blir lite finare kött

Svara
Sara 30 april, 2020 - 18:39

Blev en god sås. Använde skotsk single malt whisky, kanske blev lite för mycket smak från den. Nästa gång tar jag lite mindre tror jag 🙂

Svara
Åse 30 april, 2020 - 18:56

Hej! Ja jag hade nog hellre tagit en blended i denna =) Ska skriva det i receptet!

Svara
Camilla 23 januari, 2020 - 11:57

Hej! Ungefär hur lång tid får man räkna med att det tar att koka såsen?

Svara
Åse 23 januari, 2020 - 17:18

ca 15 min =)

Svara
Ann-Sofi 6 november, 2017 - 17:53

Hej.
Tror du det skulle funka att byta till grönpeppar?
Ann-Sofi

Svara
Maria 4 november, 2017 - 10:06

Hej!
Vad kan man använda istället för Worcester? Behöver göra den glutenfri..
Mvh Maria

Svara
Åse 4 november, 2017 - 10:19

Då får du utesluta det, finns inget du kan ersätta med.

Svara
Anna 1 november, 2017 - 13:25

Tack för receptet, jag letade precis efter någon sås att ha till fläskfilén som legat ett par månader i kylen nu…precis vad jag behövde! Som vanligt JÄTTEGOTT! Jag tog whisky för det var vad jag hade hemma, men kan tänka mig att konjak är lika gott! Stort tack för ännu ett toppenrecept!

Svara
Åse 1 november, 2017 - 13:26

Härligt Anna! tack för feedback! Stor kram!

Svara
Anna-Karin 1 november, 2017 - 07:03

Låter jättegott! Jag undrar lite över tamarisojan som jag ser att du har i många recept. Vad är det för skillnad mellan den och vanlig japansk soja? (Jag försöker hålla nere antalet flaskor och burkar i skåpen)

Svara
Åse 1 november, 2017 - 07:38

Tamarisoja är en japansk soja som är gjord enligt tradition. Den är fermenterad, glutenfri och innehåller inget socker. Du kan använda din vanliga japanska om du vill det 🙂

Svara
Kate 30 oktober, 2017 - 20:32

Skön känsla när man är ” i fatt” med en massa måsten…Tack för tips och recept alltid gott med något nytt !
Måndagskram från Kate

Svara
Åse 31 oktober, 2017 - 09:15

Visst är det så! Bästa känslan! =) KRAM!

Svara
Nina 30 oktober, 2017 - 19:25

ÅÅÅÅ, vilken sås!!!!
Sååå god!!!

Svara
Åse 30 oktober, 2017 - 19:26

Gillade du?? Hihi =))

Svara
Marie 30 oktober, 2017 - 17:58

Tack snälla du för alla goda recept som du tipsar oss om! Guld värt för mig❤️ Kan du tipsa om både en whiskey samt en konjak som du använder vid matlagning? Tack för en bra och inspirerande blogg!
// Marie

Svara
Åse 30 oktober, 2017 - 18:12

Hej! Konjak kör jag alltid Larsen om den finns hemma, behövs inga finkonjak/whiskys. Maken köper ofta IKEACH whisky som är en prisvärd och supergod single malt! Den har jag i detta receptet =)

Svara
Kristin 30 oktober, 2017 - 17:01

Tack snälla Åsa för receptet! Såsen ser himla god ut på bilderna, så jag kan bara tänka mig hur gott den smakar… 🙂 Ska laga såsen när barnen kommer hem på middag nästa helg.
Kram Kristin

Svara
Åse 31 oktober, 2017 - 09:18

Hoppas det smakar! KRAM!

Svara
Jenny 30 oktober, 2017 - 11:46

Denna såsen… alltså mums och tack för att du påminner mig om den👍älskar dina kokböcker 😍

Svara
Therése 30 oktober, 2017 - 10:24

Hej! Vilken tajming jag som just funderade på en god köttsås till fredagens middag 😊
Fråga: hela pepparkorn eller kanske mortlade?
/Therése

Svara
Åse 30 oktober, 2017 - 10:52

Uppdaterat nu! 🙂

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.