Fredrikas Nöt- och Fröbröd PALEO, LCHF

av Åse

Som jag berättade om i ett tidigare inlägg så blev jag så bortskämd på Marstrands havshotell av en läsare här på bloggen som har hand om bageriet.
Hon hade bakat ett bröd bara för mig och när vi beställde upp frukost till rummet så låg det två skivor av detta brödet där. Så genomsnällt och jag blev jätteglad!
Att brödet sedan var så gott att jag undrade om det verkligen bara innehöll frön och nötter, gjorde ju inte saken sämre!
012A7662
Jag älskar t.ex. danskt rågbröd, är egentligen inte mycket för mjukt bröd då jag vill ha lite tuggmotstånd.
Så jag har saknat ett lågkolhydratbröd som är lite som ett riktigt gott danskt rågbröd med hela korn. Nu har jag funnit ett. TACK Fredrika ♥
Jag fick tips att brödet kommer från Thomas Rode Andersens kokbok Stenålderskost: Paleo – kokbok för moderna människor.
Lite annan nöt & fröblandning och mått i originalreceptet dock.
Supergott!
Du kan givetvis använda vilka nötter som helst! Pistagenötter är ju gott! Eller varför inte valnötter och paranötter?
012A7735
16032015-012A7754
 
Brödet är ju rejält och fullt med fiber och nyttiga fetter så jag skar mitt bröd i relativt tunna skivor och då fick jag ut 28 stycken skivor, lagom skivstorlek tycker jag.
Ca näringsvärden:
Per skiva: 198 kcal, 6 g protein, 3.1 g kolhydrater, 17,4 g fett
(Kan variera lite beroende på nötter använda)
Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fredrikas Nöt- och Fröbröd PALEO, LCHF


Ingredienser

  • 100 g pekannötter
  • 100 g hasselnötter
  • 100 g cashewnötter
  • 100 g krossade linfrön
  • 100 g skalade sesamfrön
  • 100 g solrosfrön
  • 150 g pumpakärnor
  • 50 g chiafrön
  • 1 tsk salt
  • 100 g kallpressad rapsolja eller deodoriserad kokosolja
  • 6 st ägg
  • (Några hackade dadlar i är också gott i)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 gr.
  2. Väg upp alla nötter (nötterna ska vara hela) och häll i stor skål.
  3. Blanda i salt, olja och ägg och rör ihop allt noggrant.
  4. Smörj en form och strö den med sesamfrön.
  5. Strö chiafrön över limpan.
  6. Baka 60 min i 150 grader.
  7. Låt svalna och skär sedan upp, gärna med skärmaskin.
  8. Frys in skivorna så har du alltid ett färskt bröd att ta fram! Brödet håller länge i rumstemperatur också!

Nutrition

  • Serving Size: 32

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

40 kommentarer

Carola 5 april, 2022 - 19:26

Ska brödet lagas i mitten eller nedersta delen i ugnen?

Svara
Åse 6 april, 2022 - 07:25

Det går bra både i mitten och i nedersta, skulle den få för mkt färg så bara lägg över ett folie/bakplåtspapper

Svara
Villa Strandvägen i Ystad - YSB - 56kilo.se - En mat & Inspirationsblogg 25 februari, 2019 - 10:37

[…] i Ystad och slötittar TV och njuter av tystnaden och lugnet här. I går efter frukost (Fredrikas Nöt- och Fröbröd) så satte vi oss i bilen mot Ystad och Villa Strandvägen som alltså ligger precis bredvid […]

Svara
Mats Sundelin 21 november, 2017 - 07:52

Jag tycker det här receptet verkar spännande. Jag ser direkt att det är ganska dyrt att göra ett sånt här bröd men man äter säkert mycket mindre än av vanligt bröd.
I alla fall så läser jag på nätet att krossade linfrön kan vara giftiga. Är det något du håller med om eller inte?
https://www.ica.se/halsa/artikel/hur-farliga-ar-krossade-linfron/
Där står det Varför är krossade linfrön farliga för kroppen?
– Linfrö innehåller ämnet linamarin som omvandlas till vätecyanid i kroppen. Vätecyanid är mycket giftigt.
Livsmedelsverket avråder också så sent som 2017-04:
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/notter-och-froer/linfro
Jag kommer nog att använda hela linfrön i stället för säkerhets skull. Linfröolja kan ju vara ett alternativ också men det får jag nog kolla upp bättre.
En annan fråga är blötläggning av nötterna.
Det lär ju vara mycket hälsosammare att blötlägga nötter och en del fröer innan man äter dem. Vad är din åsikt om det?
Jag ska helt klart prova det här brödet.

Svara
Åse 21 november, 2017 - 11:08

Det går säkert bra att ersätta med hela linfrön.
jag oroar mig dock inte över de 3 gram krossade linfrön man får per skiva bröd speciellt inte då brödet hettats upp i ugn under lång tid.

Svara
Villa Strandvägen i Ystad - YSB - 56kilo - LCHF Recept och Livsstil! 22 januari, 2017 - 13:08

[…] i Ystad och slötittar TV och njuter av tystnaden och lugnet här. I går efter frukost (Fredrikas Nöt- och Fröbröd) så satte vi oss i bilen mot Ystad och Villa Strandvägen som alltså ligger precis bredvid […]

Svara
Föreläsning i Göteborg och Fredagsbubbel - 56kilo - LCHF Recept och Livsstil! 21 januari, 2017 - 09:35

[…] var full sal och ett härligt och positivt gäng som åt sina goda LCHF mackor med ost (Brödet var Fredrikas nöt- och fröbröd som finns i LCHF 2.0 och HÄR) Vi fick sedan med oss några smörgåsar som vi åt hemma hos Anna. […]

Svara
Nettan 16 januari, 2017 - 11:52

Skall handla ingridienser till detta brödet….en fråga bara…smular det sönder sig om jag skär med vanlig kniv.´…eftersom alla nötterna skall vara hela…..?

Svara
Åse 16 januari, 2017 - 12:36

Nej det går hur bra som helst =)

Svara
Sofia 18 september, 2020 - 16:55

Äter lchf periodvis men kommer alltid tillbaks till din fina blogg för de bästa recepten ❤️🙏🏻
Detta bröd har jag gjort många gånger, ett av de absolut bästa enligt mig! Ikväll blir det räkmacka på ett par skivor av detta, mums 😍

Svara
Catarina 18 december, 2016 - 06:57

Jag gjorde exakt som det stod i receptet och resultatet blev PERFEKT😍 Det godaste brödet jag ätit, tuggmotstånd och mycket smak! Köpte en ny fräsch form på ICA som jag smörade ordentligt och klädde med sesamfrön. Brödet ramlade i princip ur formen och fastnade inte det minsta som andra tyvärr hade problem med. Rekommenderar detta bröd 100% ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Svara
Diana Bengtsson 11 oktober, 2016 - 08:57

Hejsan!
Jag har bakat ett bröd som är likt detta och undrar lite över hållbarheten! Jag såg att du skrivit att det håller sig länge i rumstemperatur, men ungefär hur länge är länge? En vecka? I kyl borde det väl hålla sig längre? Jag kommer själv inte ihåg, för jag fryser alltid in mitt bröd.. (Tacksam för ett snabbt svar då jag har en uppgift på min dietistutbildning att jämföra detta brödets hållbarhet med ett liknande från affären)
Ha en fin dag!

Svara
Åse 11 oktober, 2016 - 09:01

Hej! Jag har tyvärr inga raka svar att ge då jag alltid själv fryser in bröd! Men då brödet inte innehåller mejeri så lär det hålla längre än andra och jag tippar på en vecka men det är bara gissning. Du får googla 😉

Svara
Åsa 15 juli, 2016 - 07:43

Hej! Jag kan inte äta linfrö. Vad tror du, kan jag bara utesluta eller behöver jag ersätta med något annat som ”binder”

Svara
Åse 15 juli, 2016 - 09:06

Som sagt svårt att sia om hur resultatet blir men du kan prova att ersätta med chiafrön

Svara
Anna 19 september, 2015 - 13:33

Mitt nya favoritbröd! Just i detta nu står det i ugnen. Tredje gången som jag bakar det nu. Förra gången testade jag med mandel o valnötter istället för cashew o paranötter och så hade jag torkade fikon i. Det blev riktigt gott! Denna gång testar jag med lite russin i. Kul att kunna variera receptet.

Svara
Nöt & fröbröd – LCHF | Hemma hos Andrea 29 mars, 2015 - 11:58

[…] Ett lättbakat bröd med massa olika nötter och fröer som passar utmärkt för den som äter en lågkolhydratskost. Man blandar enkelt ihop alla ingredienser en bunke, häller över i en form och bakar brödet i ugnen i ca 1 timme. Receptet hittade jag på bloggen 56kilo.se – HÄR. […]

Svara
Jojo 24 mars, 2015 - 15:21

Super! Bästa mjölfria brödreceptet hittills. Älskar den rejäla ”tuggigheten” och smaken.
Men mitt fastnade också i formen trots smörj och frön så nästa gång (för det blir det garanterat!) så blir det bakplåtspapper.

Svara
Åse 25 mars, 2015 - 09:39

Härligt det smskade! Jadå ta bakplåtspapper nästa gång! =)

Svara
Helena 18 mars, 2015 - 11:08

Om man är allergisk mot nötter ,kan man ha mandel i istället då? Eller vad rekommenderar du?

Svara
Åse 18 mars, 2015 - 11:09

Du kan ha vilka ”nötter” du vill ha. Konsistensen blir ju densamma.

Svara
Ny Bok på gång! - 56kilo - Inspiration, Hälsa och Livets goda! 17 mars, 2015 - 11:59

[…] 1/2 avokado, macadamianötter, 1 ägg, 1/2 burk Abbas mästar makrill och 1 skiva nöt & fröbröd […]

Svara
Linda 17 mars, 2015 - 09:52

Hej!
Älskar ju dina recept, men de går ju inte att pinna längre! Ser du någon lösning på problemet? Det är ju många fler sidor som har samma problem, har provat runt på andra sidor också och försökt pinna. Vissa fungerar, men många gör det inte… Hoppas, hoppas du kan lösa detta!!
Tack för bra blogg och instagram!
Linda =)

Svara
Åse 17 mars, 2015 - 10:13

Hej! Nej jag har kollat på detta och varken jag eller support hittar felet. Jag har sett samma fel på andra webbsajter så det är någon konflikt med nya Pinterestuppdateringen.

Svara
Karin 16 mars, 2015 - 21:51

Tack för receptet! Supergott men mitt bröd fastnade i formen och jag är rädd att jag kommer få äta brödet med sked..ngt tips på hur jag ska göra för att det inte ska fastna? För jag tänker försöka igen

Svara
Åse 17 mars, 2015 - 06:42

Smörjde du formen noggrannt och strödde med sesamfrön? Annars kan du ha i bakpapper!

Svara
Åsa 16 mars, 2015 - 20:47

Hej! Gjorde detta bröd ikväll och det var verkligen supergott! Tack för receptet! ☺

Svara
Lisa 16 mars, 2015 - 16:46

Hejhej! Ser verkligen supergott ut! Ska testa och baka detta ikväll.
Jag äter mycket raw food och skulle nog inte kalla detta brödet för raw, pga den höga ungstemperaturen och ägginnehållet, men detta bara måste jag testa. Kanske att man kan testa och tillsätta någon krydda också. Får helt enkelt göra två stycken 🙂 en med och en utan kryddor.
Tack för alla härliga recept som du delar med dig av.

Svara
Marie 16 mars, 2015 - 15:45

Hej, ser så gott ut. En fråga…rapsolja, är det för att det inte har så mycket smak som t.ex. olivolja?
Tack för en bra blogg!

Svara
Åse 16 mars, 2015 - 15:46

Hej! Ja rapsolja är mer neutralt men visst kan man prova olivolja!

Svara
Marie 17 mars, 2015 - 16:14

Hej Åse, tack för snabbt svar!
Jag har en fråga till…ser att det står RAW bröd…använde du bara råa nötter, inga rostade?
Tack igen,
Marie

Svara
Åse 17 mars, 2015 - 16:27

Bara råa ja men med Raw ska egentligen inget vara upphettat till mer än 70 grader och detta brödet når nog lite högre än så men i min värld är brödet så gott som RAW godkänt.

Svara
Anna 16 mars, 2015 - 12:37

Tack för receptet! Någon som vet ungefär hur mycket 100 g rapsolja är? +/- 1 dl?

Svara
Åse 16 mars, 2015 - 12:39

Mer än 1 dl! 1 dl är 90 g

Svara
Camilla p-a 16 mars, 2015 - 09:40

Åh, jag saknar också danskt rågbröd! Det är dags att göra nötblandning i ugnen och bröd idag, ska testa detta! 😀
Din formfranskaar jag ätit en skiva i snart en vecka, håller mig såå mätt! 🙂 kom på efter någon dag att den bör förvaras i kylskåpet! 😉

Svara
Åsa 16 mars, 2015 - 09:36

Hej!
Hur länge håller brödet? Eller kan man frysa det? Och är det svårt att skära det då det är hela nötter i?
Tack för en inspirerande blogg!
/Åsa

Svara
Åse 16 mars, 2015 - 09:37

Hej! Jag har skrivit om allt det i inlägget 😉

Svara
Christina 16 mars, 2015 - 09:16

Hej! Ser jättegott ut! Ska nötterna hackas eller vara hela?

Svara
Caroline 16 mars, 2015 - 08:59

Hej! Detta brödet ser så gott ut. Ska jag verkligen testa! En fråga bara; ska nötterna vara hela?! Tack för fina recept! Ha en fin dag! Hälsningar, Caroline

Svara
Åse 16 mars, 2015 - 09:16

Ja det ska de! =) Må gott!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.