Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fransk Höstgryta med passande vin


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar
  • smör att steka i
  • 1 paket bacon
  • 1 stor morot
  • 1 stor gul lök
  • 250 g champinjoner
  • 3 vitlöksklyftor
  • 5 dl rött vin
  • 3 msk koncentrerad kantarellfond (eller oxfond)
  • 4 lagerblad
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • salt, svartpeppar
  • 1 msk svart vinbärsgelé (gör mkt för smaken!)
  • 12 små lökar
  • 1 kruka bladpersilja
  • 50 g naturell färskost
  • 1/2 dl grädde

Instruktioner

  1. Stek köttet i smör i het panna. Salta och peppra. Lägg över i Crockpot.
  2. Skala och skär morötterna i bitar. Skala och skiva löken, finhacka vitlöken.
  3. Stek baconet lagom knaprigt. Lägg över i grytan.
  4. Sätt crockpoten på 8 timmar låg. När det är 40 minuter kvar lägg i smålöken och låt gå klart med resten. Red med naturell färskost och grädde sista 10 min.
  5. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt valfritt tillbehör.
  6. Om vanlig gryta används. Koka grytan i 1,5 timme och låt champinjoner, stekt bacon och pärlök steka med ytterligare 30 minuter sedan.