Leilas Formfranska

av Åse

Här kommer receptet på formfranskan!
Jag äter relativt lite vitt bröd, men när jag gör så är det nästan alltid detta! Det är fantastiskt gott och jag inbillar mig i allafall att jag håller mig längre på detta än ”köpe-vitt”.
Från boken ‘a piece of cake’ av Leila Lindholm.

20 skivor per bröd á 3 PP (5 PP för två skivor)

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk flytande honung
2 tsk brödsirap
1 dl god olivolja
1,5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10-11 dl vetemjöl special
Blå vallmofrön och smör till brödformarna
flingsalt till utbakningen

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.
Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.
Smöra och bröa formarna med vallmofrön.
Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 gr.
Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.
Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.

IMG_5684

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

48 kommentarer

Smörgåsbakelse LCHF, Glutenfri (Smörgåstårta) - 56kilo - Inspiration, Hälsa och Livets goda! 12 november, 2015 - 15:00

[…] en smörgåsbakelse men man kan ju givetvis göra en hel smörgåstårta på detta receptet! Min formfranska är så användbart när det gäller alla rätter som kräver vitt formbröd. Till detta receptet […]

Svara
Mimmi 20 oktober, 2013 - 00:51

låter supergott
dock måste jag testa med fiberhusk
och mjölmix tål inte äta gluten.

Svara
bikka 3 februari, 2010 - 12:12

Hej!

Bakade formfranskan i måndags kväll och den gjorde omedelbart succé här hemma så nu har jag bakat 3 limpor till!

Svara
Åse 3 februari, 2010 - 12:43

Åh kul att höra! Det är ett dundergott vitt bröd!!

Svara
mallaba 28 januari, 2010 - 21:10

Slängde ihop det här brödet, efter jag blivit inspirerad av dina härliga bilder, och det var supergott! Jag rekommenderar det såklart vidare till de som inte provat. Jag äter inte vitt bröd så ofta i viktklubb nu, men ibland måste jag ju unna mig:-)

Svara
Åse 28 januari, 2010 - 22:10

Klart man måste!! Inga förbud! Bara man väljer sina tillfällen ;)) Härligt att de smakade! Hela vår familj älskar brödet! Perfekt att rosta!

Svara
tzambiqa 28 januari, 2010 - 11:36

Ser väldigt gott ut =)

JAg undrar om det bara är jag som varje gång måste lägga in lösen så fort jag ska in här på bloggen? den sprara det inte fast det står att den ska göra det =O underligt!

Svara
Åse 28 januari, 2010 - 11:41

Hej!

Två till har haft problem som jag vet om, för den ena hjälpte det att bocka av och sedan bock i ”kom ihåg mig” boxen, sedan fungerade det.

Svara
Engverth 28 januari, 2010 - 11:04

Ser gott ut. Fick en sån lust igår att baka men tyvärr hände något som fick lusten att försvinna, hoppas att jag kan hitta den igen till helgen. 🙂
Skall förhoppningsvis läsa Laga Lätt ikväll, har inte hunnit öppna den än. Var det mycket gott i den?
Kramiz

Svara
Lina 28 januari, 2010 - 10:38

Det får testas i helgen! 🙂

Svara
MariaGunilla 28 januari, 2010 - 10:35

Hej vännen!
Vill bara skicka en varm torsdagshälsning och hoppas allt är väl med dig.
Brödet ser gott ut, ska definitivt bakas i framtiden, just nu ”brödförbud”. 🙂

Svara
Sagalill 28 januari, 2010 - 09:38

Detta såg väldigt gott ut! Tack för receptet för här ska provas! Gillar verkligen den nya sidan förresten! Snygg design!

Svara
Maja1 27 januari, 2010 - 22:31

Försöker att inte äta vitt bröd för mycket men det är GOTT. Och det där ser väldigt gott ut, hungrig som jag är=)

Svara
nettchen 27 januari, 2010 - 21:04

skrev ju innan att jag behövde logga in varje gång but no more:) Jag kryssade av kom ihåg mig rutan och i den igen och nu funkar det.
Brödet ska definitivt bakas ser läckert ut

Svara
@nette 27 januari, 2010 - 17:57

Gott…känner riktigt hur det doftar nybakat bröd här hemma. Bloggen blev jätte fin ju.
Har du bra tips på VAD man ska/kan stoppa i sig när sötsuget kommer??????

Kramar @nette

Svara
Millis 27 januari, 2010 - 13:04

Gu va gott det ser ut!!! Nu får du mig att vilja baka oxå!!
Jäklar, jag ska ju ner i vikt inte upp ;D
Ja ja måste ut i ovädret o köpa en sån där brödform så får vi se om jag lyckas baka lite :))
Tack för receptet!

Svara
anna-lena 27 januari, 2010 - 11:31

Visst är det gott med nybakat bröd, tror att jag skall göra det på lördag morgon med, längtar redan.

Snygg din nya sida är, du har verkligen öga för sånt här, kanske inte så konstigt ; )

Kram A-L

Svara
Åse 27 januari, 2010 - 17:04

Tack vännen!!

Svara
jeanettebok 27 januari, 2010 - 11:28

Hej!Snälla du, vill du dela med dig av receptet på timjancremen? Jag ska bjuda ett par arbetskompisar på lax på fredag och det lät så gott med timjancreme!Ha en härlig dag!mvh jeanette

Svara
Åse 27 januari, 2010 - 18:27

Timjancrème:
1 rödlök
2 dl lätt crème fraiche
2 msk hackad timjan
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Ta gärna mindre rödlök till att börja med, tyckte min smakade för mkt rödlök, så börja med en halv eller mindre och smska av!

Svara
Josefin 27 januari, 2010 - 10:24

Hallå!
Vad mumsigt brödet ser ut ;)Tycker du att det funkar bra med att räkna Pro Points? Jag har ätit lc sedan 1 januari och har gått ner drygt 5 kilo, vilket i och för sig är bra, men det är inte alltid lätt att skippa kolisar, helst när resten av familjen äter ”vanlig mat”! Men jag ska nog försöka nån vecka till! Du är i alla fall en otrolig inspirationskälla, så otoligt duktig! =)
Ha en bra dag!
Kram Josefin

Svara
Skogsgumman 27 januari, 2010 - 11:57

Jag äter själv åxå enligt LCHF och jag tycker det är både lättsamt och kanonbra. Vi har hållit på med den sen jan-09, men visst spårar man ur ibland men snabbt är man inne i det igen.
LCHF är nog mer en livsstil eftersom kroppen ställer om sig och förbrukar fettet istället för kolhydraterna. Du kan ju i princip äta ”vanlig” mat, bara det att du ersätter ris, pasta och potatis med grönsaker, vi gör alltid en vitkålssallad till maten, kanonbra för den håller sig i flera dagar i kylen.

Ibland måste man ju ge saker och ting sin tid.

Ha en bra dag!

Svara
Josefin 27 januari, 2010 - 12:44

Du har nog rätt, jag märker ju att jag mår så mycket bättre på denna kost, jag vill ju egentligen också se det som en livsstil. Jag tror i och för sig att varför jag tycker det är jobbigt mellan varven är för att tycker det är såå gott med bröd och pasta och jag har ju ej ätit lchf så länge så jag har nog inte helt brutit vanan att äta kolisar ännu.
Men, man får ta en dag i sänder, jag tror man vinner mycket på att skippa kolisar!!:)
Tack för svaret!! =)

Svara
Åse 27 januari, 2010 - 17:02

Ja jag tycker det fungerar jättebra.
Jag tycker att LCHF/LC är ett bra sätt att gå ner i vikt, alt hålla vikten men lite trist i längden, tyvärr. Men vi är ju så olika, det är ju många som tyker att det fungerar vid alla tillfällen men jag är i grund och botten sådan att jag vill kunna äta av allt, men inte alltid.

Svara
Ida79 27 januari, 2010 - 08:41

Åh ser ju verkligen jättegott ut, det måste jag provbaka, kanske redan till helgen :o)

Men du, stämmer verkligen 5 pp/skiva??
Blir det bara 10 skivor per limpa?
Om du menar att det blir 20 skvivor per limpa så blir det ”bara” 2-3 pp/skiva. Jag la in receptet i vv-online.

Kram

Svara
Åse 27 januari, 2010 - 09:37

Ja enligt min VV online stämmer det. Hela brödet blir 100 PP / 20.
11 dl vetemjöl: 61,5 PP
1 dl olja: 25,5 PP
2 tsk honung: 1PP
2 tsk sirap: 1 PP
2 dl Kungsörnen durum: 11 PP
= 100 PP

Vilka värden får du??

Svara
Ruffa 27 januari, 2010 - 16:14

Enligt ditt recept blir det 2 bröd, borde väl blir 40 skivor då.

Svara
Åse 27 januari, 2010 - 16:46

Japps! Jag hade räknat på ett bröd så pointsangivelsen är rättad nu.

Svara
Novalii 27 januari, 2010 - 07:51

Hej!

Jag är nyreggad här men har besökt din blogg flera gånger tidigare. Måste berömma dig! Du är så duktig som klarar att gå ner alla kilo! Själv kämpar jag vidare och din sida är en stor morot för mig. Blir verkligen peppad av dina bilder, framsteg och goda recept!
Tack för all inspiration!

Kram Johanna

Svara
Åse 27 januari, 2010 - 18:28

Vad roligt att höra, tack! =)

Svara
Akinna 26 januari, 2010 - 21:07

Hej, hej! Vad fint här har blivit. Som alltid!

Hoppas allt är bra annars också. Synd att vi inte ses på måndag, men jag återkommer med en lista när sidan har öppnats. Den 27:de var det om jag inte minns fel.

Kramis bananis.

Svara
Åse 27 januari, 2010 - 17:05

Jappsis idag finns kollektionen ute! Kramis

Svara
FruLycklig 26 januari, 2010 - 19:33

Ser alldeles ljuvligt ut!! Hur gör du när du räknar ut ProPoints? Är du nöjd med nya systemet? Jag har varit med så många gånger, både med prickar och vanliga Points men det nya verkar så pass bra och vettigt att jag funderar på att gå med igen. Använder du deras onlinetjänst? 🙂
Tack för din fantastiska blogg, det är en verklig källa till pepp och inspiration.

Svara
Åse 27 januari, 2010 - 17:07

Lägger in allt i vv online och delar sedan med antal skivor 🙂

Svara
Anita 26 januari, 2010 - 19:25

Låter gott, ska testa och baka det senare. Vill bara tala om för dig att på fredag och 3 veckor framåt, är jag inte så aktiv på din hemsida. Jag ska åka till Thailand, gubben min och två vänner. Vill tala om det ifall du undrar vart jag tog vägen.

Svara
Åse 27 januari, 2010 - 18:29

HA det så häääääärligt och njut!!!

Svara
mallaba 26 januari, 2010 - 19:19

Det doftar gott ända upp till Norrland. Blir nog lite nya grejer på inköpslistan och lite bak här under helgen.

Svara
Jajja 26 januari, 2010 - 17:48

MMmmm, doftar gott bara jag ser bilden;)

Jajja.

Svara
Aika 26 januari, 2010 - 17:41

Åh det vill jag komma och fika nångång 😉

Svara
manuella 26 januari, 2010 - 15:23

Ser jätte gott ut. Detta får vi prova till helgen:))

Svara
annamaria 26 januari, 2010 - 14:31

Det här såg ju jättegott ut, ska jag testa nåt tag!

Svara
Sandi 26 januari, 2010 - 14:30

Kan såklart inte klara mig utan 56kilo!
Brödet ser mycket gott ut..

Kram!

Svara
Nelson 26 januari, 2010 - 14:27

Inte nog med att det är gott – det är ju vackert också 🙂

Svara
Dagarna 26 januari, 2010 - 13:40

Detta måste jag testa. Är så dålig på att baka eget bröd även om det är godast med nybakat

Svara
Cat 26 januari, 2010 - 13:36

Åh, så gott det ser ut!
Jag bakade ju Foccacia 2 ggr i helgen med massor av vitlök, är också så himla gott men inte det nyttigaste kanske men man får motionera desto mer.
Svårt när man har middagar med vänner att tänka ur viktsynpunkt hela tiden men på helgerna så blir det lite extra sådär och så får man vara desto mer ordentlig på vardagarna ;O)
Kram

Svara
Åse 26 januari, 2010 - 13:38

Nu vet jag inte om du räknar Pro Points eller bara går efter sunt förnuft men annars så är det ju guld med nya systemet att man har en budget man kan släppa loss på till helgen, mitt problem har arit att jag slösat upp veckobonusen i veckan så jag har överstigit mina pp varnda helg men nu ska jag hålla mig i skinnet =)

Svara
Cat 26 januari, 2010 - 14:02

Näeee jag räknar ingenting och sunt och sunt vette sjutton men lite förnuft har jag nog.
Men på helgerna drar förnuftet ibland iväg, vette sjuttsingen vart det tar vägen då ;O)) men på måndag brukar det komma tillbaka, så jag måste också hålla mig mer i skinnet.
Kram

Svara
CamillaP 26 januari, 2010 - 13:08

Ser gott ut! Ibland måste man faktiskt få äta vitt efter alla mörka bröd man äter! Så detta tänker jag minsann testa en dag! Kramizar

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.