Enkel Räksoppa, ostar och en god limepannacotta!

av Åse

Hej darlings!
Oj oj, full rulle hela dagen! Alice fyller år på tisdag, så som vanligt är vi ute i sista stund och har farit omkring hela dagen.
Våra hantverkare sätter igång med tvättstugan på tisdag så vi har även varit och letat bänkskiva och annat skoj.
Kommer nog bli jättebra! Åh vad jag längtar efter min nya fina fräscha tvättstuga!
I går kom Daniel hem igen och så klart attd et blev lite extra gott då!
Jag gjorde en god räksoppa på frysta skal som jag hade – så gott!
Lite goda ostar på det, bland annat en ny som jag inte smakat: Kaltbach Creamy – en hårdost som styrkemässigt är lik Gruyere men krämigare! Jag gillade den faktiskt bättre än Gruyere!
Utöver det: Brie, St. Agur, Morbier, fröknäcken, ägg, aioli, parmesancreme och Physalis.


Räksoppan är plättlätt att göra.
Antingen tar man fram skal som man haft frysta från en annan räkomgång eller så använder man skalen från de räkorna man ska ha i soppan.



Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enkel Räksoppa


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 3-4

Ingredienser

  • 400 g räkskal
  • 2 citroner, skalet
  • 2 msk smör
  • 1 fänkål i bitar
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 morötter
  • 
1 dillkvist
  • 3 msk tomatpuré
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 
1/2 dl vermouth
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • Salt, vitpeppar, cayennepeppar, curry
  • 2 dl skalade räkor till topping

Instruktioner

  1. Hetta upp en torr panna (gärna gjutjärn) och lägg i räkskalen.
  2. Riv ner skal från 2 citroner.
  3. Rosta skalen i ca 15 minuter.
  4. Skala morötter och skär av blasten på fänkålen. Tärna morötterna, finhacka löken och skär fänkålen i mindre bitar.
  5. Fräs mjuka i smör.
  6. Rör ner grönsakerna i skalen när 15 minuter gått och rör ner tomatpuré, vin, vermouth och vatten och låt allt sjuda i ca 10 minuter. Sila bort skal och grönsaker i en sil, se till att all vätska silas ur.
  7. Koka upp buljongen och red med grädde. Smaka av med salt, vitpeppar, cayennepeppar och lite curry.
  8. Servera med lite skalade räkor i soppskålen.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sockerfri limepannacotta med jordgubbar


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 3

Ingredienser

  • 1 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk Ica sötströ
  • 1 vaniljstång
  • saften av 1 lime
  • 10 jordgubbar
  • 3 passionsfrukter

Instruktioner

  1. Dela jordgubbarna på längden och lägg i skål. Dela passionsfrukterna och gröp ut kärnorna över jordgubbarna. Blanda och ställ kallt.
  2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter.
  3. Koka upp grädden med sötningen, dela en vaniljstång och gröp ut kärnorna, lägg ner vaniljstång med kärnor och låt sjuda i grädden i ca 5 minuter.
  4. Dra bort från plattan och rör ner gelatinet och limejuicen. Häll upp i glas.
  5. Skeda upp jordgubbarna över vid servering.

Till dessert gjorde jag sockerfri pannacotta! Muuuums! Måste börja göra mer efterrätt haha!

En trevlig lördagsmiddag helt enkelt! Blir ostrester till middag ikväll hihi =)
Skön söndag på er! 💕
SparaSpara

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

7 kommentarer

Kristina 25 september, 2017 - 22:56

Hej, tack snälla för en fin och inspirerande blogg😊 många bra recept har jag lagat från din bok och blogg. Parmesancremen är det något recept du vill dela med dig av som du har till ostarna? Vänlig hälsning Kristina

Svara
Marika 25 september, 2017 - 14:17

Vad kan man använda som sockerfri sötning?

Svara
Åse 25 september, 2017 - 14:21

I receptet har jag använt Ica sötströ

Svara
mallan 25 september, 2017 - 09:41

Det ser otroligt gott ut!

Svara
Hanna 24 september, 2017 - 22:00

Det ser verkligen gott ut!

Svara
ÅsaS 24 september, 2017 - 21:03

Kaltbach creamy ÄR godare än Gruyere! Krispiga saltkristaller som exploderar i munnen. Mm..
Blev räkor med aioli och chiliaioli, och charkplock här också igår. Måste ju testa allt vi säljer över disk, även på familjen.. 😉
Kul att ni kör igång med tvättstugan nu! Ett litet tips bara, från en som fortfarande håller på med renoveringen, Se till att ha ”allt” tvättat och klart innan ni kör igång. Ha gärna en back-up som kan bistå med tvättmaskin ifall det krisar och renoveringen drar ut på tiden. Vi gör ju vår tvättstuga själva, och jobbar man då heltid, och skift, blir det inte 8-timmars pass där direkt.. Men nu börjar vi iaf se en ljusning i röran. Sen ska det tvättas, tvättas och tvättas! Och städas – byggdamm överallt! Som jag längtar efter min egen tvättmaskin!
Ser framemot att följa er renovering!
Njut kvällen! Kram ÅsaS

Svara
Åse 25 september, 2017 - 14:24

Eller huuuuur! Yum!
Jadå, maskinerna går på högvarv idag 😉 Och vi lånar antagligen grannarnas maskin om det behövs sedan i veckan 🙂
heja er! Snart är det ju klart!!! KRAM

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.