Skriv ut

Cannelloni med spenat och ricotta LCHF

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

Lasagneplattor

  • 4 ägg
  • 125 g naturell färskost (typ philadelphia)
  • ½ dl fiberhusk

Tomatsås

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 burk körsbärstomater av god kvalitet
  • 1 tsk vinäger
  • ½ msk honung
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt och peppar

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 200 g bladspenat
  • ½ dl torrt vitt vin
  • 150 g mild ädelost
  • 250 g ricotta
  • 1 dl valnötter
  • salt och grovmald svartpeppar

Topping

  • 1 sats tomatsås
  • 1 dl riven mozzarella

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 °C.
  2. Vispa äggen poröst, tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
  3. Lägg upp degen på en bakpappersklädd plåt. Smörj ett annat papper och lägg ovanpå degen. Kavla ut till en rektangulär platta lika stor som plåten. Låt det övre papperet ligga kvar och sätt in plåten i mitten av ugnen. Grädda i ca 10 minuter. Ta ut plåten och låt svalna.
  4. Finhacka löken och fräs i smör tillsammans med spenat i någon minut. Tillsätt vinet. Ta av från plattan och låt svalna. Rör ned smulad ädelost, ricotta och grovhackade valnötter. Salta och peppra.
  5. Höj ugnsvärmen till 225 °C.
  6. Ta bort det övre papperet från plåten och skär plattor ca 10 x 15 cm med pizzaskärare eller kniv.
  7. Lägg en sträng fyllning längs plattornas långsida och rulla ihop. Häll lite av tomatsåsen i botten, lägg rullarna ovanpå med skarven nedåt. Häll över resten av tomatsåsen och strö riven ost ovanpå.
  8. Ugnsgrädda i 15–20 minuter tills osten smält och tomatsåsen bubblar.

Tomatsås

  1. Finhacka vitlöken och fräs i oljan.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra i några minuter.
  3. Mixa såsen slät med stavmixer.
  4. Häll såsen i en burk med lock. I kylen håller den i omkring en vecka.


Näringsinnehåll

  • Portioner: 4