Bönbröd – Bönfrallor

av Åse

Hej på er!

Vi är i full gång här hemma med renoveringen av sovrummet/wic och som vanligt så blir jag lite renoveringsdepp/stressad! Haha! Jag avskyr verkligen KAOS och att inte ha mina saker på rätt ställe. BLÄ!!

Detta receptet har jag sett ett bra tag nu men inte provat det förrän nu. Receptet är från Carita Porsetun som postat det i FB gruppen Sköna Böna.
Bönor innehåller en hel del resistent stärkelse som kan vara gynnsamt för blodsockret och tarmfloran och även om de dessvärre innehåller även en hel del lektiner och antinutrienter så innehåller de även en hel del protein och antioxidanter.
Som vanligt så anser jag att inget är svart eller vitt och jag personligen äter bönor, men inte i överdriven mängd.

Hur som helst! Jag gjorde två olika bagels igår med svarta bönor i ena batchen och kikärtor 7 stora vita bönor i andra – så gott! Tror dock att jag tyckte att det var mest smak i de med svarta bönor!

(Inget kikärtsmjöl i receptet längre, uppdaterat recept!)

Ingredienserna mixar man ihop.
Smeten lät jag sedan svälla i ca 5-10 minuter.

Riktigt smarriga! Noel åt en bagel med äggröra och mosad avokado till kvällis efter gymmet och gillade!

Med kikärtor:

Till middag åt jag och Daniel en bagel på kikärtor/vita bönor och så hade jag naturerell färskost (creeme cheese), kallrökt lax, mosad avokado och pocherat ägg. Alltså det är ju sååååååå galet gott!
I love bagels!!

1 fralla / bagel räknat på svarta bönor:
117 kcal, 7,4 g protein, 3,9 g nettokolhydrater (6.2 g fiber). 3.5 g fett

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bönbröd – Bönfrallor / Bagels


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 tetrapack bönor (230 g avrunnen vikt)
3 stora ekoägg
1/2 tsk salt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
2 tsk bakpulver
uppvispat ägg och sesamfrön/vallmofrön till topping


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Låt bönorna rinna av i durkslag och skölj ordentligt.
Mixa ihop ingredienserna.
Låt svälla i ca 5 minuter och forma sedan till 6 bullar. Vid bagels så platta till något och forma hål med tex en tesked. Snygga till hålet något med blöta händer. Pensla med ägg och strö sesamfrön över.
Grädda mitt i ugnen i ca 25-3 minuter. Låt svalna något innan de skärs upp.

Stor kram på er!

💜

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

17 kommentarer

Vesna 4 maj, 2023 - 15:20

Jag tillsatte 1/2 msk linfrö,1/2msk chiafrö och 1tsk fiberhusk.Blev supergoda.😊

Svara
Emilia Frost 14 september, 2022 - 22:58

Men jag ska fortsätta experimentera. Har precis kokat röda bönor….

Svara
Emilia Frost 13 september, 2022 - 23:33

Min deg blev jätterinnig…vad kan det bero på. Använde 230g små vita bönor….Behövde ha rejält med havregryn och tillslut lite majsmjöl innan det blev möjligt att forma bollar…men det blev lite för torra och kompakta…

Svara
Åse 14 september, 2022 - 08:45

Vad hade du för pulveriserat psyllium i? Och du följde receptet till punkt och pricka med avrunna bönor?

Svara
Emilia Frost 14 september, 2022 - 22:58

Jag bor i Colombia så det går inte att få tag på samma märken som i Sverige. Det heter bara kort och gott Psyllium. Jag har aldrig använt det förut….
Bönorna var hemkokta och utan spad.
Var noga med receptet tills jag var tvungen att improvisera lite för att kunna rulla bollar och bagels,

Svara
Åse 15 september, 2022 - 08:22

Ok dessa behöver pulveriserat Psyllium, det kommer inte fungera med hela psylliumfrön. Det är psylliumhusket som binder brödet.

Svara
Emilia Frost 15 september, 2022 - 18:06

Tack för att du tar dig tid att svara!! Jag är så taggad på dessa glutenfria bagels.
Det är inte psylliumfrön utan husk jag har hittat här. Men det är inte ett pulver utan mer likt kruskakli… Ska jag kanske testa att mala det ännu finare – så det blir med som pulver? Idag ska jag testa med röda bönor!

Åse 18 september, 2022 - 12:15

Hoppas det blev bättre, husket behöver vara pulveriserat för att binda brödet ordentligt.

Åse 14 september, 2022 - 08:47

Bönorna avrunna ska vara 230 h inte paketets vikt.

Svara
Fredag med Ost & Chark och goda Kikärtsfrallor - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 30 november, 2019 - 11:47

[…] så goda! Glutenfria och nötfria. Jag hade även i 1/2 dl rostade saltade solroskärnor i, GOTT! HÄR hittar ni […]

Svara
DZ 29 juli, 2019 - 13:32

Ser jättegott ut, detta måste jag testa. Lan man frysa bullarna tro?

Svara
Åse 29 juli, 2019 - 15:05

Absolut det går bra!

Svara
Charlotta 9 maj, 2019 - 11:07

Bakade nyss och de blev supergoda, jag använde inget kikärtsmjöl och de blev bra ändå. Jag la på en skivad avokado, samiskt rökt skinka och testade att pochera ägg med örter i gladpack. My goood, vilken ljuvlig frunch det blev!!! Tack för tipset!!!

Svara
Sara 27 mars, 2019 - 18:23

Hej, tack för härlig inspiration. Jag vill så gärna baka utan vetemjöl men de gånger jag testat fiberhusk så knastrar det så. Jag tycker det är så obehagligt. Finns det nått substitut?

Svara
Åse 27 mars, 2019 - 18:24

Hej! Hm märkligt! Jag upplever bara det om det inte är ngt annat mjöl i. Men vi är ju alla olika!
Du kan prova utan, kan inte garantera att det håller ihop dock.

Svara
Annika Permyr 27 mars, 2019 - 13:10

Läser din blogg nästan varje dag! 🙂 Men dålig på att kommentera…. Alltid inspirerande att läsa! 🙂
Gjort många av dina recept! Senast i fredags gjorde jag din fläskfilégryta med champinjoner och sriracha i såsen. Mums!
Bageln såg oxå fantastiskt god ut!

Svara
Åse 27 mars, 2019 - 13:24

Åh den är ju så god! Kul att den smakade! 🌷

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.