Melanzane alla parmigiana – Auberginegratäng

av Åse

Italiensk auberginegratäng

God morgon!

Jag ska strax iväg till min kiropraktor och sedan ta mig an denna dagen, för det ligger en hel del som väntar!

Jag ska givetvis även under dagen berätta vem som vunnit min nya bok! =)

Under tiden bjuder jag på ännu ett gott recept från min bok Ät & Njut som inte säljs längre. Så jag kommer passa på att dela med mig av alla goda recept från boken!
Detta receptet är sååååå gott! Ni måste prova! Jag har uppdaterat receptet allt eftersom jag lagat det så det är inte exakt som i boken, men längst ner hittar ni originalreceptet.

Melanzane alla parmigiana är en vegetarisk lasagne kan man säga. Smakrik och helt underbar!

Foto: Lisa Wikstrand

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Melanzane alla parmigiana


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6-8

Ingredienser

3 medelstora auberginer (ca 1,5 kg)
1,5 msk salt
2 bananschalottenlökar
1 vitlöksolo (eller 2 vitlöksklyftor)
1 msk olivolja (+ 2 msk till aubergineskivorna)
800 g passerade tomater av kvalitet, rek MUTTI
drygt 1 tsk torkad oregano
1/2 dl vitt vin
1 msk mörk balsamvinäger
3 tsk röd currypasta
< 1/2 tsk salt (tänk på att auberginen är saltad)
1 krm svartpeppar
Färsk basilika, cirka en kruka
250 g buffelmozzarella (2 stora bollar)
3 dl riven parmesanost


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Skiva auberginen i ca 1 cm skivor och salta skivorna, låt dem ligga i durkslag i 60 min för att få ut vätskan.
Skala och hacka löken och vitlöken och fräs de mjuka i lite olivolja i en stekgryta. Tillsätt därefter de passerade tomaterna, vin, balsamvinäger, curry, salt och peppar.
Låt reducera under lock i ca 30 minuter. Tillsätt basilikan mot slutet.
Torka av aubergineskivorna och lägg dem på en ugnsplåt, pensla med olivolja. Stek dem sedan i ugnen i ca 15-20 min.
Ta ut när de är klara.
Smörj formen och häll ett tunt lager med tomatsås i botten. Varva aubergineskivor med mozzarellaskivor. Strö även ett tunt lager parmesan över. Avsluta med tomatsås och resten av parmesanen (var generös med parmesan, kan behövas mer)
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-40 minuter.

 

Receptet i boken:

3 medelstora auberginer
2 burkar körsbärstomater (à 400 g)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
3 tsk röd currypasta
½ dl vitt vin
Färsk basilika, cirka en kruka
Salt och svartpepparpeppar
600 g buffelmozzarella
2 dl riven parmesanost
2 dl stark riven ost, typ västerbottenost
Olivolja

SÅ HÄR GÖR DU

  1. Sätt ugnen på 220 grader. Skiva auberginen i skivor och salta dem och låt dem ligga och vila en stund för att få ut vätskan. Skala och hacka löken och fräs den mjuk i lite olivolja i en stekgryta. Tillsätt därefter de krossade tomaterna, vitlöken, basilikan, currypastan, salt och peppar efter smak. Låt puttra i cirka 10–15 min. Torka av aubergine- skivorna och stek den i stekpanna någon minut på varje sida.
  2. Smörj formen och häll ett tunt lager med tomatsås i botten, sen ett lager riven parmesanost, därefter aubergineskivorna, sedan mozzarellaskivor.
  3. Varva sedan tills du kommer till sista lagret som avslutas med tomatsås och riven västerbottenost. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30–40 minuter.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

9 kommentarer

Magiskt med grillad Entrecote och grymt grillvin till! - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 24 september, 2022 - 13:05

[…] för vad jag ska bjuda på 😅 tror det blir enklast möjligast! Hamburgerbuffé kanske? Har en Melanzane i kylen som jag kan ha som tillbehör till oss som väljer bort bröd. Det är good […]

Svara
Nina 7 juni, 2020 - 09:55

Älskar bara denna maträtt och gör den ofta 🤩
Ser att du förändrat lite i receptet. Smart att steka aubergineskivorna i ugn – så mycket enklare.
Men, saknar currypastan….det är ju förstås en smaksak 😊

Svara
Vilken LÅNGHELG! - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 25 maj, 2020 - 15:10

[…] gjorde två formar Melanzane alla Parmigiana – är sååååå gott! Till det grillad kyckling och kryddiga […]

Svara
Fölseda', Aerial Yoga och POOL-dag! - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 10 maj, 2020 - 17:25

[…] – den är såååååå god! Alla har ju sina egna versioner på denna, mitt recept hittar ni HÄR – jag blev så sugen på den igen så jag tror det blir middagen ikväll! […]

Svara
Elvy 14 januari, 2019 - 09:13

Vad kör du för diameter på pizzan ungefär? 30 cm? 🙂

Svara
Åse 14 januari, 2019 - 09:22

Hej! Jag vet inte vilket recept du refererar till? Du har kommenterat under Auberginegratäng =) Men gör jag rund pizza så ca lika stor som en mattallrik =)

Svara
Camillapa 10 september, 2018 - 09:05

Åh, det låter som en perfekt idé!💜 Ser fram emot recepten från ”ät och njut” boken!🙏😊

Svara
Åsa 10 september, 2018 - 08:36

Hej Åse!
Är det en konserv med tomatkross av körbärstomater?
Tack för alla fina recept 🙏

Svara
Åse 10 september, 2018 - 10:22

Hej Åsa! Yes det stämmer =)

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.