Ajvarkyckling

av Åse

Förr om tiden, när jag viktväktade så gjorde jag en variant av denna ofta, ofta! Fast då på 5% ”fraiche”.

ALLA våra barn sörplade i sig och alla tog om, det är gott betyg! Ajvar är gott!! Jag köpte ajvar mild, personligen hade jag velat ha en starkare variant men jag löste det genom att klicka på lite stark chilisauce (d’elidas)

4 personer

500 gr kycklingfiléer
2 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
1 dl ajvar
salt, peppar, soja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor

Sätt gnen på 175 gr. Putsa kycklingfiléerna och dela dem på hälften, lägg i form, salta och peppra lite. Stek upp finhackad lök, finhackad vitlök, häll i grädde, creme fraiche, ajvar och kryddor. Häll sedan såsen över kycklingen och låt gå i ca 45 minuter.
GOTT!!

I dag blir det vuxenkalas för Noel som fyllde 8 för en vecka sedan! Kan någon gissa vad jag bl.a ska bjuda på?? 😉 😉

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

44 kommentarer

Jenny 15 november, 2018 - 10:43

Hej och tack för all inspiration och dina fullständigt, fenomenalt goda recept, mums!! Hur länge tror du man behöver köra ajvarkycklingen i en crockpot på hög värme? Kan jag då slänga i grädde och fraiche direkt lr bör det vänta? Finns ju som ingen annan vätska tänkte jag 🙂

Svara
Mot äventyr i Göteborg - 56kilo - Inspiration, Hälsa och Livets goda! 16 april, 2015 - 10:20

[…] träning blev det min goda Ajvarkyckling med bönpasta sen lade vi oss vid 21! Äntligen är jag i fas med sömnen […]

Svara
Hans 11 januari, 2014 - 18:19

Jättegott! Jag rev ner lite parmesan i såsen också, så blev det ännu godare. Körde med kalkon och det fungerade bra. Jag är lite tveksam om hela 90 minuter i ugnen är helt nödvändigt, kalkonen blev lite torr.

Svara
Åse 11 januari, 2014 - 18:29

Kalkon är ju en väldigt mager fågel så det behövs nog inte så lång tid nej!

Svara
Anna 4 juni, 2013 - 20:51

Hej Åse, och tack för ett fantastiskt recept. Jag gjorde om det till paleo och det blev supergott! Jag har som vanligt länkat till dig. Här kan du se resultatet.
http://i-ur-och-skur.blogspot.se/2013/06/130604-ajvarkykling-paleostyle.html

Kram, Anna

Svara
Jovanka 15 april, 2013 - 20:53

Ska ha tjejmiddag snart o huvudrätt o efterrätt är här från dig 🙂 Ajvarkycklingen (önskar jag hade kvar av min fasters hemmegjorda) och kokospanacotta 🙂 Det lär ju bli succe 😀

Svara
Åse 15 april, 2013 - 20:56

Härligt! Önskar jag vore bjuden;)))

Svara
Jovanka 15 april, 2013 - 21:07

Är du i Gbg Åse den 2/5 så är du välkommern 🙂

Svara
Jovanka 3 maj, 2013 - 11:52

Den blev supergoooooooooooooooooooood 🙂

Svara
Åse 3 maj, 2013 - 12:09

Kul!!! :))

Svara
Sthlms tjej 14 maj, 2012 - 21:13

Det här var supergott!!

Tog stark ajvar, mums!

Svara
Pralin från matmedmera 1 april, 2012 - 08:41

Jag älskar ajvar men gör min egen i stället

Svara
Kalkon med Vårsallad och Pannacotta med Blåbär « Birgitta Höglund´s Mat 30 mars, 2012 - 08:00

[…] hittade jag den här Ajvarkycklingen, som jag gjorde på kalkonbröst […]

Svara
Ajvar-kyckling med blomkålsris « Emilys liv 22 mars, 2012 - 22:40

[…] Igår lagade vi en jättegod och krämig kycklingrätt med ett recept som jag hittade hos Åse (56kilo) 🙂 […]

Svara
Test av nytt recept.. | Made By Rebecka 20 mars, 2012 - 19:32

[…] till denna rätt fann jag (som ofta) på bloggen 56kilo. […]

Svara
Rebecka 20 mars, 2012 - 19:13

Tusen tack för det här receptet! Precis ätit upp och längtar till morgondagens lunchlåda 🙂 NU blir det ett inlägg på min blogg och jag länkar gärna till dig om det är ok?
Ha en fortsatt bra måndag!

Svara
Åse 20 mars, 2012 - 20:50

Absolut! =)) Skön kväll!!

Svara
Birgitta Höglund's Mat 20 mars, 2012 - 16:35

Tack för inspiration, ser riktigt gott ut. Det här ska jag bjuda min Kock-kompis på i morgon. Men det blir på kalkonbröst istället för det och det övriga finns redan hemma. Ha det bra. Kram Birgitta

Svara
Åse 20 mars, 2012 - 18:39

Åh berätta hur det var med kalkonen!! Mkt tryptofan i kalkon 😉 KRAM!

Svara
Birgitta Höglund's Mat 20 mars, 2012 - 18:51

Det ska jag göra, Åse.
Bra att jag äntligen fick veta vad det är med kalkon som gör en så lugn efter en måltid. Jag och Lennart äter väldigt mycket kalkon när vi är i Turkiet, vi har till och med myntat uttrycket att man blir så ”Kalkon” efter en sån måltid. Lugn, harmonisk och avslappnad. Blir inte alls samma effekt när man äter annat kött. Så nu vet jag 🙂 Tack!

Svara
Åse 20 mars, 2012 - 19:02

Haha men gud vad kul att veta/höra!! =))

Svara
Elin Dahl 19 mars, 2012 - 17:53

Jag gör en snabbare variant av kycklingen. Köper en färdig grillad kyckling som jag gör ”grytbitar” av. Fräs löken i en stekgryta. Rör ihop de andra ingredienserna och häll på löken. I med kycklingen och vips är middagen klar! Mina ungar vill ha pasta till….

Svara
Popprinsessan 19 mars, 2012 - 12:21

Tack för ännu ett recept som låter lätt och smarrigt. Gillar rätter som man lätt kan förbereda och sedan bara skjuta in i ugnen. Detta och laxreceptet kommer att testas i veckan!
Kram!

Svara
Eva 19 mars, 2012 - 09:40

Hej !

Lagade aijvar kycking igår (sön), kanon gott, kan verkligen rekommenderas.

/Eva

Svara
yasmine modell mamma och fru 18 mars, 2012 - 22:54

ser mumsigt ut
Allt bra?
KRAM

Svara
KristinaM 18 mars, 2012 - 21:12

Håller också med ovanstående! En del LCHF:are verkar nästan ha hittat en slags religion 😉 och klankar ner på allt och alla som inte följer deras livsstil. Irriterande ibland.
Din blogg är definitivt min favorit!
Ajvarkycklingen ska testas nästa gång kyckling står på menyn. Stark ajvar…mums!

Svara
Tina 18 mars, 2012 - 20:04

Tusen tack för det goda receptet, det blev som du skrev, barnen och mannen min tog om flera gånger. ….och TACK för en jättefin blogg! Du är en sann inspirationskälla för mig! Kram

Svara
Henrik | Allt om LCHF 18 mars, 2012 - 18:38

Vi hade en ajvarperiod för några år sedan. Åt det så ofta att vi tröttnade. Men det kanske är dags att testa igen.

Svara
mrsH 18 mars, 2012 - 17:47

Ajvarkyckling har jag provat själv, det är verkligen supergott. Prova även riven morot i ajvarröran, passar perfekt!

Svara
Anette G 18 mars, 2012 - 17:44

Å vad smarrigt! Tack för tipset. Du är som vanligt väldigt inspirerande. Funderar på en detalj i dina bakrecept. Om jag följer graderna och tiden du skriver så bränner jag oftast mitt bröd. Har du varmluftugn? Vet du hur man ska ändra i recepten på grader och tid om man då INTE har varmluft?

Svara
kaffeutansocker 18 mars, 2012 - 16:56

Tack för en lättlagad och god matlagning!
Riktigt gott 🙂

Svara
Monika 18 mars, 2012 - 14:23

Tack för alla goda recept. Har testat många av dem och de är verkligen BÄST!!! 🙂
Plus att jag verkligen gillar att du är ”balanserad” och inte hysteriskt rädd för kolisar.

Svara
Åse 18 mars, 2012 - 19:18

Vad roligt!! Tack =))

Svara
Katinkas Kitchen 18 mars, 2012 - 14:17

Vilken bra idé att använda underbar ajvar för att smaksätta kyckling så här! Måste pröva!
Vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Svara
Ulrika 18 mars, 2012 - 12:47

1,5 timme i ugnen???

Svara
Åse 18 mars, 2012 - 13:17

Ja!! Då blir de möra och saftiga!

Svara
Jimmie 18 mars, 2012 - 12:10

Det här såg fräscht och gott ut, kommer att bli en av rätterna i veckan för mig.

Mvh Jimmie

Svara
Anneth 18 mars, 2012 - 11:49

Tusen tack – ajvar är smaskens! Kör med den heta varianten jag, för jag har inga barn att ta hänsyn till. Okej, gubben kanske gnäller lite ibland, men hett är gott. 😉

Jag håller med Anna här ovan, du ger en bild av lchf-mat som är god och varierad. När man hänger i forum så får man lätt en bild av att de flesta bara äter kött & smör, ägg & smör, kött & bea osv. Undrar man över varför man inte går ner i vikt så är standardsvaret ”Ät mer smör!” och jag blir galen på sånt. Det finns många kloka pålästa människor i forum också förstås, men all den felaktiga kunskap som cirkulerar riskerar ju att förvirra och i värsta hand få folk att sluta med lchf eftersom de hela tiden tipsas om att äta en lchf som är väldigt strikt och tråkig (och rätt så vitamin- och mineralfattig med för den delen).

Svara
Åse 18 mars, 2012 - 19:27

Ja det florerar mycket konstigheter i forum etc 😉 KRAM!

Svara
Anita 18 mars, 2012 - 11:41

Tack för tipset, blir tisdagens mat och matlåda på onsdag. 🙂

Svara
Anna 18 mars, 2012 - 11:34

Men du, ska det verkligen vara 1,5 timme i ugn? Såg det först nu!

Svara
Åse 18 mars, 2012 - 13:18

Ja! Då blir de möra och saftiga!

Svara
Anna 18 mars, 2012 - 11:32

Tusen tack för ännu ett toppenrecept! Du löste faktiskt mina middagsproblem idag och jag råkade turligt nog ha alla ingredienserna hemma…

Igår bläddrade jag i boken LCHQ i bokhandeln och en sak slog mig: är inte detta LCHF fast med lite annan infallsvinkel (mer fleromättade fetter än mättade där HQ står för high quality)? Det känns som om alla ska rida på LCHF-vågen nu och då är alla medel tillåtna…lite tröttsamt, tycker jag, det känns som om alla förordar samma sak fast med olika infallsvinklar så att det ska låta nytt och annorlunda.

En sak jag verkligen gillar med din blogg (du är faktiskt min favorit och förebild bland LCHF-förespråkarna) är att du INTE rekommenderar ostrullar med smör inuti till mellanmål, eller häller decilitervis med grädde i kaffet. Många LCHF-förespråkare går för långt åt andra hållet och verkar hälla grädde och klicka smör på allt. Jag skulle aldrig kunna gå ner i vikt om jag åt ett smörpaket och 2 dl vispgrädde om dagen. Hos dig hittar jag balans och sunt förnuft – för att inte tala om supergoda recept som ändå är lättlagade! Stort tack och hoppas att du orkar fortsätta blogga trots nya jobbet som kostrådgivare!!!

Svara
Åse 18 mars, 2012 - 19:23

Håller med!! LCHF är ju LCHQ och man ska äta varierat, dvs både mättat, nekel och fleromättat!
Ja jag hoppas ju att jag inspirerar till en balanserad kosthållning! Jag gillar inte fanatism och överdrifter och jag hoppas att min blogg kan uppmuntra till ett balanserat tänk. I min värld ska mat vara gott och lagom och jag kan inte tycka att det är hälsa att överdriva fettintaget på samma sätt som det inte är hälsa att dra ner på fettet överdrivet mycket! Det räcker med att vi äter fullfett av allting så får vi i oss det fett som är bra! Och som sagt variera! Inte vara rädd för mättat fett men inte heller fleromättat och enkelomättat. TACK och kram för din kommentar! Den gjorde mig glad!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.