Aioli på minuten!

av Åse

Sedan jag insåg hur snabbt det går att göra egen fantastiskt god majonnäs med stavmixer så köper jag aldrig majonnäs längre och min favorit aioli som fungerar lika bra till grillat kött som till skaldjur gör jag så här!
Alla ingredienserna är kylskåpskallt
Majonnäsen:
1 helt ägg
2 dl neutral rapsolja
1 msk lime eller citronjuice
1-2 tsk dijonsenap
salt, peppar
Häll allt i en hög skål, typ margretheskål. Sätt ner stavmixern i botten och kör! Vicka lite på stavmixern tills allt körts ihop till en härlig, krämig majonnäs!
Aioli
Riv/pressa ner 2 vitlöksklyftor och jag tycker aiolin blir godast med lite creme fraiche i så späd majonnäsen med så mycket creme fraiche du vill ha så du får en tjock, härlig sås. Men vill du ha majonnäskonsistensen så skippa creme fraichen.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

28 kommentarer

Ola 13 september, 2023 - 16:51

Blev soppa som det blivit många gånger jag testat liknande recept. Jag ställde den dock i kylen ca 30 min och då såg det ut som att majonäsen skurit sig men då körde jag ned stavmixern igen och några sekunder senare var majonäsen i fin konsistens.

Svara
Åse 13 september, 2023 - 17:03

Hej Ola! Viktigt att alla ingredienser håller samma temperatur, jag har allt kylskåpskallt.
Är majonnäsen för lös så tillsätter du mer olja.
Skönt att det löste sig till slut.

Svara
Skaldjursfrossa och Västerbottenskrustader - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 20 augusti, 2021 - 12:56

[…] Aioli och hemmagjord Romsås! ( 2 dl creme fraiche, 1/2 dl majonnäs, 2-3 msk stenbitsrom […]

Svara
Chicken Goujons ( Chicken Fingers) - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 13 augusti, 2021 - 15:36

[…] lite i botten, Note to self: Använd nästa gång! Under tiden kycklingen tillagas så gjorde jag aiolin! Går snabbt med […]

Svara
Isabell 8 november, 2020 - 08:14

Det blev den godaste aiolin jag ätit. Tack för receptet!

Svara
Åse 8 november, 2020 - 14:04

Vad roligt att höra! 👏🏻

Svara
Peter 10 februari, 2016 - 20:17

Fungerade inte alls för mig… blev bara en soppa som jag fick hälla ut.

Svara
Åse 10 februari, 2016 - 20:27

Vad trist, var alla ingredienser kylskåpskalla?

Svara
Marie 10 februari, 2016 - 12:47

Jag hade allt rumstempererat och konsistensen blev fantastisk… Använde dock kallpressad raps olja och det såg jag ju när jag scrollade att man INTE skulle!! Haha, så så god blev den inte…men snygg iaf! ??

Svara
birgitta olsson 30 december, 2016 - 12:52

Det skulle vara intressant att veta HUR!!!! det ska vara. Jag gjorde EXAKT som i recept och det blev totalt fiasko, tunn soppa!!! Jätteledsen!

Svara
Åse 30 december, 2016 - 14:50

Hej, detta är ett mkt populärt recept som finns i de flesta av mina böcker och jag vet att det fungerar. Hade du alla ingredienser kylskåpskalla som det står?

Svara
Fasionbox 3 april, 2015 - 14:18

Gottigott! Tack för tipset

Svara
Helene - Mitt så kallade liv 2 april, 2015 - 21:23

WOW. Att det var så enkelt, det kunde jag aldrig ha anat. Fantastiskt recept. Tack!

Svara
Frukost | 12 juni, 2013 - 16:46

[…] delat på mitten med Bregott, hemmagjord majonnäs, brie och salami från Dövestads gård. Blandsallad, D-vitamin och kaffe med lite kokosfett i. Kan […]

Svara
Snabbgjord Aioli | Live It, Love It 2 juni, 2013 - 14:08

[…] att man kunde stavmixa på en minut typ – så jag googlade och hittade ett recept hos 56kilo som jag körde […]

Svara
Majonnäs | Mamma och Oskar 13 februari, 2013 - 14:25

[…] bara tipsa om detta superenkla majonnäsrecept (originalrecept från Åses blogg)! Vi lär inte köpa majonnäs i fortsättningen när det är så enkelt att […]

Svara
Fisksoppa med saffran och fänkål | sandraochmaria 21 januari, 2013 - 17:08

[…] även hemmagjord aioli från 56kilos recept. SÅ LÄTT! Har aldrig försökt innan och det gick ju hur bra som […]

Svara
Anette Svensson 15 september, 2012 - 10:30

Kanonrecept.
Håller med föregående.
Som ett trolleri.
Kommer aldrig mer att köpa färdig aioli.

Svara
Susanne 14 september, 2012 - 18:20

Lyckades inte heller första gången jag gjorde denna – oljan var inte kylskåpskall… Ställde in mixerskålen i kylen över natten och på morgonen tog det ca 30 sekunder att få en god majonnäs! 🙂
Nu får oljan alltid bo i kylen den också! 😉

Svara
Karin 28 augusti, 2012 - 23:20

Som ett trolleri !!!!!
Slängde ner allt i en mugg – tryckte på on-knappen och vipssss hade jag världens godaste majo…….snygg, len och JÄTTEGOD !!!!! Tack snälla du !!

Svara
Anne 26 augusti, 2012 - 13:57

Hej på dig.
Jag gjorde denna majonäs idag och det blev kanongott. Hade ingen citron eller lime hemma men det blev bra ändå.
Hoppas magen hämtat sig 😉 Kram

Svara
Amanda 24 augusti, 2012 - 20:52

Hej Åse!
Måste bara börja med att berätta att du har en väldigt inspirerande blogg som jag läser dagligen 🙂
När jag läste receptet på majonnäsen första gången var jag tvungen att testa på en gång istället för att göra på det krångliga sättet med att låta en svag stråle olja rinna ner osv ..
Men min majonnäs smakade väldigt mycket olja?!?! Blev inte alls god 🙁 vad har du för rapsolja?
Kram

Svara
Åse 24 augusti, 2012 - 21:39

Det kan vara tricky och hitta en neutral olja och jsg har provat många! Får absolut inte vara kallpressad rapsolja! Zetas rapsolja tycker jag är bäst.

Svara
Jessica 24 augusti, 2012 - 11:14

Riv gärna vitlöken istället så slipper man den skarpa smaken och man slipper eländet med att fajtas med rengöring av en press…

Svara
Anci 24 augusti, 2012 - 11:09

Hur viktigt är det att ingredienserna är rumstempurerade? Har försökt på detta sätt men inte fått det att tjockna.

Svara
Åse 24 augusti, 2012 - 12:57

Jag har ALLA kylskåpskalla!

Svara
Isa S 13 september, 2015 - 19:14

Är det här ett skämt? Nu har jag kört mixern i 20 minuter och det är fortfarande samma rinnande konsistens. Ala ingredienser togs ur kylskåpet.

Svara
Åse 13 september, 2015 - 20:33

Om det vore ett skämt så tror jag inte att så många hade lyckats med det, eller hur? 😉
Synd att det inte funkar för dig, har tyvärr ingen aning varför.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.