Rivstarta viktminskningen – Del 1

6 januari, 2014

Kanske har du år av övervikt, kanske har du bara några få kilon som smugit sig på i höst, jul & nyår, eller kanske är du en jojobantare som pendlar från att vara smal till att vara småmullig.
Att gå upp i vikt lite över jul är inte ett dugg konstigt, människan har alltid ätit mer när det funnits extra mycket att erbjuda. Att jojobanta upp och ner vecka in och vecka ut är inte hälsosamt. Att däremot hitta en kost som man viktminskar på och sedan kan stå still i vikt på större delen av tiden/året, det är ett vinnande koncept.
Vad det än är så är idag en ny dag. Nu tittar du inte tillbaka och ältar inte varför du gjorde si eller så.
I dag är en ny dag, i dag startar du!
Du startar med att fundera, planera och göra en plan för hur du ska lyckas.
Jag tänker skriva ner här vad jag tycker är en bra kostplan för rivstart.
Vi har olika mål, en del skulle vara lyckliga till att komma ner till BMI 25, andra är redan normalviktiga men vill maxa formen. Det är viktigt att vi alla respekterar varandra och att vi har olika må-bra zoner. Vi ska inte se likadana ut, vi behöver inte ha samma mål.
Man kan viktminska utan en rivstart, men för de flesta så är det viktigt att se resultat med en gång för att hitta motivationen och fortsätta med sin kostplan. Det kan även vara nödvändigt att vara extra strikt i början för att kunna strypa sug och dåliga vanor.


OK. Du vill viktminska (detta inlägget handlar om viktminskning, man kan äta LCHF och samma kost som nedan för att må bra också men öka mängden)
Hur vill vi då göra för att skapa en viktminskning?

  • Vi vill göra kroppen till en fettförbränningsmaskin.
  • Vi vill inte gå hungriga.
  • Vi vill inte ha sug.
  • Vi vill inte svälta kroppen på näringsämnen eller på energi som den behöver. Kroppen kan uppleva svält trots högt energiintag!

Vad viktminskar kroppen bra på?
Är en kalori alltid en kalori? Handlar allt bara om kalorier in och kalorier ut. Nej verkligen inte! Om du tror det, så är det dags att uppdatera dina kunskaper 😉
1. Det är hur maten absorberas och vad maten gör med vårt blodomlopp som är viktigt.
2. Protein, fett och kolhydrater skapar olika hormonella reaktioner.
3. En del livsmedel tar mer energi än de ger, dvs det ”kostar mer” att bryta ner än vad de ger.
4. Utöver ovan så mättar protein, fett och kolhydrater på olika sätt. Stor mättnad = man äter mindre energi.
Mat som mättar och som kroppen fettförbränner bra på


Protein som fisk, kött, fågel och ägg. Jag råder dig till att ha en bra proteinkälla till varje måltid. En bra tumregel är att få i dig minst 20 gram rent protein, detta motsvaras te.x. av 100 gram kycklingfilé eller 3 större ägg. Jag äter ca 60-70 gram protein per dag och tycker att jag får goda resultat av det när det kommer till mättnad, muskelbehållning vid viktminskning, träning etc.
Charkmat är inte den bästa proteinkällan de är ofta fyllda med druvsocker, dextros, e-ämnen och nitriter. Jag råder dig till att begränsa och försök te.x. hitta så tillsatsfri charkmat som möjligt och med så högt köttinnehåll som möjligt.
Långsamma kolhydrater som är näringstäta: Grönsaker, nötter och en del klarar lite rotfrukter (inte potatis men kålrot, rödbeta, morot, rotselleri, rättika). Rotfrukter och bär är supermat men skippa det i början och håll enbart till din boostardag (kommer info i del 2).
Vad är grönsaker? Lite sallad och gurka och tomat? Nej för att boosta näring och fettförbränning så ät så mörkgröna grönsaker som möjligt + kål. Lök är kanon också! Så ex: Spenat, broccoli, blomkål, vitkål, grönkål, savoykål, brysselkål m.fl.
Satsa på att ha grönsaker i mått som en handflata med fingrar till åtminstone två huvudmål.
Tarmbakterierna är oerhört viktiga för att viktminskning ska ske och då behövs grönsaker!

Ska man behöva räkna kolhydrater? NEJ säger jag uttryckligen! Om man äter som jag skriver här så behöver man aldrig räkna kolhydrater! Mat ska inte vara siffror!
Bra fettförbrännande fetter som smör, olivolja, rapsolja, avokado, fiskfett, kokosfett
Hur mycket? Använd smör och kokosfett till att steka i. Olivolja till salladen och en klick bearnaise, majonnäs eller aromsmör till maten! Eller varför inte en god guacamole eller pesto? För de flesta så räcker denna mängd! Man adderar till den mängd fett till sin protein och kolhydratkälla som gör att man håller sug och hunger borta. Omega 3 är en essentiell fettsyra som ökar ämnesomsättningen och höjer kroppens förbränning! Finns te.x. i fet lax och i makrill. En burk med Abbas mästarmakrill ger dig dagens behov av omega 3!


Men mejeri då? Mejerifett är jätte bra men jag kan säga så här, de flesta som anlitat mig och som inte får viktminskningen att fungera överdoserar mejeri. Mejeri är inte artegen föda, och kan reta både immunförsvar och tarmar. I många fall så får man bättre resultat genom att ta bort mejerierna eller kraftigt begränsa dem!
Jaha, tänker du!? Men många av dina recept innehåller ju både grädde och crème fraîche! Javisst! Det går utmärkt att viktminska på grädde och crème fraîche – för de flesta. Men nu är ju detta en rivstart som jag presenterar här och därför så är mitt råd att i åtminstone fyra veckor kraftigt begränsa mejeri. Ost och keso är den mejeri som jag tycker fungerar bäst, så ost i matlagning brukar jag rekommendera att hålla det till.
När fyra veckor gått och du har en kropp som fettförbränner för fullt, då kan du börja addera till den mängd mejeri som fungerar! Då har du ett facit på hur din kropp klarar mejeri och i vilken mängd.
Hur mycket mat?
Försök äta tre mål mat om dagen, det är min rekommendation. Måste du äta mellanmål, ät 1-2 kokta ägg! Alternativt några mandlar. Du ska INTE gå hungrig så ät dig mätt!
Hur kan en dag se ut med ovan kostplan då?
Frukost: svampmelett på 2-3 ägg och vatten (eller kokosmjölk, eller sockerfri mandelmjölk) stekt i smak & luktfri kokosfett med lite skinka eller lax. (Kesoplättar är bra val också!)
Lunch: 1 stekt kycklingfilé med 2 dl smörstekt vitkål, kryddad med sambal oelek.
Middag: 2 nötfärsbiffar med stekt lök, 1-2 dl broccolimos gjort på broccoli + smör och en babyspenatsallad med lite pestodressing

Saknar du något i ovan kostplan?? LCHF bröd? Yoghurt? LCHF pannkakor? LCHF desserter? Ja kanske det! Mer om detta i morgon!
I morgon kommer  nämligen del 2 som kommer ta upp bl.a motion och träning och hur du maximerar din viktminskning på andra sätt! Kosttillskott, korttidsfasta, ”ätardag” ex. Stay tuned!
PS: Gillar du inlägget?? Sprid det gärna på Facebook genom att gilla inlägget, eller genom sociala medier! (Min tagg på instagram är #56kilo)

I augusti 2018 kommer min nya bok Åses Kök – så lyckas du med lågkolhydratkost – en komplett guide!
I den har jag sammanställt 10 år med lågkolhydratkost och alla framgångsverktyg för viktminskning som jag samlat ihop och som jag vet fungerar! Ni hittar boken HÄR

2013-09-27 10.10.11

Min dagliga frukost på Viktminskningsresan till Sitges som jag och Anna Hallén höll i.
Rivstarta viktminskningen – Del 2

76 kommentarer
2

76 kommentarer

Catrin 18 mars, 2015 - 09:59

Hej.
Jag kommer gå in på rivstart från måndag. Har kört enligt lchf några veckor nu och tänkte att jag nu ska bli riktigt strikt i 4 veckor som du skriver. Har en fråga. Menar du att du äter endast 70 g protein om dagen…eller till varje mål…hur ska man då bli mätt tänker jag hahaha. Att äta rätt kolisar med handflatan som mått var ju bra,till 2 av målen. Hur mkt fett beräknas det att man bör äta varje dag i typ dl…jag är så rädd överäta så kalorierna blir för många…
Tack för en underbar blogg:)

Svara
Åse 18 mars, 2015 - 11:02

Menar du 70 g protein eller 70 g proteinrikt livsmedel??
Att äta fet fisk räcker som fettkälla, äter du magert kött til maten så kan du lägga till tex avokado, aromsmör eller 0,5 dl gräddsås. Ren fettklla som majonnäs då räcker det med 1-2 msk.

Svara
Catrin 18 mars, 2015 - 12:40

Hej. Mjaaa jag vet kanske inte riktigt hur jag menar ens själv…jag uppfatta som att du äter kring 70 g protein om dagen och då tänker jag att det är ju inte ens en kycklingfile,eller en liten laxbit per dag per dag….ren protein med andra ord menar jag nog :). Fettet kanske jag överdoserar. Tar ju kokosfett i kaffet varje dag till frulle och 2 ägg. Är uppe i en matsked kokosfett nu en gång om dagen. Sen kan de bli nån matsked majonäs och nån sås till övriga måltider som oftast är bara lunch o middag. Tror nästan jag får i mig för lite kolisar om dagen och det är kanske inte heller så bra. Men jag har ju dina mått med handflator nu 2 ggr om dagen. Och kanske har mer koll på fettet nu. :). Vill verkligen göra rätt. Att man i alla fall har ett ungefärligt att gå efter tills man vant sig. Provade räkna varje dag men jag blev för less att både ha koll på räknandet som jag skulle vänja mig med den nya livsstilen 🙂

Svara
Åse 18 mars, 2015 - 12:47

Jag menar 70 g ren protein, inte mängde proteinrikt livsmedel. En kycklingfilé innehåller bara ca 20%
70 g protein är således ca 350 g proteinrikt livsmedel (typ kyckling.

Svara
Sevil 4 februari, 2015 - 10:15

Hej Åse,
Tack för en fantastisk blogg. Jag vill börja med rivstarten för att bli av med sista gravid kilona som sitter fast nu efter två år. Jag har några frågor och är tacksam om du svara. Jag äter keso/kvarg 200 gr med lite bär till frukost. Kan jag försätta med det? (och med ev nötgranola) Har inte så mycket tid på morgonana och vill ha något snabb. Jag brukar träna efter att ha ätit middag och undrar vad äter man som postworkout mat om man ska bara äta 3 gånger om dagen? sista :Kan man använda vegetarisk protein källa som Quornfärs eller sojafärs också eller måste alltid bara kött eller kyckling?
Tack!
Sevil

Svara
Annelie Norman 11 december, 2014 - 23:56

Tack för din sida/blogg 🙂 Jag har tidigare i mitt liv blivit fri från ätstörningar och är redo att satsa på mig själv fas 2 = Må naturligt bra fasen…. Har ätit LCHF ”fel” i två veckor. Mejeriprodukter o hallon var min passion 😉 Märkte hur fel det blev när den minskade kroppen blev större!!! Såg dina inlägg om grädde, yoghurt o bär…..TACK 🙂 !!! Vågen har jag slutat använda. Fick sån inspiration av dig nu .Måttband fram imorgon. Längtar till när kosten sitter mer naturligt. Hur gör man med en 14 årig dotter o kost som LCHF? Kan man ge det till henne oxå? Vill anamma LCHF som livsstil. Till sommaren är målet att även ha nått min vikt som är…56 kilo 😉 Trots att jag är 46 år och har lägre förbränning så tar jag mig dit. Ny receptbok beställd på Bokus idag. Kikar in här igen…

Svara
Åse 12 december, 2014 - 10:12

Hej Annelie! Det är lätt hänt när man har ett onaturligt förhållande till mat, då tenderar man att överäta på LCHF 😉 Vad BRA att du förstod och tar tag i det!
En 14 åring kan absolut äta LCHF men tänk på att en växande kropp inte behöver vara strikt, med andra ord: Ta bort spannmål och socker men låt rotfrukter, nötter, ev lite frukt vara kvar! Titta gärna på Paleokosten som jag tror är väldigt bra för en växande kropp!
Heja dej!!

Svara
Lotta 26 september, 2014 - 14:49

Hej!
Jag har en fråga ang kokosfett. Jag har varit lite rädd att använda det då det är en rejäl viktminskning jag är ute efter. Men efter att ha läst det här inlägget ska jag nog snarare öka på med det känns det som 🙂
I kaffet kör jag med Kung Markattas kokosfett men det är inte så poppis när jag steker i det.
Vart får jag tag i sorten utan kokossmak? (deodoriserad eller…?!) Bara via näthandel?
Har letat på Ica men vet inte om jag hittar rätt.

Svara
Åse 27 september, 2014 - 12:49

Hej! Cocosa utan smak finns på Hälsokost tex Life 🙂

Svara
Emma 15 augusti, 2014 - 15:56

Hej!
Jag är sugen på att prova LCHF och detta inlägget var precis vad jag behövde!
Men har du något förslag på en kall frukost? De dagar jag börjar jobba kl 7, är jag inte så pigg på att ställa mig och laga mat…
Och äter man detta i 4 veckor, samma varje mål, eller är det bara förslag?
Tacksam för svar!
/ Emma

Svara
Sarah 22 augusti, 2014 - 05:04

Du kan ju äta lite turkisk yoghurt med lite sylt (finns sockerfri, men jag använder en tesked vanlig, det blir inte mycket kolhydrater), det är gott, mättande och nyttigt. Sen kan man även göra lchf-bröd i förväg och äta dagen därpå, om du har tid att baka någon dag.

Svara
Camilla P-A 12 augusti, 2014 - 09:55

Idag startar jag!
Ska mäta mig, köra din meny och inget sött, inte ens honung i teet, eller något mellan målen. Inga mejeri produkter förutom på lördag, min ätar dag! 😉
Tre mål om dagen! Liberalt med fett.
Köra HIIT eller tabata träning varje dag! 🙂
Fyra veckor, håll tummarna. 😀

Svara
Camilla P-A 12 augusti, 2014 - 10:06

…förlåt, lagom med fett med bra kvalitet, enligt Åses rek.! 🙂

Svara
Anna 28 mars, 2014 - 20:25

Älskar detta inlägg, ska precis sätta igång rivstarten och detta var precis den inspiration jag behövde…en fråga bara: finns det en gräns för hur många ägg om dagen man kan äta? Är det t.ex. OK att äta fem om dagen (tre till frukostomeletten, och ett till varje mellanmål om jag behöver det, åtminstone i början…förstod av en föreläsning av Anna Hallén en gång att behovet av mellanmål oftast försvinner när blodsockernivåerna stabiliseras)?
Har kört med VV:s propointssystem sedan efter jul men har inte fått det att funka…sötsuget blir mig övermäktigt och jag ger upp varje onsdag för att sedan ta nya tag på söndagen…i en evig ond cirkel. La förresten för skojs skull in ditt recept på parmesanlax (från boken) i VV:s PP-kalkylator, och fick det till 20 PP per portion om man använder feta mejeriprodukter…vilket är 2/3 av min dagliga pointskvot:-)

Svara
Åse 29 mars, 2014 - 09:19

Nej du kan gott och väl äta fem ägg! och ja behovet av mellanmålen försvinner när blodsockret stabiliseras även protein och fett mättar så portionerna minskar. Jag misstänker att jag tex aldrig orkat äta en portion som den du räknade ut. Lycka till!!

Svara
Emma 8 februari, 2014 - 10:06

Hej!
Gillar verkligen att läsa om allt du skriver och dina recept ser ju så goda ut! 🙂 Men nu då till min fråga, havregrynsgröt är det ett stort nej om man inte ska få i sig för mycket kolhydrater? På förpackningen står det att 1 portion gröt är 20 g kolhydrater varav 1 g sockerarter. Och då tänker jag ju, 1 g är ju inte mycket… 🙂 men vad ska man rätta sig efter. Ska tillägga att jag äter runt 20 g kolhydrater / dag. Och går 1 promenad på 45-60 min varje dag. Men det händer inte så mycket med min kropp, jag ståt i princip stilla. ( om man ska gå efter vågen då ) Jag tror jag måste äta något fiberrikt så att magen ”kommer igång” för den jobbar verkligen inte. Så nu tänkte jag se lite vad du tycker 🙂 kan också tillägga att jag har övervikt på 10 kg som jag vill bli av med.

Svara
Anna-Karin Littorin 11 januari, 2014 - 12:46

Hej Åse tack för en helt underbar blogg. Jag har gått ner nästan över 30 kg med hjälp av lchf och har stannat upp ett par månader men har inte alls mått bra att äta vanligt så nu är jag på det igen med din rivstart och mår mycket bättre. Jag känner att jag har mycket att lära mig och ibland kan det kännas väldigt svårt att veta hur man ska äta och tack för alla tips, en liten fråga är det ok att ta ett glas rött under dessa veckorna??

Svara
Åse 11 januari, 2014 - 13:42

Hej! GRATTIS!!
Ja det är det, 2-3 glas rött vin.

Svara
Pia 9 januari, 2014 - 19:59

Vad äter man om man inte kan äta ägg? Det är ju en stor proteinkälla i denna kost.

Svara
1 2 3 4 5

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.