Rivstarta viktminskningen – Del 1

6 januari, 2014

Kanske har du år av övervikt, kanske har du bara några få kilon som smugit sig på i höst, jul & nyår, eller kanske är du en jojobantare som pendlar från att vara smal till att vara småmullig.
Att gå upp i vikt lite över jul är inte ett dugg konstigt, människan har alltid ätit mer när det funnits extra mycket att erbjuda. Att jojobanta upp och ner vecka in och vecka ut är inte hälsosamt. Att däremot hitta en kost som man viktminskar på och sedan kan stå still i vikt på större delen av tiden/året, det är ett vinnande koncept.
Vad det än är så är idag en ny dag. Nu tittar du inte tillbaka och ältar inte varför du gjorde si eller så.
I dag är en ny dag, i dag startar du!
Du startar med att fundera, planera och göra en plan för hur du ska lyckas.
Jag tänker skriva ner här vad jag tycker är en bra kostplan för rivstart.
Vi har olika mål, en del skulle vara lyckliga till att komma ner till BMI 25, andra är redan normalviktiga men vill maxa formen. Det är viktigt att vi alla respekterar varandra och att vi har olika må-bra zoner. Vi ska inte se likadana ut, vi behöver inte ha samma mål.
Man kan viktminska utan en rivstart, men för de flesta så är det viktigt att se resultat med en gång för att hitta motivationen och fortsätta med sin kostplan. Det kan även vara nödvändigt att vara extra strikt i början för att kunna strypa sug och dåliga vanor.


OK. Du vill viktminska (detta inlägget handlar om viktminskning, man kan äta LCHF och samma kost som nedan för att må bra också men öka mängden)
Hur vill vi då göra för att skapa en viktminskning?

  • Vi vill göra kroppen till en fettförbränningsmaskin.
  • Vi vill inte gå hungriga.
  • Vi vill inte ha sug.
  • Vi vill inte svälta kroppen på näringsämnen eller på energi som den behöver. Kroppen kan uppleva svält trots högt energiintag!

Vad viktminskar kroppen bra på?
Är en kalori alltid en kalori? Handlar allt bara om kalorier in och kalorier ut. Nej verkligen inte! Om du tror det, så är det dags att uppdatera dina kunskaper 😉
1. Det är hur maten absorberas och vad maten gör med vårt blodomlopp som är viktigt.
2. Protein, fett och kolhydrater skapar olika hormonella reaktioner.
3. En del livsmedel tar mer energi än de ger, dvs det ”kostar mer” att bryta ner än vad de ger.
4. Utöver ovan så mättar protein, fett och kolhydrater på olika sätt. Stor mättnad = man äter mindre energi.
Mat som mättar och som kroppen fettförbränner bra på


Protein som fisk, kött, fågel och ägg. Jag råder dig till att ha en bra proteinkälla till varje måltid. En bra tumregel är att få i dig minst 20 gram rent protein, detta motsvaras te.x. av 100 gram kycklingfilé eller 3 större ägg. Jag äter ca 60-70 gram protein per dag och tycker att jag får goda resultat av det när det kommer till mättnad, muskelbehållning vid viktminskning, träning etc.
Charkmat är inte den bästa proteinkällan de är ofta fyllda med druvsocker, dextros, e-ämnen och nitriter. Jag råder dig till att begränsa och försök te.x. hitta så tillsatsfri charkmat som möjligt och med så högt köttinnehåll som möjligt.
Långsamma kolhydrater som är näringstäta: Grönsaker, nötter och en del klarar lite rotfrukter (inte potatis men kålrot, rödbeta, morot, rotselleri, rättika). Rotfrukter och bär är supermat men skippa det i början och håll enbart till din boostardag (kommer info i del 2).
Vad är grönsaker? Lite sallad och gurka och tomat? Nej för att boosta näring och fettförbränning så ät så mörkgröna grönsaker som möjligt + kål. Lök är kanon också! Så ex: Spenat, broccoli, blomkål, vitkål, grönkål, savoykål, brysselkål m.fl.
Satsa på att ha grönsaker i mått som en handflata med fingrar till åtminstone två huvudmål.
Tarmbakterierna är oerhört viktiga för att viktminskning ska ske och då behövs grönsaker!

Ska man behöva räkna kolhydrater? NEJ säger jag uttryckligen! Om man äter som jag skriver här så behöver man aldrig räkna kolhydrater! Mat ska inte vara siffror!
Bra fettförbrännande fetter som smör, olivolja, rapsolja, avokado, fiskfett, kokosfett
Hur mycket? Använd smör och kokosfett till att steka i. Olivolja till salladen och en klick bearnaise, majonnäs eller aromsmör till maten! Eller varför inte en god guacamole eller pesto? För de flesta så räcker denna mängd! Man adderar till den mängd fett till sin protein och kolhydratkälla som gör att man håller sug och hunger borta. Omega 3 är en essentiell fettsyra som ökar ämnesomsättningen och höjer kroppens förbränning! Finns te.x. i fet lax och i makrill. En burk med Abbas mästarmakrill ger dig dagens behov av omega 3!


Men mejeri då? Mejerifett är jätte bra men jag kan säga så här, de flesta som anlitat mig och som inte får viktminskningen att fungera överdoserar mejeri. Mejeri är inte artegen föda, och kan reta både immunförsvar och tarmar. I många fall så får man bättre resultat genom att ta bort mejerierna eller kraftigt begränsa dem!
Jaha, tänker du!? Men många av dina recept innehåller ju både grädde och crème fraîche! Javisst! Det går utmärkt att viktminska på grädde och crème fraîche – för de flesta. Men nu är ju detta en rivstart som jag presenterar här och därför så är mitt råd att i åtminstone fyra veckor kraftigt begränsa mejeri. Ost och keso är den mejeri som jag tycker fungerar bäst, så ost i matlagning brukar jag rekommendera att hålla det till.
När fyra veckor gått och du har en kropp som fettförbränner för fullt, då kan du börja addera till den mängd mejeri som fungerar! Då har du ett facit på hur din kropp klarar mejeri och i vilken mängd.
Hur mycket mat?
Försök äta tre mål mat om dagen, det är min rekommendation. Måste du äta mellanmål, ät 1-2 kokta ägg! Alternativt några mandlar. Du ska INTE gå hungrig så ät dig mätt!
Hur kan en dag se ut med ovan kostplan då?
Frukost: svampmelett på 2-3 ägg och vatten (eller kokosmjölk, eller sockerfri mandelmjölk) stekt i smak & luktfri kokosfett med lite skinka eller lax. (Kesoplättar är bra val också!)
Lunch: 1 stekt kycklingfilé med 2 dl smörstekt vitkål, kryddad med sambal oelek.
Middag: 2 nötfärsbiffar med stekt lök, 1-2 dl broccolimos gjort på broccoli + smör och en babyspenatsallad med lite pestodressing

Saknar du något i ovan kostplan?? LCHF bröd? Yoghurt? LCHF pannkakor? LCHF desserter? Ja kanske det! Mer om detta i morgon!
I morgon kommer  nämligen del 2 som kommer ta upp bl.a motion och träning och hur du maximerar din viktminskning på andra sätt! Kosttillskott, korttidsfasta, ”ätardag” ex. Stay tuned!
PS: Gillar du inlägget?? Sprid det gärna på Facebook genom att gilla inlägget, eller genom sociala medier! (Min tagg på instagram är #56kilo)

I augusti 2018 kommer min nya bok Åses Kök – så lyckas du med lågkolhydratkost – en komplett guide!
I den har jag sammanställt 10 år med lågkolhydratkost och alla framgångsverktyg för viktminskning som jag samlat ihop och som jag vet fungerar! Ni hittar boken HÄR

2013-09-27 10.10.11

Min dagliga frukost på Viktminskningsresan till Sitges som jag och Anna Hallén höll i.
Rivstarta viktminskningen – Del 2

76 kommentarer
2

76 kommentarer

Susanne Larsson 6 januari, 2014 - 21:42

Mycket bra inlägg. Har idag gjort matsedel med recept från din senaste bok. Har gjort pizzan, så god

Svara
Matilda 6 januari, 2014 - 21:26

Detta inlägget var precis vad jag behövde. Om man ska använda mejeri, vilket är bäst? Grädde eller cremé fraich? Du nämner även mandlar som ett alternativ till mellanmål, vilka mandlar är bäst?

Svara
Åse 6 januari, 2014 - 21:30

Det spelar ingen roll, de är runt 34-40% båda men i olika konsistens. Vanliga osaltade är bra! Saltade nötter är ofta lite för goda och lättare att överta utöver det spelar det ingen roll om de är saltade eller ej.

Svara
annette s 6 januari, 2014 - 21:21

Jättebra inlägg. Min klocka ringer 05,10 och är då hungrig men har inte tid att laga omelett och är inte sugen på det heller vid den tiden. Det svåraste tycker jag är att få ihop tider, mat och träning men ser fram emot nästa inlägg.
kram kram

Svara
Åse 6 januari, 2014 - 21:24

Då fungerar kesoplättar tex! Frys in ett gäng! Eller koka några ägg kvällen innan som du äter när det är dags för dagens första mål. Planera, planera, planera :))

Svara
Lina 6 januari, 2014 - 21:20

Tack för ett toppenbra inlägg! Härligt med riktigt handfasta råd. Du får det att låta så enkelt! Jag ska ta tag i ca 10 kg här och nu och har precis börjat följa din blogg. Vad har du för tips vad gäller ”småätandet framför tv:n”? Sitter just nu och kämpar mot impulserna att gå och titta i skafferiet efter något gott… 🙂

Svara
Åse 6 januari, 2014 - 21:26

Det handlar ofta om vana och att vi vill belöna oss när vi känner oss avslappnade och tillfreds. Ät din middag ev lite senare och se till så du blir mätt. Doppa lite grönsaksstavar i guacamole tex om du har svårt att motstå :))

Svara
kila7 6 januari, 2014 - 20:21

…så blir nu min morgondag! !! Tack! …

Svara
ikas 6 januari, 2014 - 20:00

Tack Åse!! Bra info och inspiration.

Svara
Jenjo 6 januari, 2014 - 19:54

Jätteintressant läsning! Ser verkligen fram emot de kommande inläggen och det kommande åter! Kram!

Svara
Malin´s Diner 6 januari, 2014 - 19:50

Tackar! Precis vad jag behövde, men frågan är om jag klarar detta… Det där att hålla sig ifrån mejeri i början försvårar det hela måste jag säga. Men jag ska klara det! Ser fram emot morgondagens inlägg.
Kram kram

Svara
Åse 6 januari, 2014 - 20:40

Jag vet att det känns så, det är ju så många känner det om pasta, bröd, potatis och ris när de går över till LCHF 😉 Men det går! Och är faktiskt inte svårt eller tråkigt efter några dagar! Finns så mycket gott man kan göra ändå. Men se det som en rivstart!

Svara
sofie 6 januari, 2014 - 19:21

Å vilket bra lägg! Tack nu känner jag mig peppad, i morgon kör jag igång;)

Svara
Ewa 6 januari, 2014 - 18:45

Hej
Jättebra inlägg.
Kram Ewa S

Svara
1 2 3 5

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.