Vana sitter djupt hos oss och jag personligen tycker att det är bra att hålla sig så nära sina rutiner och vanor i början av en kostomläggning.
Jag kan bara utgå från mig själv. 
När jag lade om kosten till LCHF så var jag van att äta 3 huvudmål och 2 mellanmål. Jag var van vid att äta socker varje dag.
Om någon hade sagt till mig att jag skulle fasta fram till 2 på eftermiddagen och äta ägg och makrill eller en omelett med ost & skinka så hade det då ärligt talat inte låtit så lockande.
Vad gjorde jag i stället? Jo jag åt 1,5 dl fet kvarg + keso med bär och nötmusli på morgonen (var besatt av den frukosten!) och lunch och sedan middag. Jag började expermintera med de vanliga livsmedlena och gjorde LCHF alternativ i stället. Jag åt efterrätt 1 gång i veckan, där jag ersatt mjöl och raffinerat socker med tex mandelmjöl och sukrin/stevia.
Det var min framgångssaga.
Sakta men säkert så hittade jag min väg, mitt behov av att äta ofta avtog, mitt behov av söta smaker avtog och jag började hitta vad som fungerade bättre för mig.

Babysteps.

Jag håller inte med de som tycker att man ska ta bort alla substitut för maträtter/livsmedel vi är vana att äta (bröd, pasta, potatis, godis, desserter)
Absolut i vissa fall. Är du sockerberoende eller matmissbrukare så kan det vara dumt att baka bröd substitut och göra desserter och äta var och varannan dag. Det går att överäta alternativ också och ett beroende och ett missbruk kan upprätthållas.
Så är det för mig med vissa livsmedel fortfarande. 

Min favoritmackapär är min Paderno Spiral Vegetable Slicer som jag använder till Zucchini spaghetti (aka Zoodles).
Jag köpte först Veggie Twistern från Coolstuff men insåg snabbt att jag behövde ett verktyg som var snabbare och effektivare.
Varenda gång jag lägger upp en bild på mina Zoodles i blogg och insta så får jag så många frågor om vad jag köpt den så jag tänkte att det är bättre jag har detta inlägget att referera till.

Uppdaterat 14/12-2016
HÄR finns en slicer som min!

Jag strimlar nudlarna och lägger dem i durkslag sedan kokar jag upp saltat vatten i en stor kastrull och häller bara det kokande vattnet över nudlarna så blir de perfekt al dente!

width=700

width=700

I går kom lillasyrran och svågern över och vi lagade mat ihop. Till Slicer mackapären kommer tre olika blad och jag tog bladet med lite större hål än den jag använder till Zoodles och så skar vi snabbt upp två kålrötter och det blev kålrotsfrittar i spiralform! Om jag hade skurit två snitt längs kålroten så hade det blivit kortare frites!
Sedan lade vi dem på plåt med olivolja och salt och kryddor och bakade snabbt i ugn i ca 20 minuter! Det blir givetvis supergott att fritera också!

Kålrot är ett ypperligt substitut för potatis! Jag använder kålrot till Jansson eller så gör jag kålrotspommes
Kålroten innehåller 1/3 så mycket kolhydrater/stärkelse som potatisen och är givetvis full av nyttigheter som andra kålväxter! Ät mer kål helt enkelt!
Kålroten innehåller mycket Kalium och Kalium är viktigt att få i sig vid kostomläggning till LCHF (tillsammans med natrium och magnesium), det gör omställningen mycket lättare när kroppen ändrar energikälla från glukosdrift till fettdrift.

07012015-012A5001

Vi gjorde mina mozzarellaköttbullar från min nya bok och till det gorgonzolasås. YUM!

07012015-012A5002

I dag mår jag tyvärr tjyvens! Min systerson började må dåligt i går kväll och i natt drabbades jag.
KRAM på er alla!!

PS, titta i högermenyn där har jag länkat till min kostkategori ”Värt att läsa” – där finns masor av artiklar om kosten och viktminskning.

  1. Hej!

    Jag köpte en Veggie Twistern när jag hade sett den på din hemsida. Jag tycker bara det är svårt att få till zuccinipasta. Zuccinin fastnar i twistern och blir alldeles mosig. Jag vet inte har du kanske tips på hur man skall få till det hela?

    1. Jag köpte också Weggietvistern och den var jättesvår att använda. Jag mailade företaget där jag köpt den och fick tillbaks pengarna utan att ens behöva skicka tillbaks den. Ska köpa en riktig istället. Det finns en på kitchentime.se (Grönsakssvarv) eller på rawfoodcafé.se som ser likvärdiga ut.

  2. Tack för ett mycket intressant inlägg. Jag har twistern men ska nog byta upp mig nu.
    Inge roligt att må tjuvens, krya på dig och hoppas på god bättring snabbt.
    Kram ❤️

  3. Jag har beställt en Paderno och nu hoppas jag att det blir bra ”pasta”. Det blir nog stor skillnad att steka zucchinin, än att snabbkoka som jag gjort. Med små barnbarn som ska bjudas på mat, skulle det vara roligt att bjuda på alternativ spagetti, då jag inte äter det själv och helst vill bjuda alla på LCHFalternativ.

    Tack för dina bra böcker, används flitigt. 1:an och 3:an är bättre än 2:an, tycker jag. Men bloggen är bäst och den är den bästa LCHF:aren. Jag kollar på den varje dag sedan ca 6 år tillbaka.

    God fortsättning och gärna någon ”smalvecka” lite då och då. Även om jag liksom du hittat en enkel och lagom ätrutin, så behöver jag ibland någon åtstramningsvecka.

    Ulla

  4. Jag har också Padernon. Den är jättebra! Så bra att den fungerar med hårdare rotfrukter! Har inte vågat pröva ännu, den är ju gjord av plast och lite skör!

  5. Hej Åse!
    Du har verkligen varit fantastiskt duktig som gått ner så mycket i vikt och dessutom stannat kvar på den vikten. Mycket inspirerande.
    Är väldigt sugen på att prova på lchf. Jag behöver gå ner ca 15 kg.
    Det som oroar mig är allt fett. Är det verkligen sunt. Har du någon gång kollat upp dina värden? Jag oroar mig att det bildas fett runt hjärtat då hjärtproblem finns i släkten. Skulle bli så tacksam för svar. Från en tjockis 🙁

  6. Hej
    Hur menar du, är inte den frukosten bra, den med kvarg och keso? Eller menar du att din sena lunch passar dig bättre?
    Med vänliga hälsningar
    Anette

    1. Jag äter min frukost runt 13-14 tiden, eller lunch om du hellre vill kalla det 🙂 inget fel på den frukosten men jag äter inte mjölksocker och bär (socker) vid första målet längre eftersom jag blir sugen på annat efteråt.

  7. Tack för ett bra inlägg, jag ska investera en nästa månad…nu är fjolårets lön slut och jag får snällt vänta på årets första 😉
    Krya på dig, hoppas att det bara är en liten släng =)

  8. Hej Åse! Ska ärligt erkänna att för en vecka sen hade jag inte en susning om vem du va ,,NU…Ja nu känns det ju som jag känner dig ,har lusläst det mesta på din sida,vissa av dem ett antal ggr. Min dotter 21 år & jag 54 har sen i lördags kört LCHF och förutom första 3 dagarna med huvudvärk. illamående, yrsel så har det funkat riktigt bra. Men, NU till mitt dilemma, jag hatar verkligen broccoli & blomkål, tycker t o m det luktar apa när man tillagar det, försökte häromdagen göra ditt blomkålsmos med massa stark riven prästost i, okej första tuggorna, men sen, Nope ,både jag och dotter borstade tänderna,gurglade med munvatten hahaha…allt för att bli av med smaken i munnen. Men nu gör jag en grej som jag vill höra vad du tycker om. Jag steker i smör paprikamix 3 st, 2 stora lökar, 2 vitlöksklyftor och en burk avrunnen bambuskott( ca20kh) sen har jag den som tillskott till tex en kycklingfile med sallad som typ ruccola, tomater och min egen tzatziki.. (den satsen räcker ju sen till ca 4-5 måltider. alltså paprikagrejen) Sen måste jag ju säga ..kanonsida!

    Kram påre Irene

    1. Hej Irene! Vad roligt att du hittat hit och att du nu känne rmig! Haha, underbart!
      Broccoli och blomkål behöver man absolut inte äta om man inte tycker om det! Gillar du andra kålsorter? Din grönsaksmix låter supergod, fortsätt du med den! Paprika, lök och vitlök innehåller massa bra vitaminer! Kul att du gillar sidan! Trevlig helg!

      1. Hej igen Åse, tokglad att du svarade, Nja alltså när det kommer till kål och 99 % av alla andra grönsaker som t ex morötter, kan knapra råa morötter som en liten kanin, men så fort de kokas så smakar de blärk! Mycket är nog kvar från barndomen, då man skulle äta upp, även om jag spydde på kuppen(vilket hände ett antal ggr med kålpudding, gröna bönor & sånt. Kan ju även berätta att jag egentligen hela mitt liv varit normalviktig, men en steloperation i ryggen för 7 år sedan fick mig att gå upp 25kg,de är de som sitter kvar. Så fortfarande kan jag bli rejält chockad om jag ser en bild av mig, och tänker..SHITTOS va tjock jag är. Ha de bäääst…I

  9. Har följt din blogg hur länge som helst & sitter nu & läser i kapp, vips så beställde jag boken! Det var ”länkens fel”

  10. Hej Åse!
    Vill bara säga att du verkligen har inspirerat mig, har två av dina böcker som jag använder mycket såå goda o lätta recept!
    I dag har jag gjort zucchini spaghetti för första gången blev supergott;)
    Ska nu oxå försöka komma igång med träning nu nör matbiten börjar komma på plats. Dock har jag fortfarande ett stort sötsug kvar, några tips? Och ofta sug på kvällskvisten vad är bra att ta då?

    Kram

  11. Hur många zuccinis går det till fyra personer tror du?
    Jag har nu inhandlat den ena hushållsmakapären efter den andra. Nya knivar, grytor, stekpannor, bestick, tallrikarkar, matberedare m.m. Allt för att det har blivit kul att laga mat i.o.m din blogg! 😉
    Nu har jag även hittat denna padernon i stan, så funderar på att inskaffa även den! :0…men kanske man kan göra zuccini pasta i riv delen på matberedaren, vad tror du Åse?

      1. Tack för hjälpe! 🙂 ja, jag får väl testa. ;D
        har fått en snille blixt när det gäller att försöka få barnen att vänja sig med andra smaker. Blanda glutenfri pasta med zuccini pasta, ris med blomkålsris och blomkål med potatis för mos…vi får se hur det går! 😀

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..