Vitkålsgratäng LCHF

3 november, 2016

Det är några år sedan jag lade upp det här receptet på lchf vitkålsgratäng så tänkte highlighta det i ett eget inlägg för det är värt att ta lite plats =)
Det perfekta tillbehöret och ersätter väl potatisgratängen!
012a5250
15 minuter i ugnen sedan är gratängen klar! YUMMIE!
vitkålsgratäng lchf
Jag äääälskar färska kryddor och har alltid ett gäng i frysen så jag enkelt kan klippa över maten.
012a5274
Skriv ut

Vitkålsgratäng LCHF

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1/2 vitkålshuvud
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g färskost
  • salt, peppar
  • ev. lite paprikapuver eller sambal oelek – Gott!!
  • 2 dl riven ost

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 gr.
  2. Riv vitkålen, finhacka löken och vitlöken. Stek lök och vitlök mjuka i smör och blanda ner vitkålen. Låt fräsa i några minuter. Blanda ner grädde, färskost och kryddor och häll upp i form. Fördela osten ovanpå och gratinera i ca 15 minuter tills osten fått din färg.

Näringsinnehåll

  • Portionerr: 8

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo

22 kommentarer
2

Du kanske också gillar

22 kommentarer

Helena 10 juli, 2018 - 13:09

Gjorde den första gången idag, det kommer bli fler 🙂 Grymt god!

Svara
nicke 6 maj, 2018 - 15:34

älskar vitkål , och det här är nog det godaste sättet jag ätit det på . enkelt också : ))
tack Åse

Svara
Åse 6 maj, 2018 - 15:35

Kul nicke!

Svara
Vitkålsjansson LCHF - 56kilo - Wellness, LCHF och Livsstil 23 mars, 2018 - 15:43

[…] sill (skärgårdssill) och syrran gjorde min rödbetssallad och så gjorde jag min supergoda vitkålsgratäng fast som en Jansson istället – alltså den blev makalöst […]

Svara
Vitkålsgratäng - Fnulan 3 november, 2017 - 14:37

[…] Jag gjorde en dubbel sats så att jag har i frysen och ta fram. Jag hittade receptet hos Åse men ändrade lite efter de smaker jag gillar. Jag valde andra kryddor och annan färskost. Titta in […]

Svara
Michaela 14 september, 2017 - 20:06

Hur tror du det funkar att göra den dagen innan servering?

Svara
Kersti 31 maj, 2017 - 12:01

Färskost? Tänker Du Keso då? Jag har bara creme fraiche, Phildelphiaost och grädde hemma. Vad ska jag ta tycker Du?.

Svara
Åse 3 juni, 2017 - 14:46

Hej! Färskost är detsamma som Philadelphia eller liknande märken.

Svara
Ulrika 16 november, 2016 - 12:02

Löjligt god! Kommer slänga i lite ansjovis till jul och ställa fram den på julbordet :). Gjorde en dubbel stats sist och frös ner. Kanon i matlådorna, funkar ju till precis allt! Tack för ett fantastiskt recept 🙂 (gillar allt du publicerar, men detta receptet var det guldstjärna på!).

Svara
Åse 16 november, 2016 - 12:10

Superbra idé med ansjovis i som Vitkålsjansson!! Hihi

Svara
Charlotte 16 november, 2016 - 10:01

Jag gjorde den här för första gången igår. Hade även i ett litet hackat blomkålshuvud som utfyllnad, för jag hade inte så mycket kål. Det blev jättegott! Jag är verkligen tacksam för all receptinspiration du ger mig, som gör att det är enklare för mig att hålla vikten :). Detta var ett superbra recept som även gillades av resten av familjen (ja, förutom 2-åringen då, som i vanlig ordning vägrar smaka på allt annat än kött).

Svara
Annsan 7 november, 2016 - 12:58

Tack för recept på jättegod gratäng. Jag gjorde den till helstekt ryggbiff med svampsås.
Ska också testa att blanda grädden med senap och ha gratängen till Merguez eller Chorizo,
det borde bli gott! 🙂

Svara
Petra 6 november, 2016 - 22:07

Gjorde gratängen igår till oxbiffar. Superb!!😘
Använde resterna till en ”lasagne” idag och det blev om möjligt ännu bättre. Fantastiskt tillbehör. Tack Åse! 💐

Svara
Elisabeth 6 november, 2016 - 20:04

Jag älskar vitkål! Skulle tro att jag kan göra den mjölkfri med färskost alternativet” på mackan” som min Ica butik säljer.
Måste prövas!:)

Svara
Eva 6 november, 2016 - 15:25

Jag undrar när det står riv vitkålen? River du i matberedare då? Eller menar du strimla. När jag gör det på det största så blir det ändå väldigt smått. Ser ut på din att det är lite större bitar.
Det ser väldigt gott ut!

Svara
Åse 6 november, 2016 - 15:36

Jag river med osthyvel

Svara
Irene 4 november, 2016 - 05:17

Den är så goood. O perfekt till matlådan.

Svara
Ulla-Britt 3 november, 2016 - 16:28

Har haft den idag. Så underbart god!

Svara
madde 3 november, 2016 - 15:01

Ett tips är att om man har fått köttfärssås över, så lägger man det i botten av en form, sen lägger man gratängen över.
Då behöver man ju bara diska en form…..

Svara
Anneli 3 november, 2016 - 14:48

Oh vad gott det ser. Vill bara fråga om du använder färskost med smak eller naturell när du gör den?
Tack för mycket bra recept.

Svara
Anna 3 november, 2016 - 14:22

Jag älskar grönsaksgratänger av alla de slag men mitt problem är att jag inte kan sluta äta. Kan sitta med formen i knät framför tv,n och äta den kall som andra äter glass.
Tack för tipset igen om vitkålsgratäng. Både snabbt, smidigt och billigt.

Svara
Åsa 3 november, 2016 - 14:07

Jag älskar den här gratängen och gör den alltid när det behövs lite ”finare” tillbehör till kött. Den går hem hos både lågkolhydratätare och kolhydratfantaster:-)

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.