Hej! Här kommer andra och sista menyn!
Nu bör ni ha fått en uppfattning kring hur ni ska lägga upp kosten och ni kan själva sätta ihop resterande veckor på samma sätt, eller helt enkelt bara börja om med vecka 1 =)

Att tänka på innan du börjar:

Vätska: Kaffe, te, 2 liter vatten
Rek. kosttillskott: Omega 3D-vitaminSelen – Jag rek. även M3 (Magnesium, Zink, B6) speciellt vid lågkolhydratkost, om du tränar, stressar, vill boosta ämnesomsättning och immunförsvar. Jag tar själv dessa fyra kosttillskotten varje dag!
Tips: Sitt ner när du äter, tugga långsamt. Sluta ät när du är ohungrig (dvs inte proppmätt!)

Se övriga tips kring menyerna och maten i Veckomeny 1

Tagga gärna er mat och er resa på instagram med taggen #56kiloform2016

Måndag:

Frukost: Avokado och ägg, gärna 1 kopp kaffe med 1 msk kokosfett eller MCT
Lunch: 1 portion enligt handflatemodellen * se nedan
Middag: Ajvarlax med valfria grönsaker som tillbehör (tex blomkål, broccoli, riven vitkål etc)

Hungrig eller sugen? 5 paranötter eller 10 mandlar, alternativt 1 kokt ägg.

———————————————————————————————-

Tisdag: 

Frukost: Ostomelett (ersätt pesto, oliver etc med tex paprika och stekta champinjoner om du vill), gärna 1 kopp kaffe med 1 msk kokosfett eller MCT
Lunch: Krämig spenatsoppa
Middag: Kålpudding

Hungrig eller sugen? 5 paranötter eller 10 mandlar, alternativt 1 kokt ägg.

———————————————————————————————-

Onsdag:

Frukost: 2 st Oopsies med 1 skivat ägg och lite majonnäs, gärna 1 kopp kaffe med 1 msk kokosfett eller MCT
Lunch: Rester från gårdagen
Middag: 1 portion ugnspannkaka

Hungrig eller sugen? 5 paranötter eller 10 mandlar, alternativt 1 kokt ägg.

———————————————————————————————-

Torsdag:

Frukost:, 1 portion Kesoplättar med 1 dl naturell kvarg blandad med 30 g varma hallon, gärna 1 kopp kaffe med 1 msk kokosfett eller MCT
Lunch: Capricciosa crêpes *se nedan
Middag: Krämig pepparrotslax med räkor, grönsaker som tillbehör

Hungrig eller sugen? 5 paranötter eller 10 mandlar, alternativt 1 kokt ägg.

———————————————————————————————-

Fredag:

Frukost: 2 fröknäcken med ägg (annat pålägg går också bra!)
Lunch:  1 grillad korv med hög kötthalt och coleslaw 
Middag: Chicken Fajita Sallad
Dessert/Snacks: 2 rutor choklad minst 75%, eller en handfull nötter

———————————————————————————————-

Lördag:

Frukost: Ostbröd med valfritt pålägg (protein mättar bäst!), gärna 1 kopp kaffe med 1 msk kokosfett eller MCT
,
Lunch:1 runt fröknäcke med tonfiskröra
Middag: Kycklinggratäng med ädelost & bacon, grillade grönsaker (ej rotfrukter) till det.
Dessert: 1 bit kladdkaka med 2 msk vispad grädde

———————————————————————————————-

Söndag:

Frukost: Plättar på hög med hallongrädde, gärna 1 kopp kaffe med 1 msk kokosfett eller MCT
Lunch:  150 g kycklingkött från grillad färdigköpt kyckling, 1 dl keso smaksatt med lite sambao oelek, 1/2 avokado
Middag: Kycklingwok i röd curry, servera med sjögräsnudlar

Hungrig eller sugen? 5 paranötter eller 10 mandlar, alternativt 1 kokt ägg.

———————————————————————————————-

Handlatemodellen:

1 handflata protein (2 ägg eller 1 kycklingfilé eller 1 burk makrill, 1 laxfilé eller 1 burk tonfisk i vatten)
1-3 msk smör eller 1-3 msk fet dressing (inkl majonnäs) eller 1 avokado
1 stor hand av bladgrönsaker eller broccoli eller andra gröna grönsaker som t.ex kål.
Makrill och lax är fetare än ägg, kyckling och tonfisk, så då räcker en mindre mängd fett.
Vinäger och lite olivolja är fritt att använda på grönsakerna. Även salt, peppar, kryddor.

ase_bok2_©lisawikstrand079

Foto: Lisa Wikstrand

Capricciosa Crêpes (Receptet finns i min bok Ät & Njut)

4 portioner

Crêpes:
3 dl mjölk
4 ägg
1 1/2 msk fiberhusk
2 nypor salt
smör eller kokosfett till stekning

Fyllning:
200 g champinjoner
200 g rökt skinka
200 g riven mozzarella
2 dl tomatsås/pizzasås

Ingredienser
Crêpes
3 dl mjölk
4 ägg
1 1/2 msk fiberhusk
2 nypor salt
smör eller kokosfett till stekning
Fyllning
200 g champinjoner
200 g rökt skinka
200 g riven mozzarella
2 dl tomatsås/pizzasås

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa samman ingredienserna till pannkakorna. Låt stå i fem minuter och grädda sedan i smör eller i kokosfett.

Skiva champinjonerna och fräs dem tills de fått fin färg. Strimla skinkan. Fyll varje pannkaka med lite skinka, riven mozzarella och champinjoner. Spara lite mozzarella till garnering.

Rulla ihop crêpesen och lägg med skarven neråt i smord ugnsform. Fördela tomatsåsen ovanpå i en sträng över varje crêpe, toppa med riven ost.

Gratinera i ugn i cirka 8–10 minuter.

    1. För att MCT/kokosfett är en bra fettkälla som hjälper till att hålla sug bort, mättnaden hög och har goda metaboliska fördelar genom att den ökar sköldkörtelns aktvitet.

        1. Hej, nej dessvärre! Kokosolja måste man sakta introducera, för stor dos med en gång skapar problem med tarmarna som sagt.

          1. Ah, så hoppet finns! Då får jag väl börja med ett krydmått och öka varje måndag. 😉

  1. Hej Åsa!
    Jag har under nästan 3 veckor ätit enl LCHF och förra veckan följde jag ditt schema (tack för inspirationen!). Min historik är jojobantning, lågkalorikost under många många år. Jag har 25 kg att gå ned och blir lite orolig nu då jag gått upp i vikt de här veckorna. Men jag mår väldigt bra och vill fortsätta. Jag försöker att inte äta mejeri mer än ost. CF o grädde bara nån gång veckan. Försöker äta så ”rent” som möjligt. Dubbelkollar emellanåt så jag får rätt proportioner på protein, fett etc.
    Jag försöker inte jämföra mig med andra men nu känns det lite motigt. Fortsätter det så har jag snart 30-35 kg att gå ned.
    Råd, tips, hejarop!? Tack!/ Monika

  2. Jag har nu följt detta i snart en vecka och ser fram emot nästa vecka. Jag har dock ändrat i min mat fritt efter vad jag haft hemma. Mätt och belåten har jag varit och har inte känt något sug efter socker. I dag äter jag smörstekt torsk med äggsås och blomkål enligt ditt recept. Åt ingen efterrätt igår utan gjorde chokladmousse enligt ditt recept. Står klar i kylen tills i em.

    Hade inte känt någon lust att ta tag i vikten, men vetat att jag borde, å så kom detta upp på FB förra veckan och då kom lusten. 🙂 Så tag för att du inspirerar och delar med dig.

  3. Är lite myfiken hur det har gått hittintills för de som följt schemat…om det är ok om någon delar med sig Åse?! 🙂

  4. Tusen tack för förra veckans meny! Jag har följt schemat och provat de flesta recepten, i annat fall lagade och åt jag efter handflatemetoden. Allt var väldigt gott, och så skönt att inte behöva planera alla måltider själv, bara att följa schemat 🙂 Extra bonus: jag är piggare, har mer energi och – 1 kg. Fjärde dagen började jag bli hungrig mellan målen och det kändes som jag på egen hand skulle kunna sätta i mig ett helt grillat vildsvin..! Men efter tipset om att ha 1 msk kokosfett i kaffet försvann suget. Nu kör jag vidare med andra veckan, så får vi se vad som händer 🙂

  5. Hej. Undrar lite över Brain octane. När använder jag den för bästa resultat? Tusen tack för en inspelning blogg! Läser varje dag!

      1. Ok. Läste bara någonstans att den ger bra resultat. Men då kanske det är onödigt med brain octane? Uppfattade det som att du var väldigt nöjd med octanen? Blev fel innan…Inspirerande ska det stå såklart!

        1. Den funkar absolut toppen som bra energikälla för hjärnan och i kombination med lågkolhydratkost men MCT har liknande egenskaper 🙂 jag tar både ock!

  6. Hej, jag brukar dricka en smoothie på hallon, bladspenat och spirulina och vatten. Tänkt följa dina veckomenyer nuförtiden en rivstart. Är det ogynnsamt att fortsätta med den smoothien i ketos syfte? Eller kan jag fortsätta ?
    Tack för din inspirerande blogg!

  7. minns för några år sen då jag började följa din blogg, att du till frukost åt turkisk yoghurt med bär, är det något som funkar istället för tex omelett till frukost? Känner att jag inte har /vill ta mig den tiden på morgonen.

    1. ag rekommenderar generellt inte en frukost bestående av mestadels kolhydrater vilket yoghurt med bär är. Egen erfarenhet och det jag hört av många andra är att mättnaden inte håller och man äter generellt mer under dagen med den typen av frukost, men det kan fungera för dig! Det fungerade för mig för att jag räknade kalorier OCH var van vid att vara hungrig efteralla år som viktväktare, i dag hade jag aldrig hållt ut 😉
      Annars kan ju fröknäcke vara alternativ till dig och om du läser veckomenyerna så ser du att det finns många oika frukostar baserade på lågkolhydratbröd/kex.

  8. Hej! Jag kan inte äta ägg – är inte allergisk men får magkatarr och magen mår verkligen inte bra av ägg. Därtill tål jag inte vassleprotein (dvs alla mjölkprodukter förutom ost/smör går bort) och inte heller vete… (vilket väl iofs inte är ett problem här 😀 ). Men hur kan jag anpassa en kost som den här? GÅR det att äta en vettig lchf utan ägg?

    Jag är också stingslig på att t.ex. enbart äta ekologiskt protein, så kyckling är både extremt dyrt och svårt att få tag på… ;-/

    1. Hej! Visst kan man äta en lågkolhydratkost utan ägg! Även mejeri. Jag tror att du hade fått stor behållning av min och Anna Halléns bok LCHF 2.0 som är mejerifri men som ven innehåller mkt fisk och grönt och för övrigt innehåller mkt info kring val av livsmedel och hur vi kan äta om vi har vissa allergier etc.

  9. Hej Åse,
    Tack för all inspiration! Jag har ätit lågkolhydratkost mer eller mindre strikt* i ca 5 år och trivs bra med de förutom att jag tycker att jag i de perioder jag äter mer strikt blir på mycket sämre humör. Har du någon teori kring det? Finns det något jag kan tänka på att få i mig mer av ?

    *Det är inte så att jag nollar utan är ganska liberal.

    1. a det beror på att kolhydrater höjer vårt må-bra hormon serotonin så ligger du för lågt i kolhydrater så kan sömn, humör och ångest påverkas. Öka upp kolhydraterna lite 😉

  10. Om jag vill prova periodisk fasta för att få bort fett på magen, förstörs effekten då av ett glas egen juice (typ morot/apelsin/ingefära) och ett ägg på morgonen?

  11. Har du några tips för en äldre dam som INTE går ned i vikt av någon form av LCHF/Paleo? Vad jag än gör eller äter så står kroppen kvar på samma vikt, Har testat dina menyer 1 och 2, det händer ingenting. Har testat denna lågkolhydrat kost i flera år, gick upp till att börja med och har sedan dess stått stilla på plus 8 kg. Alla jag talat med säjer att det komma att börja går nedåt närsomhelst, med den kost jag äter, men det händer ingenting och någon sa att gamla tanter var 10000 kronors frågan??
    Det hävdades att det berodde på åldern :-). Finns någon därute som råkat ut för samma sak som? Har du några tankar kring detta, Åse, eller är du av samma uppfattning? Några tips för att få igång viktnedgången?

  12. Hej Åse!
    Har två frågor om receptet på cappricciosa-crepes-receptet:
    Vad använder du för form till crêpesen i ugnen?
    Går det att använda vilken mjölk som helst i smeten (nötmjöl t.ex.? Försöker nämligen hålla nere på komjölksprodukter)?
    Tack på förhand 🙂

  13. Förresten, hade varit kul om du kunde/ orkade ( i all din renovering) att göra en ny sådan här vikt/LCHF veckor/utmaning. Bra nu inför sommaren. Kanske lägga till någon övning som man kan göra varje dag…tillsammans med något visdomsord/ tips att ge oss som du lärt dig under åren!?
    Kram och tack för att du finns kvar när man har gjort sina avsteg! 😀

  14. Jättebra sida du har jag är inte så bra på detta men hittade till slut dina recept!Jag ska börja nu efter semestern med detta!kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..