Varför går jag inte ner i vikt med LCHF

7 juni, 2012

Jag får frågan många gånger och jag kan på rak arm säga att det är väldigt många som inte riktigt får viktminskning med LCHF att fungera. För mig som har många års erfarenhet av LCHF, både för egen del men även när det gäller andra så finns det många gemensamma nämnare när det inte fungerar så jag tänkte ägna ett inlägg åt mina samlade erfarenheter vad som fungerar och vad som inte fungerar! Hoppas detta hjälper!

Först och främst, de flesta som börjar med LCHF gör det för att det är populärt nu och man hör om alla framgångshistorier, man tror man ska få sig en snabbfix och man ska rasa i vikt – fel, fel, fel! Detta blir inte så för de flesta. Män går ner snabbare och lättare på LCHF än kvinnor!
Varför? Jo för de har oftast ätit sig tjocka, vi kvinnor har bantat oss tjocka. Vi stressar mycket och det motverkar viktnedgång. Vi gillar att småäta och ”mysa” och vill helst stoppa sådant i munnen som inte är jättebra för vikten. Vi äter ofta för att förstärka eller döva känslor. Män är glada över att de får äta sig mätta på kött/fågel/fisk och en fettkälla, vi kvinnor vill äta yoghurt, bär, lchf efterätter, finn crisp med en god ost, nötter, mörk choklad, bär och vispgrädde.
Kvinnor går i snitt ner 0,2 – 1 kg i veckan, dvs är det lika normalt att gå ner 1 kilo i månaden som 4 kilo i månaden. Det är oftast hur vi levt förut som styr hur snabbt vi går ner i vikt, och givetvis faktorer som nedan.

Vad är inte bra vid en viktminskning?

1. Yoghurtfrukost! Ät en frukost som består helst av ägg, tex en omelette med några skivor ost och skinka, eller en LCHF pannkaka med ost, eller en skiva LCHF bröd med kokt ägg. Du kommer märka skillnad på hunger och sug då! Skippa yoghurt, bär etc till frukost.Här kommer en bra frukost som Cecilia Hedkvist har gjort:

Cecilias frukostpannkaka, 1 port.

  • 1 ägg
  • 3 msk vispgrädde
  • 0,5 msk psylliumfröskal (Holistics tex) väljer du Fiberhusk (psylliumfröskal) så ta mindre! Prova med hälften.
  • 0,5 msk kokosmjöl
  • En nypa salt
  • Några skivor av valfri ost, t.ex. Gouda
  • Kokosfett att steka i

Vispa ihop ägg, grädde, psylliumfröskal, kokosmjöl och salt i en liten skål eller bunke. Stek en ”pannkaka” i kokosfett i stekpannan. Precis när du har vänt pannkakan hyvlar du över ett lager av din favoritost och låter det smälta under tiden som pannkakan gräddas färdig. Lägg upp på en tallrik och NJUT!

2. Skippa mellanmålen! Våra kroppar är inte skapta för att äta hela tiden! När vi inte äter en kost med stor andel kolhydrater så behöver inte våra kroppar ny, snabb energi, den klarar sig på det den fick några timmar tidigare! Generellt, givetvis mår vissa kroppar bättre av att äta oftare, IBS magar mår oftast bättre av att äta mer sällan. Om kroppen ständigt får energi via munnen, varför ska den behöva ta av vårt lagrade fett?? Vi måste ju balansera upp in och utenergi, dvs hinna förbruka energin.
Ja men jag tränar! Jag måste äta något! Måste du? Först och främst så tar det ca 6-8 veckor innan kroppen är anpassad till fettdrift, under den tiden kan du vara lite orkeslös och speciellt om du tränar kan du känna av det, ta då en näve nötter innan träning. Tränar du högintensivt, ja då kan det vara på sin plats att träningsanpassa din kost, då rekommenderar jag Jonas Bergqvists bok ”LCHF & Träning”


Allt du stoppar i munnen som du inte behöver, kommer stjälpa din viktminskning! Ja det är gott, ja det höjer livskvaliteten men det är inte nödvändigt!
Ät 1 del (handflata med fingrar) kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, 1 del (handflata med fingrar) ovanjordgrönsaker och 1 fettkälla (ca 1 dl gräddsås eller 2-3 msk fet dressing/sås/aromsmör) till varje måltid. Ost använder du fritt i matlagningen. Ät 2-3 gånger per dag så är du i hamn! Klarar du en näve blandade nötter så är det toppen! (mandlar, paranötter, hasselnötter tex – inte saltade jordnötter eller cashewnötter!)

Du kan med fördel dra ner på grädde och creme fraiche och i stället använda alternativa fettkällor, äter du fet lax så behöver du generellt inte ha så mycket mer fett, äter du en kycklingfilé så behöver du en fettkälla men det behöver inte vara en gräddsås, det kan vara ost, dressing, en fet smörbaserad sås, en avokadosallad med olivolja, aromsmör etc.
Energibalans gäller även vid LCHF, dvs om du får i dig mer energi än du gör av med så kommer du inte gå ner i vikt. LCHF mat är energität, jättenyttigt men det är lätt att komma upp i för mycket energi om vi äter mellanmål som vi inte behöver för att vi är sugna, om vi äter en LCHF kaka till kaffet, om vi äter kvällis i form av lite goda ostar eller bär och grädde! Viktminskar vi så kan vi inte äta LCHF för livsstil!
Ät hellre 3 mål mat som mättar dig (enligt principen ovan) så lovar jag dig att du får i dig vad du behöver och inte för mycket. Lunchen kan till fördel vara din största måltid!
Oftast när vi äter mellanmål så är det på grund av sug och sug stillas bara av kolhydrater, det är oftast därför vi väljer nötter eller någon LCHF kaka, ett LCHF bröd, turkisk yoghurt med bär etc. Är du hungrig så stillas det av en bit protein (en bit kall kycklingfilé, 1 ägg etc)
Än en gång slår jag hårt för att addera ekologiskt kokosfett till kosten! Det är ett otroligt nyttigt fett, det ökar fettförbränningen och vi kan i princip inte lagra fettet i kroppen utan det används som energi. Är du hungrig på förmiddagarna eller eftermiddagarna, lägg en klick kokosfett i ditt kaffe/te! Ca 3 msk kokosfett per dag (ca 50 gram) om dagen är en bra rekommendation!

3. Stressa av! Se din viktminskning som ett livsprojekt, släng ut vågen, jaga inte resultat! Ju mer du stressar över vikten – ju mindre kommer du gå ner i vikt pga kortisolet. Och risken är stor att du börjar mixtra, du drar ner på mängden mat, du börjar fakira (tar bort alla kolhydrater) och risken är att det blir pannkaka av allt! Fokusera på att äta rätt och tillräckligt i stället!
Jag rekommenderar dig att läsa om Anna! Hon gick knappt ner något det första halvåret men vägrade börja mixtra (det hade hon ju gjort hela livet!) utan fortsatte, åt riktig mat 3 gånger per dag, något extra gott i form av en LCHF efterrätt på helgen och efter ett halvår hade hennes kropp blivit trygg, hon var avsockrad och nu till dags datum har Anna gått ner 30 kilo! Tänk om hon börjat mixtra, dra ner på maten, börjat fakira etc, risken är att hon fallit pladask och med största sannolikhet hade hon fortfarande haft + 30 kilo!

LCHF-banta inte! LCHF är så mycket mer. Oftast är viktminskning en effekt av kosten men låt det ta tid och överför inte ett snedvridet matbeteende till din nya livsstil. Sluta dieta och mixtra med kosten för att få snabbast resultat, du kommer bara sluta på ruta 1 igen! I bland kan vi behöva lära oss äta riktig mat, tre gånger per dag innan vi börjar tänka på viktminskning. Att inte bara äta för att belöna oss (för att det är gott) eller äta för att styra en viktminskning, lära oss äta för att må bra och för att våra kroppar ska fungera bra.

Lycka till!!

120 kommentarer
0

Du kanske också gillar

120 kommentarer

Terese 8 december, 2012 - 19:21

Hej!
Tack för en bra blogg, med massor av bra recept! 🙂
Jag började med LCHF för 4 veckor sedan. De två första veckorna gick jag ner i vikt, och nu de två senaste har jag gått upp i vikt… Känns ju lite hopplöst, men tänker inte ge upp. Tydligen kan det ju ta en tid innan kroppen vänjer sig, men tyckte det är så konstigt varför man först går ner 2kg, och sen upp igen 1½kg… Vad kan detta bero på??? De ändringar som jag har gjort är att nu helt uteslutit mörkt bröd (åt en skiva/dag de två första veckorna). Kan det vara så att min kropp behöver en liten mängd mer kolhydrater? Har försökt lästa på, men blir inte klok…en säger si och en annan så…
Sen undrar jag över fenomenet ”ketos”, behöver kroppen infinna sig i detta tillstånd för att gå ner i vikt, eller hur fungerar det? Och hur kommer man dit / vet att man är i ketos?

Tacksam för svar! 🙂

Svara
Åse 9 december, 2012 - 18:10

Hej! Det är så mycket som kan spela in, det är därför vi kostrådgivare arbetar med individuell LCHF.
Nej man behöver inte befinna sig i ketos för att gå ner i vikt, men det hjälper bra mot hunger.

Svara
Frida 21 november, 2012 - 20:58

Hej!
Vad gör jag för fel?? Alla går ner av lchf men jag har gått upp o ändå tränar jag minst tre dagar i veckan 🙁
Med vänlig hälsning, frida

Svara
Charlotte 8 november, 2012 - 19:55

Hej Åse!

Kanske du inte läser detta då jag ser att det är en tid sedan du skrev detta.

Min historia:

Jag var en tjej på 153 cm och vägde 89 kilo för ca 3 månader sedan.
Jag tröttnade på mitt sockerberoende och på att jag bara gick upp i vikt och var trött jämt. Jag valde att börja med att sluta med sockret, detta var verkligen ett helvete för mig de första veckorna… Efter 2 månader hade jag gått ner 16 kg och var mycket piggare och mådde bättre både fysiskt och psykiskt. Är gladare osv…

När jag kände att det var under kontroll så började jag med Lchf för ca 1 månad sedan och sedan dess har jag gått ner 4 kg till.
Jag ser dock inte denna kosten som viktminsknings kost utan det är bara en bonus för mig då jag verkligen vill gå ner. Men det bästa är ju att man inte går runder och är hungrig jämt och slipper socker suget/beroendet och mår så otroligt mkt bättre. Det ända tråkiga jag har råkat ut för är utslag i nacken, blev av med dem ett kort tag men nu har dem åter kommit tillbaka…

Något förslag på vad det kan bero på?
Sedan vill jag tacka för en så otrolig fin sida och dina underbara recept, jag kommer garenterat köpa din kokbok!

Hälsningar Charlotte, en Helsingborgare här med 😉

Svara
Resultat efter tre veckor | Mina jag och LCHF 24 september, 2012 - 11:57

[…] tycker skriver bra och sammanfattar det jag kommit fram till finns att läsa på den här bloggen 56kilo. Denna vecka ska jag inte äta några LCHF-efterrätter eller kakor, bröd etcetera och jag ska […]

Svara
Lena 20 september, 2012 - 19:19

Hej! Tack för en bra artikel.
Jag tänkte på det här med att vara sönderbantad…att det tar längre tid att gå ner i vikt för de som i livet jojobantat. Jag är nyfiken på hur kan kroppen veta, när man ätit LCHF en längre tid , att den kommer tryggt få bra mat i fortsättningen och därför släpper ifrån sig kroppsfett? Vilka funktioner är det som spelar in?
Mvh Lena

Svara
Åse 21 september, 2012 - 07:02

Tyvärr kan den frågan vara lika svår att svara på som ”vad är meningen med livet?” kroppens intelligens och minne är liksom hjärnan ibland omöjlig att få alla svar om. Det vi vet är att en kropp som jojobantat mycket blir duktigare på att hålla kvar sina kilon, det är många kroppar bevis på.

Svara
Ketty 10 augusti, 2012 - 03:41

Tack för en underbar blogg! Jag gick ner 16 kg med lchf innan den blev en allmän ”innediet”. Då gav jag tyvärr upp pga brist på bra recept och dålig fantasi hos mig själv så min mage fixade inte den ovarierande kost jag åt. Jag har senare försökt vid ett par tillfällen men som du skrev i ett annat inlägg så får man höra kommentarer från andra om att man inte borde gå ner mer osv. vilket gjorde att jag tappade motivationen, jag var ju så fin sa alla. Nu har jag insett att min gamla livsstil inte håller längre, jag är alldeles för stor och mår inte bra av det vare sig fysiskt eller psykiskt. Jag bestämde mig därför för lchf och har blivit enormt inspirerad av din blogg. Du har gett mig en helt ny syn på lchf som en livsstil och varje gång jag känner för att ge upp (jag står stilla, kanske rent av gått upp något då jag jobbar nätter och väger mig olika beroende på om jag går upp på em. efter att ha jobbat natt eller på morgonen efter att ha varit ledig) går jag in på din blogg och får ny energi. Du gör en stor skillnad för mig och många andra. Tack!

Svara
Anna 3 augusti, 2012 - 15:24

Hej!
Jag undrar om man behöver äta oftare än tre
gånger om dagen om man tränar ungefär sex gånger i veckan
eller om det räcker med tre mål?

Svara
Åse 4 augusti, 2012 - 10:41

Ät när du är hungrig och känner behov av det! Tränar du högintensivt kan du behöva äta lite mer kh runt träningen, Jonas Bergqvist har en kanonbra bok som heter LCHF & Träning

Svara
Pernilla 26 juni, 2012 - 23:47

Tack! det var ett jätte bra inlägg
Är glutenintolerant så lchf passar mej (tror jag) plus att jag vill tappa 15 kg,
man vill ju att allt ska gå så fort, men när jag läste detta inlägg så är det bara att köra på och låta det ta den tid det tar ( har bara ätit lchf kost i en vecka)
Ska nu följa din blogg och bli inspererad
Tack MVH Pernilla

Svara
Sofi 17 juni, 2012 - 11:05

Tack för detta inlägg, det kom som på beställning! Jag har LCHF:at i drygt ett och ett halvt år, tappat nästan 30 kg, men har några kvar. Och de sista 3-5 kilona sitter som BERGET! Har mixtrat och mekat och grejat för att försöka hitta den rätta metoden för att komma från mina nu 71 kg (168 cm) till mina önskade 66-68 kg. Det ska jag dock genast sluta med nu! Jag ska äta mat jag vet är bra för mig, och som jag mår bra av och låta kilona försvinna i den takt de känner för. Nu är det slutstressat!

Svara
Åse 17 juni, 2012 - 16:35

Helt rätt!! Lycka till!

Svara
Emmely 11 juli, 2013 - 15:10

Hej Åse!

Du är en sådan himla bra inspiration.
Men nu har jag en fråga, kommit igång på riktigt igen efter ett uppehåll med lchf är inne på min tredje vecka, har även hittat inspirationen till styrketräning som nästan blivit som en drog. Tränar 1,5h 3 dagar i veckan.
Nu till mitt bekymmer, varför går jag ner så lite per vecka ca 0,4-0,5 kg?
Har det med min styrketräning att göra då jag bara äter det som är tillåtet i lchf kosten. Mår super så jag kommer fortsätta kämpa men mister lite glöden när jag ska väga mig.
Har du någon susning får du gärna svara.
Kramar och tack för att du är du!

Svara
Maria 14 juni, 2012 - 22:31

Tack för en superbra blogg!! Älskar att surfa in här och läsa tips och trix som gör att jag får bättre förståelse för LCHF som livsstil.

Min man och jag började i slutet på augusti förra året och har nu gått ner en hel del i vikt, min man -28 kilo och jag -16.

Jag har nu stått stilla ganska många veckor och skulle behöva en lite puff för att komma på rätt köl igen.

För 12 veckor sedan slutade jag att röka (och min slutade snusa) och sedan dess så jojar jag lite. 2-3 kilo fram och tillbaka har det varit. Jag går upp dem och ner dem, men varken mer eller mindre. Jag använder nikotintuggummi och sockerfria tuggummi. Kan det vara detta som påverkar?

Sedan 3 veckor tillbaka provar jag oxå periodisk fasta, men det har inte gett något extra. Jag har ätit två mål om dagen, tycker det räcker för att jag ska hålla mig mätt. En kombinerad frukost/lunch runt 11-12 och sedan middag kl. 17. Kanske borde jag ändra så det blir 3 mål istället?

Tar tacksamt emot alla tips du har!!

Hoppas du får en skön helg!

Svara
1 4 5 6 7 8

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.