Varför går jag inte ner i vikt med LCHF

7 juni, 2012

Jag får frågan många gånger och jag kan på rak arm säga att det är väldigt många som inte riktigt får viktminskning med LCHF att fungera. För mig som har många års erfarenhet av LCHF, både för egen del men även när det gäller andra så finns det många gemensamma nämnare när det inte fungerar så jag tänkte ägna ett inlägg åt mina samlade erfarenheter vad som fungerar och vad som inte fungerar! Hoppas detta hjälper!

Först och främst, de flesta som börjar med LCHF gör det för att det är populärt nu och man hör om alla framgångshistorier, man tror man ska få sig en snabbfix och man ska rasa i vikt – fel, fel, fel! Detta blir inte så för de flesta. Män går ner snabbare och lättare på LCHF än kvinnor!
Varför? Jo för de har oftast ätit sig tjocka, vi kvinnor har bantat oss tjocka. Vi stressar mycket och det motverkar viktnedgång. Vi gillar att småäta och ”mysa” och vill helst stoppa sådant i munnen som inte är jättebra för vikten. Vi äter ofta för att förstärka eller döva känslor. Män är glada över att de får äta sig mätta på kött/fågel/fisk och en fettkälla, vi kvinnor vill äta yoghurt, bär, lchf efterätter, finn crisp med en god ost, nötter, mörk choklad, bär och vispgrädde.
Kvinnor går i snitt ner 0,2 – 1 kg i veckan, dvs är det lika normalt att gå ner 1 kilo i månaden som 4 kilo i månaden. Det är oftast hur vi levt förut som styr hur snabbt vi går ner i vikt, och givetvis faktorer som nedan.

Vad är inte bra vid en viktminskning?

1. Yoghurtfrukost! Ät en frukost som består helst av ägg, tex en omelette med några skivor ost och skinka, eller en LCHF pannkaka med ost, eller en skiva LCHF bröd med kokt ägg. Du kommer märka skillnad på hunger och sug då! Skippa yoghurt, bär etc till frukost.Här kommer en bra frukost som Cecilia Hedkvist har gjort:

Cecilias frukostpannkaka, 1 port.

  • 1 ägg
  • 3 msk vispgrädde
  • 0,5 msk psylliumfröskal (Holistics tex) väljer du Fiberhusk (psylliumfröskal) så ta mindre! Prova med hälften.
  • 0,5 msk kokosmjöl
  • En nypa salt
  • Några skivor av valfri ost, t.ex. Gouda
  • Kokosfett att steka i

Vispa ihop ägg, grädde, psylliumfröskal, kokosmjöl och salt i en liten skål eller bunke. Stek en ”pannkaka” i kokosfett i stekpannan. Precis när du har vänt pannkakan hyvlar du över ett lager av din favoritost och låter det smälta under tiden som pannkakan gräddas färdig. Lägg upp på en tallrik och NJUT!

2. Skippa mellanmålen! Våra kroppar är inte skapta för att äta hela tiden! När vi inte äter en kost med stor andel kolhydrater så behöver inte våra kroppar ny, snabb energi, den klarar sig på det den fick några timmar tidigare! Generellt, givetvis mår vissa kroppar bättre av att äta oftare, IBS magar mår oftast bättre av att äta mer sällan. Om kroppen ständigt får energi via munnen, varför ska den behöva ta av vårt lagrade fett?? Vi måste ju balansera upp in och utenergi, dvs hinna förbruka energin.
Ja men jag tränar! Jag måste äta något! Måste du? Först och främst så tar det ca 6-8 veckor innan kroppen är anpassad till fettdrift, under den tiden kan du vara lite orkeslös och speciellt om du tränar kan du känna av det, ta då en näve nötter innan träning. Tränar du högintensivt, ja då kan det vara på sin plats att träningsanpassa din kost, då rekommenderar jag Jonas Bergqvists bok ”LCHF & Träning”


Allt du stoppar i munnen som du inte behöver, kommer stjälpa din viktminskning! Ja det är gott, ja det höjer livskvaliteten men det är inte nödvändigt!
Ät 1 del (handflata med fingrar) kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, 1 del (handflata med fingrar) ovanjordgrönsaker och 1 fettkälla (ca 1 dl gräddsås eller 2-3 msk fet dressing/sås/aromsmör) till varje måltid. Ost använder du fritt i matlagningen. Ät 2-3 gånger per dag så är du i hamn! Klarar du en näve blandade nötter så är det toppen! (mandlar, paranötter, hasselnötter tex – inte saltade jordnötter eller cashewnötter!)

Du kan med fördel dra ner på grädde och creme fraiche och i stället använda alternativa fettkällor, äter du fet lax så behöver du generellt inte ha så mycket mer fett, äter du en kycklingfilé så behöver du en fettkälla men det behöver inte vara en gräddsås, det kan vara ost, dressing, en fet smörbaserad sås, en avokadosallad med olivolja, aromsmör etc.
Energibalans gäller även vid LCHF, dvs om du får i dig mer energi än du gör av med så kommer du inte gå ner i vikt. LCHF mat är energität, jättenyttigt men det är lätt att komma upp i för mycket energi om vi äter mellanmål som vi inte behöver för att vi är sugna, om vi äter en LCHF kaka till kaffet, om vi äter kvällis i form av lite goda ostar eller bär och grädde! Viktminskar vi så kan vi inte äta LCHF för livsstil!
Ät hellre 3 mål mat som mättar dig (enligt principen ovan) så lovar jag dig att du får i dig vad du behöver och inte för mycket. Lunchen kan till fördel vara din största måltid!
Oftast när vi äter mellanmål så är det på grund av sug och sug stillas bara av kolhydrater, det är oftast därför vi väljer nötter eller någon LCHF kaka, ett LCHF bröd, turkisk yoghurt med bär etc. Är du hungrig så stillas det av en bit protein (en bit kall kycklingfilé, 1 ägg etc)
Än en gång slår jag hårt för att addera ekologiskt kokosfett till kosten! Det är ett otroligt nyttigt fett, det ökar fettförbränningen och vi kan i princip inte lagra fettet i kroppen utan det används som energi. Är du hungrig på förmiddagarna eller eftermiddagarna, lägg en klick kokosfett i ditt kaffe/te! Ca 3 msk kokosfett per dag (ca 50 gram) om dagen är en bra rekommendation!

3. Stressa av! Se din viktminskning som ett livsprojekt, släng ut vågen, jaga inte resultat! Ju mer du stressar över vikten – ju mindre kommer du gå ner i vikt pga kortisolet. Och risken är stor att du börjar mixtra, du drar ner på mängden mat, du börjar fakira (tar bort alla kolhydrater) och risken är att det blir pannkaka av allt! Fokusera på att äta rätt och tillräckligt i stället!
Jag rekommenderar dig att läsa om Anna! Hon gick knappt ner något det första halvåret men vägrade börja mixtra (det hade hon ju gjort hela livet!) utan fortsatte, åt riktig mat 3 gånger per dag, något extra gott i form av en LCHF efterrätt på helgen och efter ett halvår hade hennes kropp blivit trygg, hon var avsockrad och nu till dags datum har Anna gått ner 30 kilo! Tänk om hon börjat mixtra, dra ner på maten, börjat fakira etc, risken är att hon fallit pladask och med största sannolikhet hade hon fortfarande haft + 30 kilo!

LCHF-banta inte! LCHF är så mycket mer. Oftast är viktminskning en effekt av kosten men låt det ta tid och överför inte ett snedvridet matbeteende till din nya livsstil. Sluta dieta och mixtra med kosten för att få snabbast resultat, du kommer bara sluta på ruta 1 igen! I bland kan vi behöva lära oss äta riktig mat, tre gånger per dag innan vi börjar tänka på viktminskning. Att inte bara äta för att belöna oss (för att det är gott) eller äta för att styra en viktminskning, lära oss äta för att må bra och för att våra kroppar ska fungera bra.

Lycka till!!

120 kommentarer
0

Du kanske också gillar

120 kommentarer

Camila 27 december, 2015 - 21:35

Hej!

Jag har precis börjat med lchf, fyra dagar idag, det är gott och jag fick akutillamående första dagarna, men annars mår jag bra. Det är dock svårt att veta hur mycket jag ska äta på dagen ”Ät tills du är mätt” läste jag någonstans, och idag var första gången jag blev hungrig på kvällen. Eller mer en konstig hungerkänsla.
Så, jag läste nu det du skrivit här och ska följa det. Jag har ätit för lite 🙂

Men, viktigt är väl motion samtidigt? Kanske därför många står still…? Bara en tanke. Jag har ingen kunskap.

Svara
Benefits av Lchf | Ännu en blogg om kampen mot sockerberoende 7 oktober, 2015 - 11:04

[…] Det här var bra skrivet av 56kilo.se […]

Svara
maja 5 februari, 2015 - 13:53

Jag har snart i 4 veckor lagt om min kost till lchf , lågkolhydrat !försöker att inte vräka med ost & grädde utan att äta bra fetter med bra råvaror ! Först hade ja lite abstinens efter socker o skit som Jag pumpat kroppen med sen innan jul , ca 1-2 veckor hade ja några ggr huvudvärk & var lite irriterad haha de 3 första veckorna tappade jag 4 kg ! Så synd nu att jag inte mätt mig från start , för jag känner att magen dragit ihop sig , armar & den lilla antydan till dubbelhakan försvann ! För nu väger ja typ samma som vid start? Då har ja ändå dragit ner på mejeri & ost för jag mår bättre utan ! Äter ägg /chiapudding på kokosmjölk till frukost ,kaffe med kokosolja, lunch blir kött/fisk med sallad / ibland butternut lr sås ! Och middag kanske nån gryta m zoodels.. men jag mår så jäkla Bra ! Som sagt måste Man få de ur skallen att de inte är Quick fix , man har förstört sug med alla dessa dieter & kroppsideal man blir pumpad med.. Detta ska vara hållbart & jag hoppas att jag i längden förlorar övervikten jag bär på ! Har såna rus av energi att jag blir chockad ! Pw dagligen & idag ska ja till gymmet efter ett uppehåll sen innan jul 😀 använder mycket av dina recept !! Ska se om jag kan köpa den nya boken snart oxå 😀

Svara
Gunnel Allard 17 januari, 2015 - 13:11

Hej och HJÄLP mej!!! Jag går sakta upp i vikt med LCHF. Jag har skött mig exemplariskt under de v jag kört dieten. Har hypotereos och undrar om jag går upp pga den??? Ska jag dra ner på fettet och kaloriintaget eller vad gör jag. Nu sitter jeansen ännu trängre ju . HJÄÄÄÄLLPPP!,,

Svara
Lena Stenbeg 1 juli, 2014 - 15:10

Hej.
Precis vad jag behövde läsa 🙂 Har stått stilla nu så länge. Gjorde ett ”uppehåll” med lchf och gick på igen för 5,6 v sedan. Det händer ingen ting. Men jag mår såå bra så jag kommer hålla ut, snart kommer nog viktminskningen också. Har tro nu när jag läst ditt inlägg 🙂 Tack snälla för en fantastisk blogg Åse 🙂

Svara
alexandra 20 juni, 2014 - 22:01

Å så bra att läsa detta.
Jag går inte ner ett dugg. Precis slutat amma. Tror min kropp ställer in sig med amning att inte göra sig av eller ta. Vågen står på samma. Händer nada.

Jag ska inte ge upp.

Ska lyssna på allt du skrivit och fortsätta. Ser inte lchf som bantning. Min mage är den som vinner mest. Vikten är ett plus , men jag vill ha den. Är 20kg plus.
Strikt lchf i 1 månad nu. Händer inget.

Tålamod. Magen är bra men vikt. Som sagt. Nada!!

Behöver en mantra.

Svara
1 6 7 8

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.