Ugnsbakad Mac n Cheese på blomkål

26 september, 2018

Hej hej!

Vilken härlig start på lillördagen och den kommer bara bli bättre!
5:45 ringde väckarklockan, då var det dags att gå upp och förbereda frukostbrickan för idag är ingen vanlig dag, idag är det Alice födelsedag! Vår minsting fyller hela 10 år!

Jag har efetr det haft skön start på dagen i soffan och tända ljus, utanför viner stormen.

Måste tipsa om Gripsholm pläd HÄR – har varit på jakt efter en snygg pläd länge som är tillräckligt stor, skön och i rätt färg! Nu har jag hittat den! Tung och mysig – love it!

Vid 13 hämtar jag Alice på skolan så åker vi till Väla och har mysfika, bara hon och jag. Jag åker nämligen till Stockholm vid 16 tiden och missar kvällen med henne.
Uppe i Sthlm väntar bästa Vickan och vi har två jobbdagar där uppe. Hemma igen på fredag em! Ni får följa med våra upptåg där uppe som vanligt, vare sig ni vill eller ej 😅

I går gjorde jag något så makalöst gott! Alltså den såsen!

Macaroni and Cheese aka Mac n Cheese är ju comfort food deluxe och inget jag hade vågat äta haha! Tro mig, som mjöl och skräpmats junkie så hade jag inte kunnat sluta äta.
När jag var tonåring åkte jag ju hem till mormor varenda dag efter skolan och åt snabbmakaroner med ketchup och smält ost… ja det var början på mina 20 år som belöningsätare / jojobantare.

Men den här comfort food varianten med blomkål i stället gör inget med min hjärna!

Krämig god ostsås, ni vill inte missa denna! Prova den även till andra gratänger!

Osten jag använder är Icas färdigrivna i påse Cheddar + Mozzarella)
Jag rekommenderar denna kombon även om ni köper hel röd cheddar i bit istället. Cheddar är viktigt för smak och färg.

Perfekt gratängyta 😍

Jag serverade chorizo med hög kötthalt (och låg i kolhydrater) till. Senap och stevia ketchup.
Alltså SLURP!

Skriv ut

Ugnsbakad Mac n Cheese på blomkål

  • Författare: Åse
  • Portioner: 8

Ingredienser

2 stora blomkålshuvuden
vatten så det täcker blomkålen
Grönsaksbuljong (jag valde herbamare)
4 dl grädde
500 g ost (Ica cheddar + mozzarella riven ost)
100 g naturell färskost
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk paprikapulver


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr
Skär / Bryt blomkålen i buketter, ta bort så mycket av stammen som möjligt.
Koka nästan mjuk i buljong (Referens: 1 tärning till 5 dl vatten)
Under tiden koka upp grädde och rör ner ost, färskost och kryddor. Dra bort från plattan.
Häll av vattnet från blomkålen och ånga av ordentligt i kastrull på låg värme. Lägg över i ugnsform och häll såsen över.
Gratinera i ugnen i 30 minuter.

11 kommentarer
5

Du kanske också gillar

11 kommentarer

Eva 2 oktober, 2018 - 20:44

Riktigt mumsig rätt. Gjorde på fryst blomkål som jag alltid har hemma och det blev jättegott.

Svara
Lena 26 september, 2018 - 13:09

Håller med Anna, gillar din blandning på innehållet, god Lchf mat, tips på allt, hälsokost, hudvårdsprodukter och inte bara dyra kläder, fortsätt så här, du är jätte duktig

Svara
Åse 26 september, 2018 - 13:14

Tack snälla! Vad glad jag blir! 🙏🏻

Svara
Anna 26 september, 2018 - 11:53

Mums så gott detta lät!
Ska testa på lördag 🙂
Tack för en bra blogg med härligt blandat innehåll!

Svara
Åse 26 september, 2018 - 13:15

Tack Anna! Jag blir jätteglad! 🌸

Svara
Catti 26 september, 2018 - 11:21

Det här ska jag servera till dina kalvfärsbiffar som blivit en storfavorit här hemma!

Svara
Åse 26 september, 2018 - 11:47

Kul att höra! =)

Svara
Karin 26 september, 2018 - 10:51

Så lustigt! Jag åt i princip samma sak igår. Korv med hög kötthalt och en ostgratäng men med både blomkål och broccoli, i. Rent visuellt såg min middagstallrik ut, exakt som på bilden. Men tack för tipset på ostsåsen, den ska jag testa istället nästa gång, för nu hade jag bara mozzarella och grädde och salt och då blir det ju ingen direkt ostsmak på såsen. Måste bara säga att jag älskar din blogg som är perfekt för mig, för det är både inspirerande inlägg om mat, plus att jag älskar shopping och handlar ofta från samma hemsidor som dig, så när det är rabattkoder blir jag lycklig! Tack Åse!

Svara
Åse 26 september, 2018 - 11:47

Kul att höra! Glad jag blir! =)
Kram på dig!

Svara
A 26 september, 2018 - 10:18

Mums vad gott, måste testas..
Är också gaaalen i pasta i vilka former som helst:) svårt att sluta äta när man väl börjat..
Men hur ångar du av blomkålen? Tycker alltid att den ändå blir för blöt..
Ha de mys men din V:)
//A

Svara
Åse 26 september, 2018 - 10:23

Hej hej!

Jag häller först av i durkslag så all överflödig vätska rinner av. Sedan lägger jag den i kastrullen och sätter plattan på låg tills det ångats ur ordentligt! Om jag gör blomkålsmos eller blomkålspizza så pressar jag ur ännu mer vätska genom att lägga det i en ren kökshandduk och vrida ur vattnet.

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.