Ugnsbakad lax med örter och mos

21 oktober, 2016

Det här blev verkligen supergott! Enkelt men med massor av smak och det gillades av hela familjen!
Jag serverade mos på potatis och blomkål – ett bra knep för att dra ner på kolhydraterna i ett potatismos. Man kan givetvis välja att endast ha blomkålsmos om man vill dra ner på stärkelsen ytterligare. Eftersom jag generellt endast äter kolhydrater på kvällarna så finns det ”budget” för lite extra, men som sagt välj blomkål om du sprider ut dina kolhydrater över hela dagen och äter en lågkolhydratkost.

012a4831

Innan ”skjuts in ugnen!”
012a4842

012a4846

012a4851

Hoppas det smakar!
Skriv ut

Ugnsbakad lax med örter och mos

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 4 laxfiléer portionsbitar
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl hackad persilja, dill och gräslök
  • persillade
  • salt, peppar, citron

Mos

  • 300 g potatis
  • 300 g blomkål
  • 100 gram smör
  • 1/2-1 dl mjölk eller grädde
  • örtsalt, peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 gr.
  2. Smörj en ugnsform och lägg ner laxfiléerna. Salta, peppra och pressa en citron över.
  3. Blanda majonnäs, creme fraich, senap och hackade örter. Smaka av med persillade.
  4. Bred örtcremen över laxen och sätt in i ugnen. Använd gärna en termometer, när laxens innertemperatur är 47-48 gr är laxen klar.
  5. Koka blomkål och potatis (eller bara blomkål) mjuka i lättsaltat vatten (blomkålen tar ca 14 minuter på sig, potatisen 20 min) – låt rinna av och lägg tillbaka i kastrullen för att ånga av i ca 5-10 minuter på låg värme. Värm mjölken/grädden med smöret tills det smält och börjat sjuda. Vispa potatis/blomkål till mos och rör ner vätskan. Smaka av med örtsalt och peppar.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4

14 kommentarer
0

Du kanske också gillar

14 kommentarer

Dagens matlåda - örtbakad lax - Anna Jansson 14 november, 2016 - 19:14

[…] dagens matlåda bjöd Matilda på örtbakad lax med blomkålsmos. Mums! Receptet är från 56kilo.se och vår version kommer här under. Det här är också första matfotot (iphonbilder på frukost […]

Svara
Anna 31 oktober, 2016 - 08:21

Tack för ännu ett toppenrecept! Som andra här har jag haft svårt att få till lax; jag har alltid tyckt att den blev lite torr och tråkig, men så har jag också slentrianmässigt kört den på 200 grader i 20 minuter…vilken skillnad det blir när man tillagar den på lägre värme och har koll på innertemperaturen!

Svara
Sara 24 oktober, 2016 - 09:19

Hej! När du skriver att de ska ångas av på låg värme. Har du plattan på då under tiden? Bränns det inte då? Tycker alltid min blomkål blir så vattnig så felet hag gör är nog att jag inte ångar av det tillräckligt!

Svara
Åse 24 oktober, 2016 - 09:40

Ja plattan är på och på ganska låg värme därför bränns ju inte blomkålen =)

Svara
Margareta 23 oktober, 2016 - 19:27

Det här blev dagens middag och jädrans va gott det blev!
Brukar tycka fryst portionslax blir torr och tråkig. Kan det vara att jag använde termometer och ugnen på 150 i stället för 175 som gjorde dem mjälla och goda??
Tack Åse, nu törs jag använda dessa praktiska portionsbitar igen 🙂

Svara
Åse 23 oktober, 2016 - 19:43

Absolut! Lax ska tillagas på låg värme! :)) Kul det smakade! ❤️

Svara
Margareta 24 oktober, 2016 - 10:02

Yes, nu blir det mer lax hos mig. Såå glad ? Tack för din härliga inspiration?

Svara
Åse 24 oktober, 2016 - 11:06

RAM på dig! ❤️

Svara
Sandra Serafia 22 oktober, 2016 - 18:42

Åhh det där såg suuuupergott ut, måste testas!! Kika gärna in på min blogg om du är intresserad av hur det är att leva med ett lejon, massor av goda recept eller inrednings-DIY:s! Massa kramar ♥ http://www.sandraserafia.for.me

Svara
Carina 22 oktober, 2016 - 11:11

Åh, så gott det låter och ser ut. Nu fick jag inspiration till dagen middag. Har alla ingredienser hemma utom persilja och gräslök så det hoppar jag över. Blandar i en burk röd stenbitsrom istället. Tror det blir en god kombination? Tack för alla fina recept och tips du delar med dig??

Svara
Barbro 21 oktober, 2016 - 19:23

Åh vad gott det ser ut vara får nog testas i helgen.Blomkål i moset verkar ju spännande.
Ha nu en bra helg o tack för alla goda recept som du delar med dej av.

Svara
Ljuva Julia 21 oktober, 2016 - 16:53

Det här ser verkligen ut som drömmen! min make är tyvärr allergisk mot fisk 🙁

Svara
marie johansson 21 oktober, 2016 - 16:12

Hej!
Tack för en jättebra blogg!
En liten fråga: äter du någonsin typ desserter el dyl som innehåller raffinerat socker o vitt mjöl?
Tex om du är bortbjuden och det serveras.
Trevlig Helg!

Svara
Åse 21 oktober, 2016 - 19:52

Hej! Du kan se mitt svar till en liknande fråga tiigare idag här: http://56kilo.se/ge-lite-karlek/#comment-72755

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.