Nyttiga, lättbakta matbröd!

21 januari, 2009

Här kommer två recept på nyttiga och vansinnigt goda snabbbröd!

Turbosnabb filmjölkslimpa

Jag skivade upp med skärmaskin inställd på 1 cm och då blev det 26 bitar (skalken kastade jag).
Det blir då 2,5 pts per skiva eller 4,5 pts per två! Ett riktigt kanonbröd som man håller sig mätt på läääänge och är godast med lite philadelphia ost på 🙂

img_6422

img_64241

img_6627

4,5 dl filmjölk
1 dl Önos lågkalori lingonsylt
1 dl blandade nötter
1 dl torkade aprikoser
1 dl russin
2 dl rågkross
1 dl havregryn


2,5 dl fint rågmjöl
11/2 dl fullkornsvetemjöl
11/2 dl dinkelmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl solrosfrön
1,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
ev 2 tsk brödkryddor

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda filmjölk och lingonsylt i en bunke.
Hacka aprikoserna och nötterna grovt, blanda med de torra ingredienserna och filmjölken.
Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.
Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i cirka 45 minuter. Jag brukar stänga av ugnen och lägga på lite aluminiumfolie och sedan låta det stå kvar i en kvart.

Långpannebröd
47,5 points i hela brödet,  2,5 pts per bulle!
20 st

img_6634

50 g    jäst
5 dl    mellanmjölk
2 msk    honung
1 msk    salt
1 dl    linfrö
5 dl    rågsikt
4 dl    dinkelmjöl
3 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°.
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö och mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Sätt ugnen på 225°.
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan och skär 5×4 rutor,  låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.

27 kommentarer
2

Du kanske också gillar

27 kommentarer

Madelene 10 augusti, 2009 - 12:18

filmjölksbrödet låter supergott men de står att man ska blanda sirap i men står inte hur mycke man ska ha i?

Svara
Åse 10 augusti, 2009 - 12:30

I originalreceptet ska det vara sirap men jag har bytt ut mot lingonsult, nyttigare och lika gott resultat!

Svara
Mätt, ja tack! | 5 6 k i l o . s e 5 augusti, 2009 - 15:13

[…] går bakade jag mitt filmjölksbröd och bestämde mig för att äta två skivor till frukost idag istället för turkyoghurt (alt […]

Svara
Low carb tankar | 5 6 k i l o . s e 10 juli, 2009 - 11:43

[…] så jag snart kommer börja göra. Då kommer jag återinföra brödet till frukost i form av mitt filmjölksbröd, med vissa modifikationer (ersätta sirapen mot osockrad lingonsylt tex). Vill jag äta lite godis […]

Svara
kcalo 20 maj, 2009 - 20:34

Vad är det för skärmaskin du har? Låter ju skitbra då mina bröd för det mesta smular sig när jag skär med vanlig kniv.

Svara
Åse 20 maj, 2009 - 20:53

Jag kommer inte ihåg märke, men den är köpt på Tretti.se

Svara
Lina 30 april, 2009 - 00:57

Hej!

Vad skulle man kunna ersätta aprikoserna med i Turbosnabb filmjölkslimpa ?. Det både ser ut och låter gudomligt gott.
Men aprikoser är inte min eller mannens grej. *s*

Svara
1 2 3

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.