Skala, kärna ur och tärna äpplena. Fräs upp smöret så det blir gyllengult, lägg i äpplebitar, citronsaft och vaniljpulver. Låt småputtra tills äpplena är mjuka. Ta från värmen och låt svalna.
Rör ihop smält smör, mandelmjöl och sötning, amaretto och lägg på bakplåtspapper, lägg plastfolie ovanpå och kavla ut till en tunn platta. Se gärna till så att kanterna inte är för tunna då bränns de.
Baka i ugn i ca 7-8 minuter tills mandelcrunchen är gyllenbrun. Ta ut och låt svalna, smula sönder till kaksmulor. Blanda med amaretton.
Blanda mascarpone med vanilj och sötning. Vispa grädden och vänd i.
Fyll fyra små glas med lager av mandelcrunch, stekta äpplen och mascarponegrädden. Låt stå kallt i kylskåp i ca 30-40 minuter innan servering. Toppa med lite stekta äpplen och mandelcrunch.
Noteringar
Jag använder ofta ekologisk vaniljessens när jag inte vill färga tex. grädden brun.