Tillbehör till en LCHF kost

av Åse

Många har lite svårt med tillbehören när de äter lågkolhydratkost men det är hur enkelt som helst när man styrt om tankarna 😉 Men behöver inte äta pasta, man behöver inte äta potatis eller ris.
Detta är de tillbehören jag oftast använder till maten.

Blomkålsmos

Kan göras på samma sätt som broccolimos nedan, i båda recepten kan philadelphiaost uteslutas. Smör och grädde tillsättes efter smak och konsistens.
Blomkålsmos fungerar även jättebra som Blomkålsduschesse till tex plankstek!

Blomkålsduchesse

2 port

1 blomkålshuvud
1/2 dl creme fraiche (ev lite mindre beroende på konsistens)
2 msk smör
2 msk philadelphiaost
Drygt 1 dl riven cheddarost
salt och vitpeppar efter smak

Blomkålsris

Blomkålsris är ett jättegott alternativ till ris! Riv ner en blomkål på grövsta delen av rivjärnet. Stek sedan i smör på medelstark värme tills den blivit lite mjukare. Krydda med valfria kryddor.

Broccolimos

Koka broccoli i lättsaltat vatten. Broccolin ska vara mjuk men inte överkokt.
Ånga av den och vispa sedan den med en klick smör, en klick philadelphiaost och en skvätt ljummen grädde. Salta och peppra med vitpeppar och pressa ev i en klyfta vitlök!

Stekt vitkål

Stekt vitkål är bland det bästa jag vet som tillbehör!
Hyvla vitkål med osthyvel och stek sedan mjuk i smör på medelstark värme. Salta och peppra eller lägg i lite sambal oelek!
Vitkål kan även användas som substitut i en pastagratäng!

Squachtagliatelle

Squasch/Zuchini är utmärkt att använda istället för pasta!
Hyvla med långa tag med potatiskalare, ända ner till kärnhuset. Fräs i smör på medelstark värme i ngn minut.
Squach kan även användas i lasagne istället för lasagneplattor!

Ugnsrostade grönsaker

Ugnsrostade grönsaker är jättegott till kött! Skär ner dina favoritgrönsaker som rödlök, squach, paprika, vitlök, lägg på plåt och ringa olivolja och flingsalt på och stek i ugn, ca 225 gr. tills de fått fin färg.

I stället för bröd

Sesambröd alternativt Pones eller Mandelbröd

Utöver detta använder jag ofta sallader med fetaost och kokt broccoli som tillbehör.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

27 kommentarer

Homepage 16 juli, 2012 - 07:37

hello, i came in to learn about this subject, thanks alot. will put this internet site into my bookmarks. 543631

Svara
Lunch | Vägen mot ett sundare liv | ShapeMeUp! 19 oktober, 2011 - 12:58

[…] på kyckling i helgen haha. Dagens lunch blev därför åter igen kyckling! Denna gång med blomkål&broccoli-mos och en improviserad sås till gjord på matgrädde, champinjoner, bacon, kalvfond, paprika och […]

Svara
Experiment pågår! | Vägen mot ett sundare liv | ShapeMeUp! 17 oktober, 2011 - 20:07

[…] ska testa göra blomkålsris till min ugnsstekta kyckling med färskost fyllning, smak: vitlök och örter. Spännande värre! […]

Svara
Johanna 6 februari, 2011 - 17:53

Fantastiskt blogg och inspiration för en som ska testa LCHF för första gången! 😀 Har provat blomkålsriset och squashpastan och är störtkär, fantastiskt gott! Tack! %

Svara
Pippimamma 3 januari, 2011 - 22:01

Vill tipsa om ännu ett gott tillbehör: stuvad vitkål med senapstouch.

Strimla valfri mängd vitkål, stek mjuk i smör. Slå på lagom med vispgrädde och en klick senap och låt puttra ihop något. Suveränt gott till julskinka (om det nu finns någon sådan rest kvar) eller biffar eller en köttbit.

Gillar verkligen din blogg och tackar för inspiration!

Svara
Åse 3 januari, 2011 - 22:10

Åh så gott! Det ska jag prova!! Tack!

Svara
ia 2 januari, 2011 - 18:40

Jag har just avnjutit middagen när jag loggade in här. Skulle kunna få ner en del till när jag såg dina underbara färgglada mattallrikar. Vad du är duktig på att göra fina bilder på din mat. Kul Hälsn ia

Svara
Åse 3 januari, 2011 - 22:10

Tack! :))

Svara
Madeleine Andersson 30 december, 2010 - 19:14

Innan jag loggade in här så var jag inte hungrig men NU blev jag det av dina underbara bilder! blomkålsriset kan man även hälla i kokande vatten i en minut och sedan hälla av i durkslag, gott!!
Ha ett gott nytt matår!!
Madeleine

Svara
Limus 30 december, 2010 - 17:45

Hej Åse!

Sitter här i valet och kvalet på hur jag ska göra efter min graviditet – köra viktväktarna eller LCHF? Kommer ju amma som sist, så jag vete faasen. Synpunkter?

Svara
Åse 3 januari, 2011 - 22:11

Det är så svårt att råda i det, det är en smaksak men givetvis förespråkar jag en lågkolydratkost 🙂

Svara
Mariaros 17 december, 2010 - 14:53

Hej igen.

En fråga bara:D: I mandelbrödet, kan man använda oskalade mandlar?
Har för mig att jag hade det när jag provade det för länge sen….

Ha en trevlig helg.
Kram Maria

Svara
Åse 17 december, 2010 - 20:11

Ja det går nog hur bra som helst!!

Svara
Pernilla A 17 december, 2010 - 11:19

Vem behöver mattidningar med fina bilder när man kan kolla hos dig Åse. Blev bara så tokhungrig när jag så alla dina fina bilder så jag få gå och käka lunch. Kram på dej!!!

Svara
Åsa 17 december, 2010 - 07:59

A du är ju bara bäst .. att du samlat alla och lagt de på ett ställe helt suveränt .. tack Åse =)

Massa kramar

Svara
ulor 16 december, 2010 - 23:36

Tack för alla recept. Sambalkålen ska jag testa snart. 🙂

Svara
Camilla 16 december, 2010 - 20:49

WOW söta Åse….Sååååå fin sidan blev, (den var fin innan oxå alltå) Super!
KRAM 0O0

Svara
Teres 16 december, 2010 - 17:46

Vad fin du har gjort din blogg 🙂 jättebra tips och fina bilder.

Kram Teres

Svara
Camilla 16 december, 2010 - 17:45

Åh vad fint du har gjort! 😀 Vilka fina bilder (som vanligt iofs) Jag som är livrädd för fet mat får börjar fundera på att våga prova 😉

Svara
Ingela 16 december, 2010 - 08:59

Vad fin sidan blivit! Den var ju fin innan också, men lite variation är ju alltid kul.

Bra att samla alla tillbehörstips i ett inlägg, man glömmer så lätt bort vad man kan använda sig av. Ofta kör man ju fast i sitt eget mönster ett tag, och tröttnar… Du är en riktig inspirationskälla, tack för det Åse!

Må så gott!

/Ingela

Svara
Mariaros 16 december, 2010 - 07:56

Hej Åse!!

Vad fin bloggen blev.
Och vilka fina recept Du alltid har. Har stor hjälp av dig efter Nyår när jag kör igång med LCHF. Du är verkligen en inspirationskälla, Tack för det!
Som vanligt är jag dålig på att kommentera, fast jag kikar in varje dag.
Sköt om Dig.
Kram Maria

Svara
Emmy E 15 december, 2010 - 22:17

Åh, va fin din nya sida är. Har inte varit inne på ett tag men nu kommer det att bli dagligen hädan efter.

Va roligt att du gått över till ett lite mer LCHF-tänkt, ska snart ha dig som inspiration till att sätta igång själv. Ska bara ta mig igenom min förlossning, sen blir det dina recept för hela slanten efter nyår! Stor kram till dig som så generöst delar med dig av din erfarenhet, kunskap och talang för att få maten att se så smarrig ut på bild!! 😀

Svara
gruset 15 december, 2010 - 19:50

Snygg sidan blev! Tack återigen för inspiration. Det behövs!!

Kram

Svara
Jess 15 december, 2010 - 17:59

Herregud vad gott allt ser ut 😉

Svara
~ Maria ~ 15 december, 2010 - 17:38

Tack för ett mkt inspirerande inlägg – det är oftast tillbehören jag fastnar på puh
Kanonsnygg design!

😯

Svara
Eva 15 december, 2010 - 16:05

Åh vad bra att få allt samlat, en riktigt inspirationskick!!
Ibland kan det kännas drygt att försöka komma på substitut, men här hade du ju listat upp massor 🙂

Ha det gott, kram

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.