Sverigelimpa

20 oktober, 2010

En klassiskt sirapslimpa med prickigkorv kan väl aldrig vara fel? De flesta barn älskar ”limpa” så gör mina så igår bakade jag två limpor som var riktigt goda! Två slank ner till frukost i morse.

2 limpor/20 skivor per bröd – 3 PP / skiva

50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 tsk hel fänkål


1 tsk hel kummin
1/2 tsk hel anis
16-17 dl rågsikt

Smält smöret.
Blanda i mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av degspadet.
Tillsätt sirap, salt och kryddorna.
Tillsätt mjölet, men spara lite till utbakningen.
Blanda i maskin eller med elvispens degkrokar i c:a 5 minuter till en smidig deg.


Låt jäsa under duk i c:a 1 timme.
Knåda degen på ett mjölat bakbord.
Dela i två delar och forma till limpor.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk i ytterligare 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda i nederdelen av ugnen i 30-35 minuter. Limporna låter ihåliga om man knackar lätt mot undersidan när de är färdiga.
Låt dem svalna på galler under bakduk.

Sedan vill jag passa på att säga tack för alla kommentarer på sistone! jag har haft lite sjå att hinna svara på mångas, sorry för det! KRAM på er!

34 kommentarer
0

Du kanske också gillar

34 kommentarer

Lizen 13 januari, 2016 - 14:29

vad betyder 3 pp/skiva?

Svara
Åse 13 januari, 2016 - 14:38

Det är gamla Viktväktarrecept sedan tiden innan jag lade om min kost till lågkolhydratkost.

Svara
D A G A R N A . N U » Nybakat 26 oktober, 2010 - 21:32

[…] ett recept på limpa hos Åse som jag […]

Svara
Rosenknopp 22 oktober, 2010 - 11:36

Limpan som du baka ser ju ut som en köpelimpa. Jag trodde nästan inte man kunde baka så fin limpa. 😀

Svara
Pernilla A 21 oktober, 2010 - 19:58

Lite ”skojsigt”…….jag brukar baka efter exakt samma recept och det har jag fått av min mamma. Det var det brödet som serverades hemma under hela uppväxten. Var väl rätt så trött på det under några år. Men idag bakar jag det ofta själv och som sagt en sirapsmacka är aldrig fel 😉

Svara
Ida-www.lippstick.se 21 oktober, 2010 - 19:18

Så gott med hembakat, alltid roligt med nya recept!
/ Kram Ida-www.lippstick.se

Svara
jeanette 21 oktober, 2010 - 08:47

Det ser jättegott ut ska bakas idag! Jag brukar baka leilas formfranska med flingsalt på då det alltid blir bra faktiskt.Det är dags att chocka familjen med en nyhet! Tusen tack för dina goa recept vänligen jeanette :mrgreen:

Svara
Åse 21 oktober, 2010 - 08:50

Ja leilas formfranska är kanonbra! http://56kilo.se/2010/01/26/formfranska/
Länge sedan jag bakade den nu!

Svara
Cat 21 oktober, 2010 - 08:45

Mums!!
Just nu är jag inne på Hönökakalinjen efter en period av baguetter, surdeg och filmjölkslimpor ;O)))

Sirapslimpa el Sverigelimpa körde jag ju mycket förra året så kanske dags att byta linje igen.
Kraaaam

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.