Sverigelimpa

20 oktober, 2010

En klassiskt sirapslimpa med prickigkorv kan väl aldrig vara fel? De flesta barn älskar ”limpa” så gör mina så igår bakade jag två limpor som var riktigt goda! Två slank ner till frukost i morse.

2 limpor/20 skivor per bröd – 3 PP / skiva

50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 tsk hel fänkål
1 tsk hel kummin
1/2 tsk hel anis
16-17 dl rågsikt

Smält smöret.
Blanda i mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av degspadet.
Tillsätt sirap, salt och kryddorna.
Tillsätt mjölet, men spara lite till utbakningen.
Blanda i maskin eller med elvispens degkrokar i c:a 5 minuter till en smidig deg.
Låt jäsa under duk i c:a 1 timme.
Knåda degen på ett mjölat bakbord.
Dela i två delar och forma till limpor.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk i ytterligare 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda i nederdelen av ugnen i 30-35 minuter. Limporna låter ihåliga om man knackar lätt mot undersidan när de är färdiga.
Låt dem svalna på galler under bakduk.

Sedan vill jag passa på att säga tack för alla kommentarer på sistone! jag har haft lite sjå att hinna svara på mångas, sorry för det! KRAM på er!

Print Friendly, PDF & Email

34 kommentarer
0

Du kanske också gillar

34 kommentarer

Lizen 13 januari, 2016 - 14:29

vad betyder 3 pp/skiva?

Svara
Åse 13 januari, 2016 - 14:38

Det är gamla Viktväktarrecept sedan tiden innan jag lade om min kost till lågkolhydratkost.

Svara
D A G A R N A . N U » Nybakat 26 oktober, 2010 - 21:32

[…] ett recept på limpa hos Åse som jag […]

Svara
Rosenknopp 22 oktober, 2010 - 11:36

Limpan som du baka ser ju ut som en köpelimpa. Jag trodde nästan inte man kunde baka så fin limpa. 😀

Svara
Pernilla A 21 oktober, 2010 - 19:58

Lite ”skojsigt”…….jag brukar baka efter exakt samma recept och det har jag fått av min mamma. Det var det brödet som serverades hemma under hela uppväxten. Var väl rätt så trött på det under några år. Men idag bakar jag det ofta själv och som sagt en sirapsmacka är aldrig fel 😉

Svara
Ida-www.lippstick.se 21 oktober, 2010 - 19:18

Så gott med hembakat, alltid roligt med nya recept!
/ Kram Ida-www.lippstick.se

Svara
jeanette 21 oktober, 2010 - 08:47

Det ser jättegott ut ska bakas idag! Jag brukar baka leilas formfranska med flingsalt på då det alltid blir bra faktiskt.Det är dags att chocka familjen med en nyhet! Tusen tack för dina goa recept vänligen jeanette :mrgreen:

Svara
Åse 21 oktober, 2010 - 08:50

Ja leilas formfranska är kanonbra! http://56kilo.se/2010/01/26/formfranska/
Länge sedan jag bakade den nu!

Svara
Cat 21 oktober, 2010 - 08:45

Mums!!
Just nu är jag inne på Hönökakalinjen efter en period av baguetter, surdeg och filmjölkslimpor ;O)))

Sirapslimpa el Sverigelimpa körde jag ju mycket förra året så kanske dags att byta linje igen.
Kraaaam

Svara
kcalorin 21 oktober, 2010 - 01:01

Oj dom ser ju ut som köpebröd!! 😀 Missförstå mig rätt nu. Jag gillar hembakat mer men tycker att köpebröd är snyggare än dom JAG bakar iaf hehe. Detta måste jag testa med surdeg! Hmm får nog sätta en surdeg först då… 🙂

Svara
Kattis 20 oktober, 2010 - 19:09

Wow! Det här måste bara prövas, som allt annat du gör! Må gott!

Svara
Teres 20 oktober, 2010 - 17:27

Hej ÅSe.

Jag ville bara tipsa dej om en sida på nätet som heter http://www.campadre.se dom har massa massa märkes kläder och inredning 🙂

Ha det bra
kram Teres

Svara
Åse 20 oktober, 2010 - 20:07

HIHI redan medlem och har handlat massor!! ;))) TACK ändå, gulligt av dig!!!! KRAM

Svara
Ettan 20 oktober, 2010 - 15:12

Alltid gott med hembakat.Jag har tyvärr lite kräsna barn,så de vill helst ha ”köpebröd”:-((
Antar att jag får skylla mig själv som har vant dem vid det.Men jag är envis och letar fortfarande efter ett recept som alla barnen gillar!
Ska definitivt testa detta.

Svara
Mariah 20 oktober, 2010 - 13:00

Oh vad gott det ser ut!
Skulle gärna dricka ur din snygga mugg oxå.
Jag har Rörstrands muggar som jag tagit när jag lämnat blod men dom blir så heta på utsidan, trist.

Eftersom solrosbrödet blev så lyckat igår är jag taggad att baka något mera ikväll 🙂
Men jag gillar bröd som man bakar i formar, det blir snyggast för mig som är ovan bakare, haha.

Ska leta genom dina recept nu och se om jag hittar något mera bröd som jag kan ge mig på.
Hembakt är godast!

Svara
Åse 20 oktober, 2010 - 13:01

Du kan absolut baka detta i form också =)))

Svara
Mariah 20 oktober, 2010 - 13:05

Vågar man prova använda jäst för söta degar?
Jag trodde jag skulle baka bullar men är mera sugen på matbröd…

Svara
Mariah 20 oktober, 2010 - 13:04

En fråga (följdfråga på min fråga förut angående om du hade skärmaskin) bara men vad har du för skärmaskin?
Någon du kan rekommendera kanske?

Och en till fundering jag har.
Har du Kitchen Aid OCH en matberedare eller kan du göra allt med Kitchen Aiden?
Dummaste frågan du får idag kanske men jag fattar inte riktigt vad man kan göra med Kitchen aid…
Och vad är bättre än att fråga en ägare av den 🙂
Jag funderar mest på när det gäller att typ strimla vitkål, lök o.s.v. för det gör jag ibland i matberedaren men den känns så tråkig att baka i…det fastnar mest runt kansterna och så måste jag fixa till kakdegen hundra gånger innan den blir slät…
Förstår du mitt tänkande? 😀
Riktigt huvudbry denna onsdag *s*

Svara
Åse 20 oktober, 2010 - 13:06

Det är en billig Bosch maskin, vet inte artikelnr men vilken skärmaskin som helst duger bra antar jag =)

jag har en Philips matberedare som skär och river, har inte de tillbehören till min KA, om det ens finns – men det antar jag att det gör.

Svara
Mariah 20 oktober, 2010 - 22:18

Tack snälla du för att du svarar mig på mina flummiga funderingar och frågor 😀

Jag läste lite om tillbehören nu till Kitchen Aiden och såg att det fanns ju en hel del av det jag inte trodde och frågade dig om 🙂
Men det verkar finnas fler till Kenwood.
Var det en sådan du hade innan?
För isåfall kanske du vill säga vad som är bra och dåligt med dom båda så jag vet vad jag ska lägga mina kronor på 8)

Svara
Åse 21 oktober, 2010 - 08:15

Jag har haft en Kenwood, dvs KA kopian men jag gillar oroginalet bättre, sedan finns det ju massa olika Kenwoodmodeller och jag känner inte dem alla. Jag gillar KA därför köpte jag en sådan =)

Mariah 21 oktober, 2010 - 13:54

Tack för utlåtandet 🙂
Kitchen Aiden är ju snyggast,
och jag erkänner att jag är sucker för skönheten hos en maskin som jag vill ha stående framme dygnet runt 😉

Sebbes fruga 20 oktober, 2010 - 12:55

Det ser jättegott ut, så att t o m jag som ogillar sötlimpa skulle kunna gilla. Blir baksugen av att läsa dina brödrecept.

Svara
vickantikkan 20 oktober, 2010 - 12:47

wow ser ut som värsta köpelimpan!!!!! 🙂 har du proffskärarmaskin?? 🙂

Svara
Åse 20 oktober, 2010 - 12:51

Näääj, en billig en =))

Svara
Anita 20 oktober, 2010 - 11:19

Vilka härliga bilder du tar! Jag tycker inte du behöver inte be om ursäkt för att du inte hinner svara på alla kommentarer. Du är ju som vi, fullt upp hela tiden. Mycket ska hinnas.
➡ 💡

Svara
Eva 20 oktober, 2010 - 11:01

Åh vad det såg gott ut!
Hemakat bröd är ju bara såå gott 😀

Kram

Svara
Åse 20 oktober, 2010 - 11:02

Ja, håller med! jag är ju uppvuxen på hembakat och vill gärna ge barnen det.

Svara
annalena68 20 oktober, 2010 - 10:06

Hej söta du!
En liten undran bara, du har inget recept på nått gott bröd med lågt GI. Äter mindre kolhydrater men vill ändå ha en macka på morgonen med lågt GI, då jag tränar innan frukosten.

Kram AL

Svara
Åse 20 oktober, 2010 - 10:14

Finns många recept i bakkategorin med bröd med lågt GI =) Grovt mjöl och nötter ger ett GI lågt bröd.

Svara
annalena68 20 oktober, 2010 - 10:40

Jag kollar där, men visst är det så att det är bäst med dinkelmjöl om man vill ha ett lågt GI?

/AL

Svara
Åse 20 oktober, 2010 - 10:59

Dinkelmjöl och rågmjöl är bra ja.

Svara
Åse 20 oktober, 2010 - 11:00 Svara
annalena68 20 oktober, 2010 - 11:07

Du är för söt, tack!

Lämna en kommentar