Svamprisotto / Blomkålsrisotto / Blomotto LCHF

6 augusti, 2013

Jag älskar risotto! Godaste risotton jag smakat var på Emilio Ingrossos restaurang Ribello i april.
Men det är ju inget jag äter till vardags så i dag provade jag att göra en på blomkål istället! Jag följde bara ett vanligt risottorecept och bytte ute mot blomkål. Voila! En svamprisotto som passar i en lågkolhydratkost / LCHF.
Blev så otroligt gott så det var svårt att bara ta en portion 😉
4 portioner
1 blomkålshuvud
3 schalottenlökar
100 gram, grovt riven parmesan (2 dl)
2 dl torrt vitt vin
250 gram champinjoner
2 vitlöksklyftor
2.5 dl vatten
2.5 dl grädde (går att ersätta med vatten)
1 eko hönsbuljongtärning eller fond 
smör
salt, peppar
Hacka champinjoner och fräs dem i lite smör. De ska få lite yta.
Koka upp buljongen och ställ åt sidan. Finhacka lök och vitlök och lägg ner efter en stund. Riv blomkålen på grövsta rivjärnet och lägg ner tillsammans med svampen och löken. Häll i hälften av vinet + hälften av vätskan.
Låt allt puttra ihop utan lock tills det börjar att torka in, häll då i resterande vätska + vin och låt allt koka ihop tills blomkålen är mjuk och det inte är mycket vätska kvar. Ta då bort från pannan och rör ner parmesanen.
Servera gärna med en kvist timjan eller persilja.
PS! Om ni inte orkar eller har tid att riva blomkålen så köp färdigriven blomkål! Icas ”Blomkålsris” då blir kornen i perfekt storlek. Jag tar 2,5-3 paket till det här receptet.
IMG_1437
IMG_1442


 
SparaSpara

15 kommentarer
0

Du kanske också gillar

15 kommentarer

Caroline 13 september, 2017 - 13:27

Vart nån stans kommer smöret i? Steks ju i olivoljan först.

Svara
Åse 13 september, 2017 - 13:31

Du kan steka i smör. Det är olivolja som halkat med.

Svara
Therese 22 augusti, 2017 - 16:59

Men var kommer grädden i???

Svara
Åse 22 augusti, 2017 - 17:03

den ingår i buljongen

Svara
Johanna 11 augusti, 2013 - 19:21

Blomotto brukar jag kalla det. 🙂 Med parmesan, grädde, charlottenlök och lite lime blir det så gott!

Svara
Johanna 11 augusti, 2013 - 19:22

Och vinet är ett måste 🙂

Svara
Mari 7 augusti, 2013 - 22:49

Denna är såååå himla god. Hade ingen vin, så jag tog vatten + citronsaft istället. Blev hur bra som helst. Tusen tack för detta resept, kommer göra denna ofta. 🙂

Svara
Åse 8 augusti, 2013 - 12:10

Vad roligt att höra!! =))

Svara
Frida 6 augusti, 2013 - 13:57

Dreglar redan…såååå gott det lät,ska testa i veckan. Tack för alla supergoda recept du delar med dig av,och allt annat. Kramar<3

Svara
Victoria MATPLATSEN 6 augusti, 2013 - 11:49

Muuuuums!!!! Påminner det om den vi åt på Lalandia??
Kram!!!

Svara
Åse 6 augusti, 2013 - 11:51

Hjälp en senil 40-åring, vilken var det? Var? Kraaaaam

Svara
Henny 6 augusti, 2013 - 11:29

Du är ett sånt geni Åse!! :)) Jag älskar risotto och brukar(brukade) stoltsera med hur grym jag är på att laga det. Dock gör jag ju inte det längre eftersom jag inte äter ris. MEN, nu finns ett alternativ, härligt!! Måste prova mina bästa recept med detta och sen återigen kunna bjuda mina vänner på risotto. 😀 Ha en skön dag och TACK!
Kram Henny

Svara
Åse 6 augusti, 2013 - 11:51

Åh härligt!! Gör så!! =)

Svara
Cissi 6 augusti, 2013 - 09:37

Gud så gott det där lät! Måste handla lite sen ska jag testa det där vill jag lova!!

Svara
Lotte 6 augusti, 2013 - 07:14

Gu så gott det ser ut 🙂

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.