Skriv ut

Stekt torskrygg med palsternackspuré och champagnesås

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

  • 2 torskryggsfiléer
  • salt, vitpeppar

Palsternackspuré

  • 2 stora palsternackor
  • 50 g smör
  • 0,5 dl grädde
  • salt och vitpeppar

Champagnesås

  • 1 st schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 dl vin, vitt
  • 1,5 msk hummerfond
  • 4 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk citronsaft, färskpressad
  • 1 dl champagne eller mousserande vitt vin
  • Salt
  • Vitpeppar

Instruktioner

  1. Börja med palsternackspurén: Skala och koka palsternackan ca 15 minuter.
  2. Mixa med stavmixer tillsammans med smör och grädde, smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  3. Gör sedan såsen: Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg. Häll på vin och vatten + fond och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken (spara denna!), tillsätt 2 dl grädde och låt koka i cirka 10 minuter. Red eventuellt såsen med valfri redning. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm tills den ska serveras, vispa då resten av grädden och vänd ner den i såsen och rör i champagne.
  4. Salta och peppra torsken och stek gyllene i smör på båda sidor.
  5. Lägg upp på tallrik och toppa med den smörstekta schalottenlöken.
  6. Servera gärna med lite gröna ärtor och en citronklyfta + en dillkvist.


Näringsinnehåll

  • Portioner: 2