Sous Vide – Wow!

14 december, 2014

Jag har bara hört talas om Sous Vide men jag tror aldrig jag ätit mat tillagad på det sättet förut (inte som jag vet)
Jag fick dock frågan om jag vill recensera Sansaire Sous Vide och det verkade superspännande, fast jag var något skeptisk först.
Kött tillrett i vakumförpackad plastpåse?? Lät inte så sexigt eller gott faktiskt.
Men så fel jag hade!!! Hur ska jag någonsin kunna tillreda kött, fågel och fisk på annat sätt nu?? Så ENKELT,GOTT!PERFEKT det blir!
Jag fick tipset på instagram att en tjej tillrett deras julskinka Sous Vide så det ska jag göra! 

12122014-012A4130

Jag är inte så intresserad av att ha ytterligare en maskin som tar plats, det är redan fullt i vårt kök och inte nog med det, jag har köksprodukter lite överallt 😉

Så att det bara är en hög stav som man enkelt kan stoppa undan är perfekt!
Det som krävs är en hög kastrull, alternativt en kantin. De finns billiga tex HÄR.
Och zip platspåsar, jag köpte mina på Ica Maxi (märke Toppits)
Temperaturer och ca tider kan man hitta lite överallt på nätet, tex HÄR.
I fredags så var det premiär och jag hade köpt oxfilé.
Jag fyllde upp kastrullen så att det nästan var till MAX strecket på Sous Vide cirkulatorn. Satte på den och väntade tills vattnet var i vald temperatur (55-56 grader för medium rare)
Jag saltade och pepprade de rumstempererade, avtorkade filéerna ordentligt.
Sedan lade jag varsin filé i en påse. 
012A4139

012A4144

När man sänker ner påsen i vattnet så trycks luften ur och därför behövs ingen vakumförpackare! Sänk ner påsen ända ner till ziplåset, lås. Klart!
012A4147

Det som är bra med Sous Vide är att köttet aldrig blir FÖR tillagad, det kan nämligen inte bli varmare än vattnet! Så det är inte supernoga att man tar köttet direkt när det är klart. Perfekt när man är många eller när man har många saker att tillreda.
Efter ca 2 timmar var köttet klart och jag tog upp det på skärbräda och torkade av. Jag hettade upp en gjutjärnspanna med smör och olja och när smöret var brunt så lade jag i filéerna och stekte dem ca 50 sek på varje sida, på så sätt får köttet fin yta utan att värmen går ner i köttet.
Resultatet? Perfekta oxfiléer!!

012A4155

012A4170

Jag serverade oxfilén med konjaksås, Duschesse gjord på sötpotatis och smörstekta haricoverts! Sååååå gott!
Receptet kommer i nytt inlägg senare.
012A4153

I går så provade jag fisk, nämligen hälleflundra! FANTASTISKT!!

Hälleflundran torkades av, saltades och pepprades och jag lade två portionsbitar i varje plastpåse tillsammans med smält smör.
Jag ställde in cirkulatorn på 53 grader, då blev fisken helt perfekt. Medium rare, dvs inte geléeig och inte snustorr.
012A4199

Fisken serverades med blomkålsmos, baconströssel, vitlöksfräst sparris och brynt smör! Såååå gott!
Hälleflundran smälte i munnen!
012A4204

Nu vet ni vad ni ska önska er i julklapp, eller hur!?? =)

 
 
 


 
Nu säljer jag av kläder och accessoarer! Välkommen in till min SELLPY butik som fylls på kontinuerligt närmsta tiden.
 

 
Mina favoritprodukter denna veckan! (annonslänkar)
16 kommentarer
0

Du kanske också gillar

16 kommentarer

Jack Daniels sås - 56kilo - Inspiration, Recept och Livets goda! 15 april, 2016 - 16:07

[…] en av mina absoluta favoriter är min Sous Vide! Kött blir MAGISKT i den! Jag lagar mina oxfiléer på 53 grader i ca 2+ timmar och sedan ger dem […]

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.