Sous Vide lammstek med rotsakskaka och himmelsk sås

4 januari, 2019

Happy FRIDAY!!

Jag är iofs fortfarande helt lost i dagarna men freda’ it is!

Vad pysslar ni med i dag? Daniel är krasslig här så vi tar det lugnt och antagligen får vi boka av gästerna i morgon, trist så här i början av året. Jag mår bra *peppar peppar*

I går åt vi något magiskt gott! Lammstek som fått gå Sous Vide i 24 timmar. Den blev helt magisk!

Jag har även en Anova cirkulator men jag rek verkligen det här paketet, jag har det själv. HÄR hittar ni det till bra pris.

Efter 24 timmar är steken klar och jag sparar den goda stekskyn till såsen. Om ni gör såsen utan lamm till så ersätt stekskyn med buljong.

Stek upp steken i smör/olivolja, vitlök och rosmarin och stek den runt om på hög värme så den får fin färg. Låt vila och skiva sedan upp i tunna skivor.

Dessförinnan så gör ni rotsakskakan – den är såååå god! Ersätt med potatis om ni vill det. Kryddorna kan varieras, ta tex basilika och oregano någon anna gång!

Jag valde rotselleri som är en väldigt kolhydratlåg rotsak som är rik på Kalium och så rotpersilja som påminner mycket om palsternacka. Den är rik på Folat. Alltid roligt och bra att variera sina grönsaker så därför valde jag rotpersilja istället för palsternacka.

Tänk på att rotsakskakan ska vara under press i kylskåp i 3 timmar så gör den i tid, går bra dagen innan också.

Voila! Sååååå gottigt!
Givetvis kan ni servera rotsakskakan + sås till annat kött 🙂

Skriv ut

Sous Vide lammstek med rotsakskaka och himmelsk sås

  • Författare: Åse
  • Portioner: 8 1x

Scale

Ingredienser

Lammstek utan ben, ca 1-1,3 kg
En kvist rosmarin
3 klyftor vitlök
Salt & Peppar
2 skivor smör
smör, olivolja, vitlöksklyfta att steka i sedan

Rotsakskaka:
1/2 rotselleri
1 liten rotpersilja (sammanlagt 800900 g)
2 dl vispgrädde
200 g parmesan, riven
2 ägg
3 vitlöksklyftor
1 tsk lökpulver
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Rosmarin- och vitlökssås:
1/2 dl av lammstekskyn
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
smör att steka i
1 msk färsk rosmarin, finhackad
3 dl grädde
skalet av 1 citron
2 tsk japansk soja (tamari)
salt
svartpeppar


Instruktioner

Torka av lammsteken och lägg på skärbräda. Salta och peppra ordentligt runt om.
Lägg i en vakuumpåse och lägg på vitlöksklyftor, rosmarinkvist ochs skivat smör. Försegla.
Sätt sous vide cirkukatorn på 58 grader och kör i 24 timmar. PS, häll på med hett vatten efter halva tiden om vattnet kokat bort. (När det är 5 timmar kvar gör rotsakskakan)
När steken är klar, ta upp från badet och klipp upp påsen. Spara stekskyn till såsen.

Rotsakskakan:

Skala rotsakerna och skär rotsellerin i mindre delar så de blir lagom att skiva i tunnare skivor.
Skiva rotpersiljan. (gärna med mandolin eller i maskin)
Koka rotsakerna i lättsaltat vatten ca 7-8 min. Häll av i durkslag.
Vispa ihop grädde med ägg, parmesan och kryddor. Blanda stanningen och rotsakerna och fördela ut i en avlång eller fyrkantig mindre form. Grädda i 200 g °C i 60 minuter. Lägg ett lager aluminiumfolie över och låt gå lite till. Ställ kallt i 3 timmar under press.
Hetta upp ugnen till 250 graders. Stjälp upp kakan på skärbräda. Dela kakan i åtta dela. Värm kakorna i ca 15 minuter.

Såsen:
Fräs lök- och vitlök i lite smör / olivolja. Lägg ner finhackad timjan. Vispa ner stekskyn och låt puttra ihop tills det tjocknat något. Rör ner grädde, citronskal och soja. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra i ca 10 minuter.



Notering

PS: Om ingen lammsky finnes eller om såsen görs till annat kött ersätt med 1/2 dl vatten och 1,5 msk konc fond.

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Anette 16 april, 2019 - 19:29

Ska testa sousvida lamm enl ditt recept på lördag. Ka bli intressant.

Svara
Rigmor Nordholm 30 januari, 2019 - 08:12

Alltså, borde det inte lammet kunnats tillaga i cock pot på 12 timmar eller så?

Svara
Pia 9 januari, 2019 - 21:39

Vill gärna prova men bland ingredienserna till Rotsakskakan finns inte potatis med, det gör det däremot i instruktionerna. Hur mycket?

Svara
Åse 9 januari, 2019 - 21:43

Det är ingen potatis i detta receptet, jag har uppdaterat beskrivningen.
Vill man ha potatis så ersätter man rotsakerna med just potatis.

Svara
Karin 5 januari, 2019 - 16:45

Det ser gott ut men jag har ingen sous vide. Kan man laga lammsteken utan en sous vide? I ugnen ??

Svara
Åse 5 januari, 2019 - 16:48

Yes men då får du googla upp tider etc för det har inte jag 🙂

Svara
Nina 4 januari, 2019 - 21:31

Mums! Rotfruktskakan måste jag verkligen prova. Har ej provat persiljerot innan. Låter mums! Älskar rotselleri.

Prova att ersätta den råa vitlöken med antingen stekt vitlök eller vitlökspulver (finns i kryddhyllan) vid sous vide. Vitlöken kommer ej upp i temperatur för att smaka gott (det blir lätt en metallisk smak) och det finns en minimal minimal risk för boteli (hur det nu stavas) av vitlök vid låga temperaturer.

Du kan tex ersätta med att försteka köttet med finhackad vilök, sedan vacca och köra i badet. Då kan du använda färsk vitlök.

Kramix!
Nina

Svara
Åse 4 januari, 2019 - 21:44

Jag som tycker det blir en grym smak av vitlöken! 🙂 aldrig upplevt metallisk smak, kanske mina smaklökar det är fel på 😂

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.