Sous Vide Julskinka

16 december, 2018

Innehåller annonslänk

hej hej på er!

Glad tredje advent 🌟 8 dagar till juuuuuuuul! 🎄🤘🏻

Nu har jag precis satt i mig frukost här, julskinkemackor! Åh det är ju et BÄSTA bland julmaten – eller iofs sillen är minst lika god tycker jag.


Proteinbröd med senap och majjo – yuuuuuummie

Sista åren så har jag gjort julskinkan sous vide, sous vide betyder ju ”under vacuum” dvs man tillagar maten under lång tid i vacuumförpackning i vattenbad.

Fördelen med sous vide är att temperaturen blir samma både på utsidan och insidan av maten, d.v.s. man kan tillaga insidan med önskad temperatur utan att överkoka utsidan; detta innebär också att maten blir saftigare. En annan fördel är att det inte sker någon reduktion, d v s avdunstning från de råvaror som ligger i påsen. Kött och grönsaker som får ligga länge (över 6 timmar) blir mörare eftersom kollagen och andra proteiner löses upp. Styckdetaljer som ofta upplevs som sega kan därför serveras möra trots att de fortfarande är rosa..

DETTA är ett riktigt bra kit! Jag har fler cirkulatorer, bland annat den här Champion.

Behöver man en Sous Vide cirkulator för att göra Sous Vide julskinka? NEJ! Istället sätter ni ugnen på 68-72 grader och lägger in en rimmad julskinka i sin påse (är man osäker på huruvida plasten är lämpad så kan man vacca om) och låter den ligga där inne i 12 timmar! PERFEKT JULSKINKA!

Jag valde dock i år att göra den med min Sous Vide cirkulator och ojoj, den blev maaaaagisk! Så saftig och fantastisk skinksmak!
Jag valde att vacca om min i plast som jag vet är ämnad för tillagning i Sous Vide.

I år valde jag 70 grader för en del säger att den karakteristiska julskinkesmaken framträder vid 70-72 grader.
70 grader och 12 timmar.
När skinkan var klar i fredags natt kylde jag ner den direkt i kylskåp och tog som sagt fram den i morse och griljerade den.


Kan lova att det var den godaste skinkan jag någonsin gjort och definitivt någonsin ätit!
När jag skar upp den i förmiddags efter griljering så kunde jag knappt sluta äta skinkspillet. Nicholas flickvän är nästan-vegetarian men när Nicholas sa att hon var tvungen att smaka så kunde hon bara hålla med, så god! 😅

Gillar ni tunna eller tjocka skivor julskinka? Jag vill ha dem lagom 😉
Och sedan är jag en sådan som skär bort så mkt svål jag bara kan innan griljering – tycker inte om det. Fettet har ju redan gjort skinkan saftig.

Prova Sous Vide julskinka! Antingen direkt i ugnen som jag beskrev ovan eller med sous vide cirkulator! Ni kommert inte ångra er.


Nu säljer 56kilo, familjen och några vänner kläder och accessoarer. Välkommen in till 56kilo SELLPY butik som fylls på kontinuerligt närmsta tiden.
 
12 kommentarer
5

Du kanske också gillar

12 kommentarer

Heidi Rundberg 23 december, 2018 - 10:09

Hej!
Hur gör du din griljering? Har du något recept på den? 😁
God jul! 🌺

Svara
Åse 23 december, 2018 - 11:01

Hej! 2 äggulor, 3-4 msk skånsk senap, 1 msk och sedan ströbröd. Vill man inte ha ströbröd så kan tex ha malda solroskärnor, gott!

Svara
Anna-Maria 22 december, 2018 - 23:53

Från vacumförpackningen, glömde skriva det 🙂

Svara
Åse 23 december, 2018 - 10:08

Haha jaha! Nej jag låter den kylas direkt i den =)

Svara
Anna-Maria 22 december, 2018 - 16:41

Tog du ut skinkan när du satte den på kylning?

Svara
Åse 22 december, 2018 - 17:36

Hänger nog inte med hur du menar?

Svara
Niclas 21 december, 2018 - 13:33

Hej, tänkte testa detta och funderade lite på hur stor skinka du använde? min är på 2,8kg och om då 12h räcker eller är för mycket tid.

Svara
Åse 21 december, 2018 - 13:34

Min var också på 2.8 så kör på 12 timmar

Svara
Birgitta 16 december, 2018 - 19:52

Vilket proteinbröd brukar du välja?

Svara
ÅsaS 16 december, 2018 - 16:55

Skönt att fler än jag skär bort så mycket som möjligt av svålen. Jag vill att senapsgriljeringen går ner i skinkan – mer smak då, tycker jag! Och skivorna, de ska vara ”normala”. Inte för tunna, för då känner du inte smaken, och inte för tjocka, för då får du tugga, tugga och tugga.
Eftersom du använder rimmad skinka, blir det ju en hel del spad. Använder du det till nånting? Själv kör jag på färdigkokt skinka, ju mindre desto bättre. Vill inte traggla skinka fram till nyår.. De senaste 5 åren har jag köpt Helgskinka (den som säljs till AllHelgonaHelgen), lagom stora, 1,2-1,5 kg. Perfekt!
Ha en fortsatt fin 3:e advent! 💕

Svara
Bibbi 16 december, 2018 - 16:54

Ahh, låter supergott, men jag behlver skinkspadet till grönkåkskok…

Svara
Åse 16 december, 2018 - 16:57

Ja det kan du ju ha till vad du vill 🙂 Skinkspadet ligger som du ser i vacuumpåsen när den är klar. Jag gav mina hundar det när det stelnat men blir ju gott till brunkål eller grönkål

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.