Solig dag!

3 augusti, 2011

God morgon!!
I morse var jag trött! Det tar på krafterna 😉 en vacker dag väntar, lite synd man sitter inne – men det är det ju värt!
I dag ska vi fortsätta med Näringsfysiologi! *gnuggar geniknölarna*
Ha en skön dag ni alla!

20110803-071423.jpg

grekisk yoghurt med blåbär och hasselnötter

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Anita 3 augusti, 2011 - 23:31

Hej Åse!

Måste fråga dig vad är skillnaden på Grekisk och Turkisk youghurt? Vi diskuterade det när vi var ute o åt, jag är på porslinsmålningskursen nu. Vi visste inte. 😉

Svara
Lenita Olsson 3 augusti, 2011 - 20:21

Hej! Hittade in på din blogg igår och blev otroligt inspirerad av dina inlägg med både kost och bilder. Har börjat med LCHF-kosten för ett tag sen och det fungerar otroligt bra och man mår så gott. Testade även din hälsodrink med hallon idag och den var mums och gav en härlig mättnadskänsla. Det lilla jag kikat in har sporrat mig ännu mer…och det är din förtjänst 🙂 Ser framemot att fortsätta följa dig och dina framsteg med utbildningen! Lycka till och kämpa på,mycket att memorera kan jag tänka mig. Önskar dig en fin kväll! Kram Lenita

Svara
Anett 3 augusti, 2011 - 13:00

Hei hallo fra Norge 🙂

Jeg leser bloggen din jevnlig og får masse med bra inspirasjon til matlagingen min (spist low carb i ca 2 år)
Mitt spørsmål – til deg som også har små barn og er sosialt anlagt : hvordan spiser barna og gjestene dine hos deg?
Lager du kun LCHF-kost og serverer til alle måltider, til alle?
Eller spiser barna annen mat?
Hvis de kun spiser lavkarbo, hvordan innførte du dette – uten at de protesterte?
Når du har gjester – serverer du kun LCHF-mat eller lager du også karbo-mat til gjestene?

Jeg har barn på 5 og 8 år og er etter 2 år på lavkarbo overbevist om at dette er sunt og bra, og jeg ønsker også at mine barn skal spise slik.
Min eldste er litt tung, og jeg vil hjelpe ham slik at han unngår å bli overvektig når han blir større, derfor har jeg smått begynt å innføre mer og mer fett, og mindre og mindre pasta/ris/brød.
Før sommeren fikk han 2 brødskiver og 3 knekkebrød med seg på skolen (2 måltider) og nå får han 1 brødskive, 1 knekkebrød og ellers fyller jeg på med ost-og skinkeruller, babybel-ost, kylling, fiskekaker, kokte egg etc.
Jeg må ta det gradvis, men får ingen store protester – han spør bare hvorfor maten er annerledes nå (og jeg sier at vi har et bedre i kroppen med å spise mer protein og fett) men foreløpig har jeg servert pasta/ris til middag ved siden av det jeg lager til meg selv.
Jeg lager mindre enn før – og lager fetere sauser.
Har delvis begynt å bytte ut ris med quinoa – som jeg tror er bedre med tanke på protein/karbo?
Kan ikke helt se for meg at jeg skal kunne kutte ut alle karbohydrater til middag for familien min, eller alle brødskiver i matkassen til skolen – men hvordan skal jeg da kunne innføre mere fett?
For fett + karbohydrater er jo = overvekt, ikke sant ?
Hvor mye karbohydrater kan et barn (som ikke skal opp i vekt, men ligge på samme vekt en stund for å stabilisere) spise ved siden av fett, uten at det blir feil ?

Takknemlig for innspill og til å høre hvordan du gjør det i din familie.

Svara
Åse 3 augusti, 2011 - 18:58

Hej Anett!

Mina barn har oftast gillat det jag lagar men vi har även serverat dem bröd, pasta etc.
Men ju mer jag lär mig nu på utbildningen så kan jag garantera dig att när jag kommer hem så kommer jag ta bort bröd, pasta och all mjölmat! Inte bara pga den åsamkan kolhydraterna gör utan för att det innehåller gluten som är ett vegetabiliskt hormon och som är dels onaturligt för oss människor men även som ställer till mycket i våra magar och med våra hormoner. Dvs inget vi vill ge våra barn!
Jag kommer däremot servera dem bär, någon frukt per dag, potatis, rotfrukter, quinoa, ibland havregryn och ris (som är glutenfritt. Deras mat kommer domineras av fett och protein och grönsaker givetvis.
Barn behöver tillväxten som insulin (Insulin är ett tillväxthormon) ger så man bör inte ta bort alla kolhydrater från växande barn! Dvs gott om grönsaker!
Jag kommer sluta köpa godis till dem och kommer i stället göra LCHF godsaker med honung som eventuell sötningskälla (när det behövs), ge dem nötter etc.
Honung är en bra sötningskälla (mörkare desto bättre) för även om honung innehåller fruktos så är det inget som påverkar oss i små mängder (om man inte är sockerberoende eller diabetiker), det är naturligt för oss och innehåller motgift mot de skador små mängder fruktos kan ge, dvs antioxidanter.

Lycka till!!

Svara
ÅsaS 3 augusti, 2011 - 10:53

Tror nog du hinner njuta av solen lite du också, idag. Själv står jag inne i ett varmt kök och bakar bullar och förbereder 9-års-kalas. …och solen skiner från en klarblå himmel… 🙂

Kram och fortsatt lycka till på kursen!
ÅsaS

Svara
Anna-Lena 3 augusti, 2011 - 08:26

Hej söta Åse, ha en bra dag fast du skall sitta inne, men det är det ju värt ; )

Kram kram

Svara
Mia 3 augusti, 2011 - 07:35

Hej Åse!

Jag har följt din blogg länge men varit dålig på att kommentera. Jag vill bara säga att jag tycker att du är en enorm inspirationskälla och jag önskar dig all lycka med din utbildning.
Jag äter min egen variant av LCHF kost och har efter ÅR av övervikt, högt blodtryck och ständigt magont aldrig mått bättre än nu.
Önskar även din syster lycka till på hennes resa
Keep up the good work 😉
Kram från Mia

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.