Sockerfri Lemon Curd

5 december, 2014

Jag ÄLSKAR Lemon Curd! Jag älskar ju allt som innehåller citron eller lime!
Men jag har inte lagat det sedan jag lade om kosten.
I går kom jag att tänka på att det ju självklart går att göra med en bra sockerersättare!
Låt mig förklara hur jag tänker kring sötning/sockerersättare.
1. Jag tycker att om man haft problem med sötsaker så är det bra att vänja av hjärnan från att ständigt kräva söta smaker. Vill man ändra sitt beteende och få en sundare vikt och ett sundare förhållningssätt till sötsaker och mat så finns det inga genvägar, begränsa allt som är sött!
Så gör jag själv. Jag äter sällan sötsaker längre, inte sockerfria och inte med socker.
2. NÄR jag väl äter sötsaker så vill jag hitta alternativ till vitt raffinerat socker. Det innebär att jag då varierar min sötning, i bland använder jag lite honung, ibland ekologisk rissirap, ibland xylitol/stevia, ibland erythritol/stevia, ibland dadlar/frukt.
Eftersom jag äter sötsaker sällan så, handen på hjärtat, då spelar det ingen roll vad jag använder! Jag har ett fungerande insulinsystem som kan ta hand om blodsockerhöjandet, jag är fullt frisk och jag har inga viktproblem. 


Men jag föredrar att använda sötningsmedel som påverkar mitt belöningssystem minst och det är erythritol/stevia eller xylitol/stevia.
Alla gör de val som fungerar bäst för dem, en del äter aldrig något sött, en annan del väljer helt naturlig sötning som honung eller dadlar en tredje del mår bäst på icke-blodsockerhöjande sötning.
Det är fritt att använda vad man vill ha i mina recept.
Så! Tillbaka till lemon curden! Lemon Curd är fantastiskt gott på en rostad macka! Varför inte till helgfrallan?
Det är supergott att ha i lite rysk eller turkisk yoghurt, som fyllning i tårtor.
Eller varför inte en klick till pannkakan tillsammans med grädde!?
Eller huuuuur gott som helst i hemmagjord gräddglass!
Lemon Curd är väldigt sött därför har jag skrivit ut 0,5-1 dl. För någon som vant sig av vid socker rekommenderar jag den lägre mängden.
Det tar 5 minuter att göra lemon curd! 

Så här gör jag!
012A3172

012A3701

012A3703

012A3709

Skriv ut

Sockerfri Lemon Curd

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Förberedelsetid: 2
  • Tillagningstid: 5
  • Totaltid: 7

Ingredienser

  • 3 ekologiska citroner (drygt 1 dl färskpressad citronjuice) + det rivna skalet
  • 0,5-1 dl sötning (jag tog Ica Sötströ)
  • 2 hela ägg
  • 3 äggulor
  • 50 g smör

Instruktioner

  1. Riv skalet från citronerna och pressa ut saften i en kastrull.
  2. Blanda med sötningen och värm tills sötningen smält. Rör ner smöret. Sila av.
  3. Vispa ihop äggen och vispa ner i citronjuicen under kraftig vispning (handvisp går bra)
  4. Låt absolut inte ägg och citronsmeten koka upp, det ska bara sjuda. Rör tills önskad konsistens uppkommit. Häll upp i burk, låt svalna och förvara i kylskåp, ca 1 månad.

34 kommentarer
0

Du kanske också gillar

34 kommentarer

Sockerfri Trifle med lemon curd och vaniljcrème - 56kilo - Wellness, LCHF och Livsstil 23 mars, 2018 - 15:42

[…] Lemon Curd är ju så rackarns gott! Mitt sockerfria recept hittar ni HÄR. […]

Svara
Anna 5 februari, 2017 - 13:22

Tack, jättebra att veta! Det är ju annars lätt att tro att kokossocker är nyttigt då virgin kokosolja ska vara jättenyttigt. Tur att jag inte investerat i kokossocker…ska pröva Stevia när jag gör din lemon curd! Det låter fantastiskt gott, och vilken ynnest att kunna njuta utan en massa socker…!

Svara
Anna 5 februari, 2017 - 12:28

Ursäkta om denna fråga redan ställts här, men vad anser du om kokossocker? Kan det användas i stället för t.ex. stevia? Åse, tycker du att kokossocker är ett bra eller halvbra eller rent av dåligt alternativ om man har problem med insulinresistens?

Svara
Åse 5 februari, 2017 - 12:31

Kokossocker är högt i fruktos, det innehåller tom mer fruktos än vanligt vitt socker så jag anser kokossocker vara ett värre val än vitt socker.

Svara
Citronmousse med lemoncurd och mandelcrunch LCHF/Glutenfri - 56kilo - De godaste LCHF recepten! 3 februari, 2017 - 19:19

[…] God kväll finisar! Jag har inte glömt bort er idag men jag fick hem en sjuk och ynklig man från Österrike så jag har mest varit sjuksällskap idag ❤️ Hoppas det vänder under natten! Alice ska tävla (gymnastik) i morgon så det blir till att gå upp vid 6 i morgon och fixa matsäck. Med andra ord, det blir en mycket lugn och skön kväll idag. Skavlan så klart! Jag ska strax göra kebabsallad och kvällens dessert är fixad, det var sååååå länge sedan jag gjorde dessert här hemma så det ska smaka riktigt bra! Jag är inget chokladfan utan när det kommer till desserter och sötsaker föredrar jag surt och syrligt! Citron och lime är jag ju en sådan sucker för så jag svängde ihop den här godingen! YUM!! Mitt sockerfria recept på Lemon Curd hittar ni HÄR. […]

Svara
Sara 1 juli, 2016 - 13:00

Vilken sötningsmedel är kolhydratsfri?

Svara
Åse 2 juli, 2016 - 10:26

Stevia och erythrithol tex Ica Sötströ

Svara
Sara 2 juli, 2016 - 15:48

Men på påsen står det 100g kolhydrater men 0g socker?

Svara
Åse 2 juli, 2016 - 16:59

Ja för att de kolhydraterna kan inte kroppen spjälka eller ta upp, det är sk sockeralkoholer och fungerar som fibrer för tarmen. DEn räknas som en kolhydrat men uppför sig inte som en utan utsöndras oanvänt i urinen.

Svara
Sara 2 juli, 2016 - 17:40

Å va bra! Tack då förstår jag 🙂

evelina 16 november, 2015 - 20:34

super go ! min blev lite besk. ska den vara det eller gjorde jag nått fel ? va kan ha gjort den besk ? 🙂

Svara
Åse 16 november, 2015 - 21:37

Antagligen sötningsmedlet eller om du fått vitt skal från citronen med?

Svara
Citronmarängpaj | Tjockkocken 4 april, 2015 - 12:17

[…] Lemoncurd (orginalrecept från 56kilo) […]

Svara
Lemoncurd – från 56kilo | Tjockkocken 17 mars, 2015 - 18:31

[…] Snodde receptet rakt av från 56kilos blogg så hon ska ha all heder, hennes orginalrecept hittar ni här: http://56kilo.se/sockerfri-lemon-curd/ […]

Svara
Pavlova med lemoncurd LCHF-style | Lowcarbfamiljen 27 februari, 2015 - 22:27

[…] tror receptet ursprungligen kommer från fantastiska 56 Kilo men jag hittade det på […]

Svara
Ewa 26 januari, 2015 - 11:55

Om man tar stevia drops ist, hur mycket ska man ta då?
Älskar lemon curd. Doppar allra helst solvarma färska jordgubbar i det, men på vintern vill jag ha det i nästan all efterrätt. Har ju varit förbjudet tills jag hittade det här.
Stort Tack. 😉

Svara
Åse 26 januari, 2015 - 16:05

Du får smaka av under tiden, det är så individuellt hur sött man vill ha det!
Visst är lemon curd gott!

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.