Godaste Sirapslimpan i långpanna

7 december, 2016

Det hör till ovanligheterna att ett vanligt brödrecept hamnar här i bloggen numera men så här i jultid så tycker jag att detta receptet förtjänar att hamna här! Kanske till julafton, ni som äter lite annat än ni brukar då.
Man kan nog slänga ner vörtkryddor i det så blir det ett gott vörtbröd.
Detta receptet har jag bakat i några år och mina barn brukar önska sig det till lördagarna. Hellre hembakat bröd än köpebröd är min melodi!
Det blir ett galet gott bröd och personligen vågar jag mig knappt på det, lördagar eller ej – det är helt enkelt för gott 😉
Jag hittade receptet på rogersrecept.se men jag tar 1 dl mindre sirap än i originalreceptet, det blir tillräckligt sött ändå!
Ett enkelt och snabbbakat filmjölksbröd utan jäst!

012a7232

012a7259

012a7262

012a7263

Skriv ut

Snabb sirapslimpa

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1 liter filmjölk
  • 1 kg rågsikt
  • 2 dl mörk sirap
  • 4 tsk bikabonat
  • 2 tsk bakpulver

Instruktioner

  1. Häll upp filen i en bunke. Blanda i sirapen. Rör tills det blandat sig.
  2. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta een stund i matberedaren.
  3. Häll smeten i en smord mindre långpanna (23 x 31 cm)
  4. Sätt in långpannan i kall ugn och sätt en termometer i brödet. Sätt ugnen på 150 gr. Sätt därefter in i ugnen. När innertemperaturen är på 97 grader är brödet klart, det tar ca 1 timme.
  5. Ta ut brödet och låt svalna.
  6. Dela brödet i 4 mindre bröd. Förvara i frysen och ta fram vid behov.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4

21 kommentarer
0

21 kommentarer

Birgitta Samuelsson 14 januari, 2017 - 13:59

Ska brödet in i den uppvärmda ugnen?

Svara
Carola 3 januari, 2017 - 15:49

Jag har testat att byta ut bikarbonat mot bakpulver och för mej fungerade det inte. Testat två gånger
men det blev inte alls bakat utan bara degigt så,det får nog bli bikarbonat om man ska baka det här.

Svara
Veronica 25 december, 2016 - 16:49

Hej!
Använder du varmluft i receptet?
God fortsättning!
Kram

Svara
Åse 25 december, 2016 - 16:50

Hej! Nej då skriver jag det i receptet =) Alltid vanlig ugnsluft annars! GOD JUL!

Svara
Anchi Eriksson 9 december, 2016 - 08:08

Hej Åse. Har du testat att baka med Sempers bovete och teffmjöl? Jag fixar ju inte rågmjöl pga glutenallergi och hittade recept på glutenfritt vörtbröd på deras sida. Tänkte om du har testat och kan ge mig kolhydrat fakta om dessa mjöler. Jag följer dig nu och älskar dina recept och tips inför denna stora mathelg…hihi. Kram Anchi

Svara
Åse 9 december, 2016 - 08:20

Hej! Bovete absolut men inte teff!
Både bovete och teff är bättre kolhydratkällor än råg, de är inga lågkolhydratmjöl dock – tror de båda ligger på ca 68-69 gram kh per 100 gram.
Låter spännande med ett vörtbröd bakat på det, jag får prova 🙂

Svara
Åse 9 december, 2016 - 08:23

Hej igen! Nu förstod jag att du menade att Semper har en färdig produkt med dessa mjöler, hittade det på deras hemsida. Det innehåller 74 gram kh per 100 gr dvs lika mkt kolhydrater som rågmjöl, sedan är det ju ett bättre mjöl men som sagt inget lågkolhydrat.

Svara
Anchi Eriksson 10 december, 2016 - 10:00

Å tack Åse för svaret. Jag tänker prova att baka det. Kommer njuta av någon skiva då och då. Har inte hittat något gott glutenfritt bröd. Äter aldrig bröd men ska nog unna mig liiite i jul. God jul på dig. Kram

Svara
Anna 8 december, 2016 - 15:21

Hej Åse!
Helt OT, men jag hoppas att det är OK.
Jag undrar om du kan säga något om ghee i förhållande till kokosfett? Jag vet att du använder det senare, men undrar vad du anser om ghee? Det beskrivs som en mirakelprodukt med diverse hälsobringande egenskaper, och sägs vara särskilt lämpligt att steka och fritera i.
Tack.
M v h
Anna

Svara
Åse 8 december, 2016 - 15:32

Hej! Ghee är inget annat än skirat smör dvs mjölkfett 🙂 Bra att steka i och man kommer bort från mjölkproteinet.

Svara
Eva Svärd - Blogg om utmattningssyndrom 8 december, 2016 - 14:17

Åååå sirapslimpa det var längesedan. Tänk med lite julskinka på… nu längtar jag Kram

Svara
Elisabeth 8 december, 2016 - 10:08

Oh, skulle så härna vilja göra det här brödet till familjen även om jag inte själv kan äta det.
Men går det att ta någon annan syrad produkt som är mjölfri. Någon som vet?

Svara
Lotta 8 december, 2016 - 13:58

Jag har bakat med yoghurt och det blev lika bra. Har bakat limpan i mer än 20 år och tröttnar aldrig.

Svara
Erica 7 december, 2016 - 19:28

Kan det fungera att ersätta bikarbonat med större mängd bakpulver??

Svara
Åse 8 december, 2016 - 15:33

Jag vet inte, prova! =)

Svara
Carola 7 december, 2016 - 18:13

Bara en nyfiken fråga. Vad blir det för skillnad om man tar ljus sirap istället? Tack för receptet. Hälsning Carola

Svara
Åse 8 december, 2016 - 15:33

Det får inte samma färg eller smakar lika mustigt men det funkar ju säkert hur bra som helst ändå.

Svara
Carola 8 december, 2016 - 16:12

Tack för ditt svar. Har köpt ingredienserna idag. Ska baka detta imorn

Svara
Åse 8 december, 2016 - 16:13

Lycka till! Ett riktigt bra recept!

Svara
Lotta 7 december, 2016 - 18:03

Tack för recept, det ska jag testa!
Det står först att ugnen ska sättas på, sen att brödet ska sättas in i kall ugn 😊 Vilket gäller?

Svara
Åse 7 december, 2016 - 18:20

skrev fel på menades med IN (i ugnen)

Svara

Älskar era komentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.