Saffranspannacotta

8 december, 2011

Jag älskar pannacotta!!! Och jag älskar saffran!!

4 -6 portioner

5 dl grädde
2 gelatinblad
ev 2 msk sukrin + 0,5 krm stevia (eller motsvarande 50 g socker)
0,5 g saffran (1 paket)
1 vaniljstång

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädden och saffran och låt sjuda i ca 10 minuter. Dela vaniljstången och gröp ut innanmätet med en kniv. Lägg ner vaniljstång + innanmätet i grädden tillsammans med sötningen. Dra åt sidan och lägg i gelatinbladen. Låt stå ett tag och svalna lite sila sedan bort vaniljstången och portionera upp i glas. Lägg plastfolie ovanpå så slipper ni hinnan! Ställ kallt 2-3 timmar.

 

19 kommentarer
0

Du kanske också gillar

19 kommentarer

Marie Frost 20 december, 2011 - 09:15

Det här måste testas! <3 saffran och <3 pannacotta!

Svara
Katja 10 december, 2011 - 17:13

Hej Åse,

Jag läser din blogg varje dag, jag tycker att den – och du – är suveräna och jag uppskattar särskilt att du inte klankar ner på allt och alla som vissa andra lchf-bloggar. Och recepten är underbara, jag bjuder alltid på dina recept när jag har gäster och alla tror att det är hämtmat, dvs lagat av proffs…!

Jag har så smått börja köra lchf enligt din metod, och det jag mer och mer undrar är om det inte är proteinet (snarare än fettet) som ger mättnad och ökar förbränningen? Jag tycker personligen inte att fett mättar särskilt bra, men däremot blir jag behagligt mätt och håller mig mätt länge på proteinrika måltider. Igår morse provade jag för första gången din smoothie till frukost (bär, kokosfett – dock tog jag mandelmjölk i stället för vatten och lade till Dalblads proteinpulver) och den tillsammans med två ägg gjorde att jag stod mig i sex timmar utan att ens tänka på mat (ovanligt för att vara jag). Fettrik mat har inte den effekten på mig om jag inte också äter mkt protein. Jag har prövat att ta bort köttet/fisken/skaldjuren/äggen och bara öka på fettet, men mättnadskänslan blir inte alls densamma (och inte lika långvarig) som när jag satsar på mkt protein.

Personligen uppskattar jag också att du inte rekommenderar extra smör och grädde i alla rätter.

Så jag undrar om det inte också finns utrymme för en sorts undergrupp till lchf – kanske lcmfhp (low carb, middle fat, high protein)? Fast det är inte lika lätt att uttala och därmed inte lika användarvänligt förstås 🙂

Svara
Åse 10 december, 2011 - 17:30

Hej Katja! Vad glad jag blir att du tycker om min blogg!! Ja jag tror man når ut till fler människor genom att vara ödmjuk och lyhörd i stället för dömande!
Protein mättar på både kort och lång sikt, fett mättar på lång sikt. Om vi äter tre proteindelar per dag (1-1,5 g per vikt) + ersätter kolhydraterna från bröd, pasta, ris och potatis tex med fett så bör vi ha en lång mättnad.
Mycket protein kan ge dig insulinpåslag därför ska vi inte överdriva proteindelen om vi inte styrketränar tex.
Men vi är alla olika och därmed får vi mixtra och analysera vad som fungerar bäst för oss 🙂
Om vi har stor övervikt så behöver inte tillsätta så mycket extra fett, då använder kroppen fettlagret som energi men om vi inte har så mkt vikt att bli av med kan vi behöva äta ännu mer fett för att hålla oss mätta.

Varmt lycka till!!!

Svara
Maria 9 december, 2011 - 23:20

Låter så gott !! ”Lånar” ditt recept när vi ska ha ”Nobelmiddag” imorgon … 😉

Svara
Maria 9 december, 2011 - 23:18

Låter så gott !! Lånar ditt recept imorgon då vi ska äta ”Nobelmiddag” .. 😉

Svara
Nina 9 december, 2011 - 16:48

Åh ännu ett smaskigt recept!!!

Svara
Hälsokost på nätet 9 december, 2011 - 13:41

Hej Åse!

Vilken trevlig blogg du har 🙂

Har några frågor du kanske kan svara på!

Behöver de som kör LCHF-dieten använda sig av några kosttillskott?
Leder dieten till brister av något ämne?
Hur ser du på kosttillskott i största allmänhet?

Svara
Åse 12 december, 2011 - 09:12

Hej! De flsta människor behöver D-vitamin och Omega 3 och sedan beror det ju lite på hur man lever i övrigt, stressar man? Men generellt behöver en på LCHF kost MINDRE tillskott i kosten då vitaminer och mineraler balanseras bättre i kosten + att vi tar upp fettlösliga vitaminer bättre.

Svara
Erika - LCHF till vardag och fest 9 december, 2011 - 10:25

Pannacotta var länge sedan jag gjorde. Kanske ska ta och testa med saffran nu till jul. 🙂
Ska föresten testa ditt senaste pizzarecept ikväll, ser fram emot det.
Trevlig fredag!

Svara
kajsa 9 december, 2011 - 09:44

Hejsan,
det här låter supergott…jag älskar också saffran:)
Jag undrar om man inte har stevia, kan man byta ut det mot t ex 50 gr hermesetas strö?
Tror du det skulle fungera, hoppas det så jag kan göra detta till jul:)

Svara
Eva Lange 8 december, 2011 - 20:13

Detta blev jättegott, jag bara älskar pannacotta! Tack för bra recept… vad du e fyndig:-)

Svara
Åse 8 december, 2011 - 20:36

Vad kul!! =))

Svara
Lchf livet för Gottelisa 8 december, 2011 - 19:15

Du läskar med dina ljuvliga recept. Jättefina bilder har du med. Det här var ett bra tips inför jul. Ha det bra kramar från Gottelisa

Svara
Petra 8 december, 2011 - 17:32

Snälla!! Kan du inte göra en fin fin bok med alla dina recept och fina bilder. =)

Svara
Maria 8 december, 2011 - 16:44

Hej Åse ,
Låter mycket gott men jag undrar när saffranen ska ner i pannacottan?

Svara
Åse 8 december, 2011 - 17:11

Med grädden! =) Uppdaterat receptet nu!

Svara
Dessi 8 december, 2011 - 15:29

Det här måste jag testa till julafton! Smarr!

Svara
Anne 8 december, 2011 - 09:15

Låter mumma! Vad jag saknar här ute på landet är råvaror. Finns inte cremefraice med saffran/tomat . Mandel mjölet var slut överallt i Uppsala som ligger fem mil bort. Det är ibland som att köra i vägg. Men kanske kan jag göra en egen saffran cremefraice ;). Ska testas idag. Puss på dig

Svara
Ewa Svensson 8 december, 2011 - 09:06

Som sagt var….hur ska man hinna med att göra allt gott du tipsar om??
Ha en skön torsdag/KRam

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.