Förr bakade jag ofta ett saffransvetebröd i långpanna med smör/philadelphiaost fyllning – den är sjukt god! Detta blir ett trevligt substitut kanske till lucia eller jul?
1 rund kaka, ca 8-12 bitar
3 dl mandelmjöl
Sockerersättningsströ motsvarande 75 gram vanligt socker * (Jag tog 75 g stevia strö)
1 paket saffran (0,5 g)
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
4 ägg
Fyllning:
150 g smör
2 tsk vaniljpulver eller hellr Dr Oetkers vaniljextrakt 3 krm
200 g philadelphiaost
1 dl sukrin melis eller sötrix flor
lite stevia för att bryta av erythritol bismaken (jag tog några droppar stevia flytande)
Sätt varmluftugnen på 180 g eller 200 g vanlig ugn. Smörj en springform. Min är ca 22 cm i diameter.
Vispa äggen fluffiga, vispa ner sötningen efter ett tag. Det ska bli luftigt och vitt, smält smöret. Blanda ner saffran i smöret
Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt, häll upp i formen.
Vispa ihop ingredienserna till smörfyllningen och skeda in det i smeten, som på bilden. All fyllning kommer nog inte gå åt.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Lägg eventuellt över aluminium efter halva tiden.
Gillar ni receptet? Gilla gärna det här nedanför!
Nu måste jag rappa på! Mot STOCKHOM!! Jag kommer moblogga en del och jag uppdaterar ju Instagram flitigt så vi ses och hörs på ett eller annat sätt! ♥
29 kommentarer
Kan man byta ut mandelmjölet mot något annat?
Inte kokosmjöl!
/Marie
Nej det blir svårt.
[…] Vill ni ha lågkolhydratversionen så hittar ni den HÄR […]
Detta ska testas någon gång!
[…] – 1 bit nybakad LCHF-saffranskaka, 1 babybellost + några matskedar av den goda fyllningen, 1 kopp svart […]
vad är stevia strö??
Ett sötningsmedel som Ica ger ut.
Hej, Åse! Tack för en underbar blogg med fantastiska tips på ljuvligt god mat! Har nu hållit på med lchf i 9 månader och gått ner 10 kg. Sakta har det gått, men det gör inget, eftersom det handlar om att byta livsstil….. Nu stundar adventstider, och eftersom jag älskar saffran, verkar den här kakan helt i min smak. Har bara en fråga – det är verkligen inget annat bindemedel mer än ägg – inget fiberhusk eller liknande?!
Kram Anncharlotte
Hej! Samlar massor av inspiration hos dig , då det verkligen är dax för mig att ändra på min kost ;0) Min familj är allergisk mot mandel, nötter o kokos,, ingredienser som finns med i de flesta bakrecepten. Finns det något annat jag kan använda istället?
Då får det nog bli fröbröd som du får sikta in dig på!
Det var den godaste kakan jag smakat! Bakade den till fars dag. Hela familjen älskade den, även barnen! Denna kakan kommer definitivt stå på mitt julbord!
ska verkligen fyllningen med in i ugnen??
Ja.
Läser din blogg varje dag! Tack för alla tipsen =) Undrar, äter dina barn som du eller du lagar speciellt till dom?