Saffranskaka

26 september, 2012

Här kommer ett recept på en saftig god LCHF saffranskaka som pryder sin plats på kalaset eller till fikan!
4 ägg
Sötma motsvarande 75 gram socker
125 g smör
0,5 dl vispgrädde
1 paket saffran (0,5 g)
1 msk ljus rom
3 dl mandelmjöl (jag använder Sellton)


2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver eller 1 krm vaniljextrakt
Sätt varmluftugnen på 160 g eller 175 g vanlig ugn. Smörj en sockerkaksform. Vispa ägg och sockerersättning luftigt och vitt, smält smöret. Blanda ner saffran och rom i smöret. Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt.
Smöra en form och strö kokosflingor i den, häll upp smeten  i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.


Hoppas det smakar!

35 kommentarer
0

Du kanske också gillar

35 kommentarer

rosine 1 november, 2015 - 18:20

75 g socker, hur mycket kan det tänkas motsvara i rymdmått. Jag föredrar sötningsmedlet Bakery+, jag vet att 1 dl socker motsvarar 2 msk Bakery+ men jag vet inte hur mycket 75 g socker är mätt i dl. Har inget socker hemma så jag kan väga heller

Svara
Åse 2 november, 2015 - 13:37

Hej! Jag är på resande fot så har inte heller koll på vad 75 g socker är i dl men är övertygad om att du kan googla frågeställningen och hitta den enkelt. Lycka till!

Svara
rosine 22 november, 2015 - 22:18

Jag kom fram till att 75 g socker motsvarar 1,5 msk Bakery+. Nu har Jag bakat och den blev saftig och bra för övrigt men alldeles för osöt för min smak. Tar mer Bakery+ nästa gång!

Svara
Michaela 21 december, 2013 - 20:34

Hej!
Nu har jag testat denna kaka två gånger och det blir verkligen inte bra. Har gjort som du skrivit till andra att ta stavmixer om den är kornig men det hjälpte inte. Den blir jättekonstig och när den är gräddad är den så äggig.. Jag blir så trött på att det ska vara så svårt att baka på lchf..

Svara
Åse 21 december, 2013 - 20:40

Hej! Så synd! jag har bakat den i 2 år och aldrig misslyckats och bjudit såååå många på den. Är jättesvårt att säga varför det inte blir bra för dig, eller varför du upplever att det inte blir bra.

Svara
Mojo 5 december, 2015 - 14:59

Supergod kaka, Åse! Är sugen på att prova dina lussebullar med mandelmassefyllning också, men den här kakan är så god att jag nog måste baka den en gång till först. ::)
För er som får den kornig, kan jag gissa att ni inte följer receptet till punkt och pricka? När man bakar med fiberhusk är det oerhört viktigt att man blandar de torra ingredienserna väl innan man blandar ner dem med resten, och att man sen blandar ihop allt väl och direkt. FIberhusk suger åt sig massor av vätska och om man häller ner den direkt i den blöta smeten eller väntar med att röra om kan man helt säkert räkna med att husken klumpar ihop sig och är nästan omöjlig att sen blanda i. Med vanligt vetebak går det utmärkt att fuska och hoppa över att blanda de torra ingredienserna först (jag hällde alltid i dem var för sig), men bakar man lchf ska man vara extra noga med att blanda det torra och sen blanda i det väl och snabbt (och vispa äggen länge, 3-5 min med elvisp).

Svara
Saffran & LCHF-bak | Soffansblogg 1 december, 2013 - 00:58

[…] I nått bakverk eller i en fisksoppa, nån gång ibland. Idag blev det LCHF-bak efter recept från 56kilobloggen. Hade ingen rom och tiden i ugnen verkade inte stämma med min ugn, 30 minuter var på tok för […]

Svara
Margret Olsson 9 maj, 2013 - 18:26

Hej, testade receptet men jag fick inte en rinnig konsistens, fick lägga i mera grädde och smör för att få smeten att lämna visp bunken… Har jag gjort nåt fel?

Svara
Anneli Wahrén 8 december, 2013 - 11:52

Hmmmm….brukar vara en ”fena” på att baka….men nu blev jag liiiite nervös0-: Saffranskake smeten,ser mera ut som ngn Keso variant??Hoppas den sätter till sig i ugnen 🙂 Ha en bra söndag 🙂

Svara
Åse 8 december, 2013 - 11:57

Hmmm nä låter ju inte rätt!? Smeten ska vara slät! Om du har en stavmixer så hade jag kört den slät!

Svara
Anneli Wahrén 8 december, 2013 - 13:31

Blev som en Ostkaka.Jättegod 🙂 Undrar om det var den lilla skvätt med Silver Rom jag hade i 🙂 Vadstena täcks just nu av MKT snö 🙂 🙂

Svara
Anneli Wahrén 8 december, 2013 - 14:50

Avaret på gåtan…Varför Ostkake karaktär? Kom på att jag slängde i en näve hackad mandel 🙂

Svara
Supergod saffranskaka LCHF | Emelieida ♥ @ Spotlife 26 november, 2012 - 00:23

[…] gärna väljer lite hälsosammare alternativ när det gäller sötsaker Receptet hittar ni här: http://56kilo.se/saffranskaka-lchf/. Jag hoppade dock över rommen då jag inte hade någon hemma samt gräddade den i en […]

Svara
Johanna M. 18 november, 2012 - 20:23

Blev en saftig och fin kaka. Tack för ett bra recept!

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.