Såååå var det lillörda’ igeeeeen!
Idag ska vi ta in granen, det är luciatradition hos oss. Sen stannar den i 2 veckor och innan nyår så ska den ut! =)
Hur gör ni med gran!?

Åh vet ni, detta måste ni prova!
Jag gjorde lågtempererad fläskytterfilé i ugn och så serverade jag en magiskt god rotsellelrigratäng och min enkla rödvinssås till!
Åh så GOTT!

Köttet gned jag in i salt, peppar och provencalska kryddor (franska örter) och brynte först i het panna.
Svampen till gratängen fick sedan steka i fettet och kryddorna som låg kvar i pannan. Åh doften!

Rotsellerin skivade jag och sedan förvällde jag den i 20 minuter i lättsaltat vatten.

Rotsellerin blandades med svamp, gul lök och 2 kvistar rosmarin.

Efter 1 timme i ugn är gratängen klar! Prova gärna med en sticka så rotsellerin är mjuk!

Rotsellerigratäng med enkel rödvinssås

Författare: åse falkman fredrikson   Portioner: 4

Ingredienser

Rotsellerigratäng

  • 1 rotselleri (1 kg)
  • 3 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g champinjoner
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar
  • salt, svartpeppar
  • 2 kvistar rosmarin
  • 150 g grevé

Rödvinssås

  • 1 finhackad scharlottenlök
  • 3 dl rödvin
  • 3 msk Aceto Balsamico
  • 3 msk oxfond
  • 2 msk sltning (jag använder mörk fibersirap)
  • Smör att blanka av med

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 gr.
  2. Skiva rotsellerin och koka i lättsaltat vatten i ca 20 minuter. Ånga av i durkslag.
  3. Fräs skivad champinjoner i lite smör, krydda med franska örter.
  4. Skala och skiva löken. Blanda rotselleri, skivad lök, hackad rosmarin och svampen i en bunke. Lägg över i ugnsform. Blanda ihop grädde, creme fraiche, salt och peppar och blanda med riven ost. Häll över grönsakerna och sätt in i ugnen i 60 minuter. Känn efter med sticka om rotsellerin är mjuk.

Rödvinssåsen

  1. Fräs löken i lite smör tills den blivit mjuk. Vispa ner vin, balsamvinäger, oxfond, sötning och smaka av med salt och peppar. Låt reducera tills ca hälften återstår. Sila av löken eller låt den vara kvar, rör ner en klick smör för att blanka av såsen
  1. Vi tar in granen 1:e Advent och den åker ut i mellandagarna.
    Måste nog testa rotsellerigratängen, trots att jag inte tycker om rotselleri. Allt låter ju så gott härinne hela tiden, så jag ska vara lite modig och ge den en chans.
    Har precis ätit din Fisksoppa med mango curry från ”Viktminskning med LCHF, så lyckas du” och den var mycket, mycket god. Brukar dock inte stå mig så länge på fisk, men vi får se.
    Ha en underbar Lill-lördag och Lucia.
    Kram Petra

  2. Men jisses, så gott det där såg ut då! Får nog lov att testa det också, trots att rotselleri inte tillhör favoriterna av rotsaker..
    Julgranen hos oss monteras upp veckan innan jul. Aldrig före, eller på Luciadagen, för den är vigd åt dottern som har födelsedag då. Hon har själv deklarerat att hon inte fyller år när det är jul, utan hon fyller FÖRE jul. Ändå är det hon som är största julfreaket i familjen och vill pynta massor och överallt.
    Njut dagen, och här laddar vi för kalasfika!
    Kram ÅsaS

  3. Åh vilket gott recept:) måste testas.
    Hoppas ni haft en fin Luciadag, tycker allt att det är lite tomt när man har vuxna barn och ingen ”lussar” längre.
    Men får följa med syrrans små<3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..