Rotfruktsgratäng

16 oktober, 2010

Till middag  igår blev det oxfilé med  timjankryddad rotfruktsgratäng och rödvinssås.
Rotfruktsgratäng är ett underbart substitut för potatisgratäng och i mitt tycke faktiskt godare! (barnen höll med!)

Rotfruktsgratäng 6 portioner á 8 PP:

1 kålrot
2 palsternackor
2 stora morötter
1 gul lök
5 dl mellangrädde


3 dl västerbottensost
2 tsk torkad timjan
1,5 krm riven muskotnöt
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
Färsk timjan

Sätt ugnen på 250 g.
Skiva rotfrukterna och lök tunt, blanda allt i en bunke, ta bara hälften av osten, häll upp i gratängform och strö över resten av osten. Sätt in i ugnen och lägg över aluminiumfolie när gratängen fått tillräckligt med färg. Stek i ugn ca 50 min sammanlagt.


Garnera med färsk timjan!
Jag serverade med en perfekt stekt oxfilé** och en underbar gräddig rödvinsås.

Jag hade gjort vit chokladmousse med färska bär till efterätt men jag blev väldigt mätt av rotfruktsgratängen så efterätten hamnar i magen ikväll istället =)

** Tjocka skivor av oxfilé tas ut i rumstemp en stund innan, torkas av och saltas och vitpeppras. Stekes sedan i smör på hög värme (nästhögsta) i 2-3 minuter på varje sida. Innertemperatur 60 g för en rosa biff.

36 kommentarer
0

Du kanske också gillar

36 kommentarer

Kalas och grill och dagarna som går | MATPLATSEN 28 juli, 2015 - 14:19

[…] om vi bortser från det var det supergott. Grymt vin, krämig rotfruktsgratäng a la Åse (recept HÄR) och favvosåsen murkelsås (mitt recept, HÄR) och sen njöt vi vaniljglass med polkasås i soffan […]

Svara
Sofi Nilsson 13 januari, 2015 - 19:40

Hej!
Låter jättegott men varför MELLANGRÄDDE? 😮
Den har ju mindre fett och dessutom (alltid?) e-ämnet karragenan tillsatt..
Kram, Sofi

Svara
Åse 13 januari, 2015 - 19:49

För att bloggen är 12 år gammal och jag inte alltid haft samma kostapproach som nu. Tittar du dig omkring kommer du även hitta 4% ”grädde” här.

Svara
Else-Britt 10 november, 2012 - 18:41

Hej Åse!

Tack för en fantastisk god gratäng. Vi åt den tillsammans med lamstek och god grädd/vin sås till. Vi kommer absolut göra den många gånger till.

Hälsningar
Else-Britt & Mats

Svara
Nina 5 januari, 2011 - 19:55

Mums denna är ju så god så vi har nu gjort denna 2ggr på en vecka 😆

Svara
Åse 5 januari, 2011 - 21:31

Kul att höra! Visst är den smarrig :))

Svara
Nyfiken 19 november, 2010 - 10:31

Hej. Jag är ”viktväktare” sedan 15månader och har snart nått målvikt (4kg kvar, 46kg borta). Nyfiken på hur du kombinerar lchf med viktväktarnas koncept.

Svara
Åse 19 november, 2010 - 10:33

Hej! Jag kombinerar inte VV med LCHF utan äter helt enligt LCHF, däremot är mina recept Pro Pointsuträknade för många vill äta lågkolhydratiskt men ändå ha koll på pro Pointsen för att på ngt sätt ha kontroll på energimängden.
Grattis till dina minskade kilon!

Svara
Åsa 8 november, 2010 - 11:44

Gjorde gratängen i fredags .. och mm så gott Åse ..

Svara
Lina 7 november, 2010 - 21:15

Vi gjorde Victorias (matplatsen) version av rotfruktsgratängen i fredags och fick mycket beröm av gästerna. Lika god (om inte godare) var den dagen efter, helt perfekt att äta till lunch 🙂

Svara
1 2 3

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.