Rotfruktsgratäng

30 juni, 2018
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore

Här kommer ett smarrigt recept på rotfruktsgratäng med betydligt mindre kolhydrater än en potatisgratäng.
Jag använder kålrot, morot och palsternacka. Vill man komma ner ännu mer i kolhydrater så väljer man bara kålrot alternativt även rotselleri!
Men det här blir en riktigt god gratäng!

Palsternacka och morötter skivas, kålroten skivas för sig för den förkovra jag en stund eftersom den är lite hårdare än de andra.

När kålroten kokats i ca 10 minuter är den klar och grönsakerna blandas.

Jag varvar sedan rotfrukter, lök, vitlökspulver, timjan, salt, peppar och västerbottensost i en form

Detta är mitt favoritsalt!
Jag varierar alltid saltkälla, undviker vitt processat salt. Så jag kör himalayasalt, havssalt, och herbamare örtsalt.

Ytterligare ett lager!


Älskar Magnihills frysta lök! Beställer på Mathem!

Tre lager senare och jag avslutar med lite västerbottensost! Häller på ca 4-5 dl grädde och plattar till gratängen lite.

Detta är så bra att förbereda innan, den blir bara godare om den fått stå någon dag i kylskåp! Bara värma i ugnen sedan.

Här kommer receptet!

Skriv ut

Rotfruktsgratäng

  • Författare: Åse

Ingredienser

1 kilo morot, palsternacka, kålrot (2 palsternackor, 2 morötter, 1 liten kålrot)
1 gul lök eller fryst lök
salt, peppar, timjan
1-2 dl västerbottensost
4-5 dl grädde


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 gr.
Skala rotfrukterna, skiva morötter och palsternacka. Skala kålroten och skär i skivor, förkokt den i ca 10 minuter. Häll av i durkslag.
Lägg lite rotfrukter i botten på en ugnsform. Krydda med salt, peppar, vitlökspulver och timjan. Strö lite västerbottensost över. Varva sedan i 3 lager och avsluta med västerbottensost. Häll grädde över och platta till. Sätt in i ugnen i ca 50 minuter.

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Patsy 4 juli, 2018 - 17:15

Åh, flankstek som är min nya favoritköttbit! Ska absolut testa med gratängen till!

Svara
Marianne 3 juli, 2018 - 11:01

Detta ska jag göra. Bra att göra i förväg och ta med sig i husbilen och bara värma. Dessutom att den blir godare när den fått stå ett dygn.
Likaså med de djupfrysta lökringarna . Dem ska jag titta efter i affären.

Svara
Carina 2 juli, 2018 - 08:58

Så gott och tack för tips på djupfrysta lökringar. Finns det recept i din nya bok?

Svara
Åse 2 juli, 2018 - 09:06

Hej! Ja absolut :))

Svara
Monica 1 juli, 2018 - 22:08

Hej! Jag undrar var du köpt utemöblerna de svarta ni har utomhus? Tack för en bra blogg som innehåller det mesta/Monica

Svara
Barbro 1 juli, 2018 - 17:15

Alltid gott med rotsaker i gratänger- men behövs det så mycket grädde i?
Ha en fortsatt bra söndag och tack för alla goda recept som du delar med dej av.

Svara
Åse 1 juli, 2018 - 18:44

Japps annars blir det torrt 🙂 4-5 dl blir perfekt!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.