Rivstart – mattips

8 januari, 2014

Att äta mejerifri LCHF kan från första början verka tråkigt och svårt. Men jag liknar det med första gången man funderade på en kost utan bröd, pasta, ris och potatis.
Det finns så mycket man kan göra!
I min version så ingår keso och ost så helt mejerifri är den ju inte, sen är det ju upp till var och en hur man vill äta! Men nu i min egen rivstart (som ju är samma som den jag skrivit om) så äter jag keso och ost, det innebär inte att du måste om du vill eller måste äta helt mejerifri LCHF.
I min kost finns inga förbud, bara mer eller mindre bra saker! det handlar om att göra rätt till 80/90%, gör man det så klarar kroppen sedan de andra 10% är min övertygelse. Livet ska inte bestå av förbud, mat ska inte vara rätt eller fel.
Mitt förslag är att inte krångla till det nu. Detta är en rivstart och försök hålla maten enkel, smakrik men väldigt tydlig.
3 måltider.
1 källa proteindel till varje måltid
1 hand med näringstäta grönsaker.
1 fettkälla (bas: smör, avokado, majonnäs, olivolja, rapsolja, oliver, nötter)
Här kommer förslag till lite maträtter för att komma igång!
Frukost/Fastebryt
Kesoplättar med ost, tomat och skinka (Keso är källa för både protein och kolhydrater)
Ostomelett med skinka/kallrökt lax/bacon
Två kokta ägg som hackas och bandas med 1 msk smör, salt och peppar. Kan ätas så alternativt serveras med avokado eller ytterligare en proteinkälla (skinka t.ex.).
Fröknäcken med makrill (Fröknäckena är lätta att överäta så håll dem till max två stycken per dag och tillsammans med protein)
Äggmuffins med valfri fyllning, tex bacon och grönsaker
Tillbehör
Egen coleslaw på majonnäs enbart
Guacamole (utan creme fraiche)
Avokadosallad med stekt bacon och tomat
Aromsmör
Skagenröra, räksallad
Smörstekt vitkål
Smörstekt riven blomkål med stekt svamp
Broccolimos, blomkålsmos
Stekta grönsaker
Gårdagens middag: En köttfärsgryta med nötfärs, chorizo. tomatkross, tamarisoja, kalvfond, lite svarta bönor + kidneybönor (baljväxter äter jag ibland), röd + grön paprika, gul lök, vitlök. Till det serverade jag stekt vitkål kryddad med sambal oelek och salt.
Mycket smaker och mättande!
IMG_6127
IMG_6132

Print Friendly, PDF & Email

30 kommentarer
0

Du kanske också gillar

30 kommentarer

Anna 4 maj, 2015 - 18:29

Hej Åse! Älskar din blogg och dina recept, du anar inte hur mycket du hjälper mig 🙂
Har kört LCHF i ett par månader nu och har nu insett att jag nog överätit en del mejeriprodukter, har gått väldigt segt på vågen, så nu kör jag rivstart ett tag. Har två frågor som jag hoppas du kan hjälpa mig med. Vad tycker du om kvarg (Lindahls utan tillsatt socker) dessa veckor, är lite t ex till frukost eller efter träning ok? Och vad kan jag ha i kaffet istället för grädde? Är dock inte så förtjust i kockosolja 🙂
Tack på förhand!

Svara
Åse 5 maj, 2015 - 09:35

Hej!
Kvarg kan fungera efterträning eller på kvällen men till frukost hade jag ätit enbart fett och protein för maximal fettförbränning. Te 1 burk makrill med 1 kokt ägg.
mandelmjölk eller äggmjölk fungerar bra i kaffet 🙂

Svara
Linda Jansson 15 januari, 2015 - 10:56

Hej! Efter att vågen nu visar över 100 kg måste jag ta tag i vikten. Har läst en hel del på din blogg och bestämt mig för att köra din kost. Rivstarten låter som en utmärkt start! Finns det mer som man kan läsa om den och gärna recept? Tack på förhand!

Svara
Malin 23 februari, 2014 - 14:06

Det med alkohol, hur mycket är en enhet? Tacksam för svar. Btw, älskar din blogg och lagar mat från dina recept varje helg 🙂

Svara
Åse 23 februari, 2014 - 15:52

Enligt svenska standardmått är 1 enhet 1,5 cl ren alkohol, dvs 1 glas vin, 1 flaska starköl, 1 burk folköl eller 4 cl sprit

Svara
Malin 3 februari, 2014 - 20:12

Tänkte prova att äta mejerifritt för att se om det kan hjälpa till att bli av med de sista kilona och undrar om smör räknas som mejeri? Tänker att det är gjort av mjölk och blir fundersam när du skriver ovan att smör är ok som fettkälla. Har just upptäckt äggmjölk som ett underbart alternativ till mjölk i kaffet men funderar på om jag får för mycket mejeri med det?

Svara
Åse 3 februari, 2014 - 20:18

Smör är mejeri men orsaken att många får resultat när de drar ner mejeri beror på att grädde, creme fraiche, yoghurt är lött att äta för mkt av och det genererar en hel del energi + att laktosen höjer blodsockret. Smör brukar fungera annars finns ju Ghee som är 100% smörfett

Svara
fia 9 januari, 2014 - 17:02

Vad är orsaken till att du tycker det är mer ok med keso än med exempelvis kvarg? skulle va intressant att veta! 🙂

Svara
Åse 9 januari, 2014 - 17:23

Egentligen så är de snarlika men just under rivstarten så tycker jag att man ska satsa på protein som inte triggar en att äta mer och det är (av egen erfarenhet och av att läsa matdagböcker) lättare att få i sig för mkt kvarg än keso. Utöver det så innehåller båda kasein och därmed mkt protein. Allt är rek inga regler =)

Svara
Anna 9 januari, 2014 - 11:58

Hej
Tack för en superbra sida med mycket inspiration. Har ätit lchf drygt sex månader och har en trög kropp. Ska köra mejerifritt nu förutom ost. Är ostplättar ett bra alt? 3ägg och 3 dl riven ost samt 1 msk fiberhusk som gräddas. Äter som bröd ibland med smör på 🙂

Svara
Åse 9 januari, 2014 - 12:21

Låter mumsigt! Fungerar absolut!

Svara
Anna 9 januari, 2014 - 12:44

Så bra. Då kan jag fortsätta med det. Ska även vara 1 tsk bakpulver med. Gott både varma och kalla 🙂 Tack för snabbt svar

Svara
Kicki 9 januari, 2014 - 08:38

Hejsan!
Tack så mycket för dina suveräna ”rivstarta viktminskningen” tips!!
Ska till Asia Spa i februari på Må-Bra helgen och tänkte köra rivstarten tills dess. 🙂
Har en fråga, räknar du kesella som mejeri?
Kram! 🙂

Svara
Åse 9 januari, 2014 - 08:45

Kul! Då ses vi då! Kesella är mejeri! Dock bättre än yoghurt pga högre proteinhalt. Jag hade hållt det till boostardagen.

Svara
marta 8 januari, 2014 - 23:07

Kan du tipsa lite om bröd, vilken sort ska man ta…lchf bröd…
Vad kan man ta istället för pasta ris?
Tack för hjälpen

Svara
Åse 9 januari, 2014 - 08:46

Hej LCHF bröd finns under kategorin recept. Och istället för pasta, ris och potatis så äter man de tillbehör jag bl.a skrivit i rivstartsinläggen. Men i princip så är det olika grönsaker, man kan göra broccolimos, blomkålsmos, ugnsgrillad grönsaker, matiga sallader etc.

Svara
Helena W 8 januari, 2014 - 19:02

Bra tips och råd du ger! Det är tydligt att du vet vad du pratar om och kan din sak!
Jag tänkte bara ge ett litet tips: jag gillar också stekt vitkål och jag har kommit på att om jag strimlar vitkålen med osthyvel, dvs riktigt tunna strimlor, blir den otroligt krämig och god när man steker den. Det är också lättare att få upp eventuell sås när kålen är tunn-strimlad.
Jag strimlar även med osthyvel när jag gör coleslaw eller en vitkål/morotssallad med vinägrettdressing.

Svara
Åse 8 januari, 2014 - 19:26

Åh du har helt rätt! Det blir mkt mjukare, samma sak om man knådar vitkålen med händerna1 =)

Svara
pauline 8 januari, 2014 - 17:49

Hej,
Bara en undran. Hur stora är portionerna, menar du skriver tex en hand osv. Tex om du ska ha sås så hur mycket är ”normalt”?

Svara
Åse 8 januari, 2014 - 19:28

1 handflata med fingrar av grönsaker och 1-2 msk fet dressing/sås/smör. Är det gräddsås så ca 1 dl.

Svara
Evelina 8 januari, 2014 - 13:06

Hej Åse! Jag har följt din blogg länge och älskar dina recept! Jag har ätit enligt LCHF i många år och vill aldrig byta tillbaka till ”vanlig” kost. Men nu har jag blivit gravid och är i 12 veckan – vilket är fantastiskt, men också lite svårt när det gäller maten. MVC och alla generella råd rekommenderar att jag börjar äta mer kolhydrater igen. Har du några tankar om detta? Jag har testat att lägga till lite råris eller bulgur vid någon måltid, men direkt kommer sötsug och magont mm tillbaka. Skulle du ätit LCHF om du blivit gravid idag? Min tanke är att om mamman mår bra, kommer bebisen må bra, men samtidigt är man ju rädd för att göra fel. Tacksam för alla råd – även från andra! /Evelina

Svara
Åse 8 januari, 2014 - 13:15

Åh grattis!!
Jag hade fortsatt äta lchf men lagt till naturliga kolhydrater från rotfrukter och ev någon frukt. Spannmål behöver du inte äta. Insulin är tillväxtfrämjande och det kan vara bra att man inte äter för strikt under graviditet och amning. Lycka till!!

Svara
Evelina 9 januari, 2014 - 07:37

Tack för svaret, Åse! Toppen!

Svara
Anna i Skåne 8 januari, 2014 - 22:12

På kostvägen blogg kan du läsa mycket om graviditet och lchf

Svara
Evelina 9 januari, 2014 - 07:38

Tack för tipset, det ska jag kolla upp!

Svara
Helena S 8 januari, 2014 - 12:40

Hej Åse,
Grymma du som skriver så enkelt att en vanlig människa förstår!
Är detta måhända, ett litet smakprov på hur det är att ha dig som kostrådgivare 😉
Maten ser underbart god ut, sen så är det så mycket trevligare med fint upplägg och gärna på ett fint fat. För mig är det viktigt då jag anser att man äter med ögat också. Kan vara bra att tänka på under en rivstart.
Hälsningar, Helena

Svara
ulle 8 januari, 2014 - 12:01

Är det bra o dricka alkohol när man följer lchf!? Kram

Svara
Åse 8 januari, 2014 - 12:04

Torra viner och starksprit. Vid viktminskning är det bra att hålla till Max 3 enheter i veckan.

Svara
Lisa 8 januari, 2014 - 11:45

Ost, är det då ok med mozarella och fetaost?
Tänkte prova mejerifritt ett tag nu.
Tack för jättebra information och inspiration!

Svara
Åse 8 januari, 2014 - 11:53

I min version är det ok, om du tåler och mår bra och använder i mat och inte som snacks 🙂

Svara

Lämna en kommentar