Här kommer recepten för middagen vi hade i går!

Mingel:
Krustader fyllda med skagenröra, räkor, stenbitsrom och dill.
Krustaderna innehåller bara ca 1 kh per krustad. De är ju inte nyttiga (innehåller vetemjöl bla) men något som jag tycker kan fungera då och då!

Förrätt:
Jordärtskockssoppa (Vin Cono Sur)

4 portioner

2 st schalottenlökar
3 dl vitt vin
500 g jordärtskockor
1 msk smör
4 dl grädde
salt
peppar

Skala jordärtskockorna och låt dem ligga i en skål vatten med lite citron i så blir de inte fula! Skär ner dem i mindre bitar när de är klara att användas.
Hacka schalottenlök och fräs i smöret på låg värme. När löken har svettats ett tag utan att få färg, tillsätt jordärtskockorna. Låt allt fräsa i ca 5 minuter och häll sedan på det vita vinet. Låt reducera till hälften! (koka tills hälften finns kvar!) Tillsätt grädden och låta allt sjuda i cirka 5 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.


Jag serverade en skiva smörstekt surdegsbröd till men man kan tex ha parmachips (ugnsstekta parmaskinkskivor, parmesanchups eller fröknäcke!)

Huvudrätt:
Halstrad hälleflundra med champagnesås och limemarinerade räkor (Vin Simonsig)

4 portioner

700 gram hälleflundra
salt, vitpeppar

Salta och peppra fisken och lägg i smord form, jag penslade även med smält smör.
Låt gå i låg ugnstemperatur ca 150 grader till en innertemperatur på 50 grader

Palsternackspuré

4 palsternackor (ca 600 gram)
100 gram smör
1 dl grädde
salt, peppar

Skala och koka palsternackan ca 15 minuter.
Mixa med stavmixer tillsammans med smör och grädde, smaka av med salt och peppar

Sås

1 st schalottenlök, finhackad


1 msk smör
1 dl vin, vitt
4 dl fiskbuljong
3 dl vispgrädde
1 tsk citronsaft, färskpressad
1 dl champagne eller mousserande vitt vin
Salt
Vitpeppar

Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg. Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt koka i cirka 10 minuter. Red eventuellt såsen med valfri redning (Jag använder Redix från Lchfbutiken.se) Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm tills den ska serveras, vispa då resten av grädden och vänd ner den i såsen och rör i champagne.

Limemarinerade räkor

2 dl handskalade räkor
3 tsk olivolja
1/2 tsk saft från färsk lime
1/2 tsk hackad dill
1/2 tsk gräslök
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Vänd ihop och låt marineras i kylskåp någon timme.

Lägg upp allt på tallrik och garnera med sparris, citronskiva och dill

Dessert:
Vit chokladmousse med marinerade hjortron (Vin Nederburg)

2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 st ägg
1 dl kesella

Marinerade hjortron
4 dl hjortron
3 msk Ica stevia strö (eller socker eller liknande)
1 dl vin Nederburg (serveras även till desserten)

Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kesella och sist grädden. Häll upp moussen i portionsformar. Sätt in i kylen i ca 1 tim så de stelnar. Servera med de marinerade hjortronen.

16 kommentarer
0

Du kanske också gillar

16 kommentarer

Sofia 10 november, 2012 - 16:13

Ska överraska far med efterrätten imorgon, funderar på hur länge hjortonen ska marineras? 🙂

Svara
Åse 10 november, 2012 - 16:46

Hej! Räcker ngn timme 🙂

Svara
Anna 24 april, 2012 - 13:18

Hej Åse!

Jag undrar om du prövat att göra små ”korgar” med parmesan, dvs parmesan får smälta i ugnen, tas sedan ut och trycks direkt över glasmynningar e dyl så att de torkar som en liten skål? Jag är sugen på att pröva det men undrar om du med all din erfarenhet i köket har någon erfarenhet av detta och ev kan ge några tips om hur man lyckas?

Svara
Åse 24 april, 2012 - 14:16

Hej! nej aldrig provat! Mn får göra någon dag! =)

Svara
Millan 24 april, 2012 - 21:35

Hej!
Jag har provat. Jättelätta att göra. Kanongoda o ser lyxiga ut!

Svara
Caroline 23 april, 2012 - 23:27

Tusen tack för recepten!! 🙂

Svara
ZH 23 april, 2012 - 19:39

Hej åsa, en student från stockholm här;), har följt din blogg ganska länge nu och jag kan säga att det var du som fått mig att starta med lchf på rikigt och sluta med de gamla, dåliga matvanorna som fått min oroliga mage att skrika efter något bra och nyttigt. Angående ICA:s stevia strö i förhållande med lchf, den innehåller ju inga kalorier men har 100% kolhydrater i påsen:S
Gör den då inte sig till ovänlig enligt lchf metoden? för jag vet att man ska följa under 6 g kolhydrater/100g metoden här 😀

Svara
Åse 23 april, 2012 - 20:33

Hej! Som du läser så är det 100 gram kolhydrater men 0 kalorier i, hur går det ihop? 100 g kolhydrater borde innebära 400 kalorier! Det beror på att sockeralkohol som erythritol är, räknas som en kolhydrat men kan inte absorberas i kroppen och har därför ingen inverkan på blodosockret.

Härligt att det går bra för dig!!

Svara
ÅsaS 23 april, 2012 - 18:36

Sätter mig och väntar på kokboken, som jag, och många med mig hoppas på… 😉 Kom inte och säg att tanken inte slagit dig. En kokbok som du och Vickan (Matplatsen) kan göra ihop. Kan inte bli annat än succé!
Var får du all inspiration från? Du är ju bara för go’ som delar allt detta med oss!
Kram på dig du finaste!
ÅsaS

Svara
Åse 23 april, 2012 - 20:33

Haha! Hmmmmm ja DET hade ju kanske varit en rolig idé!! =))

Svara
Eva Z 23 april, 2012 - 16:50

Såg gott ut och recepten bekräftar det. En liten fråga; 700 gr fisk till 4 personer. Stämmer det?

Svara
Åse 23 april, 2012 - 17:00

Hej! Yes, stämmer!

Svara
Majsan 23 april, 2012 - 16:11

Hej
Vilken inspirationskälla du är 🙂

Ha de gott!!!

Svara
Maud Fahlén 23 april, 2012 - 14:57

Tack snälla för din inspiration

// Kram

Svara
kaffeutansocker 23 april, 2012 - 13:20

Bakade ditt madelformbröd igår, det blev riktigt gott! Tack för tipset 🙂

Svara
9kilofett 23 april, 2012 - 12:29

Ser ju helt UNDERBART gött ut!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.