Lchf ”potatisgratäng” Rättikagratäng

3 januari, 2011

Rättika är en rotfrukt men som har mkt lågt kolhydratvärde (2,3 kh/100g). Rättika otillagad smakar som rädisa men tillagad så försvinner den beska smaken och den är ett perfekt substitut för potatis i tex potatisgratäng!

Rättikagratäng 4-6 portioner

Rättika ca 6-700 gram
4 dl vispgrädde
1 vitlök solo
1 gul lök
ca 5 dl riven västerbottensost
salt, svartpeppar

Skala och skiva rättikan med en mandolin eller dylikt. Skiva löken.
Koka upp grädde med rättika, vitlök, salt och peppar och låt koka in utan lock i ca 10 minuter. Lägg i löken och låt koka ca 5-10 minuter till. Häll i smörad form och gratinera med osten. In i ugn, ca 225 grader i 20 minuter!

Suuuuupergott!!

49 kommentarer
1

Du kanske också gillar

49 kommentarer

Ellinor 12 november, 2017 - 17:47

Jättegott! Men lite mer jobb än med potatisgratäng. Denna gör jag fler gånger 🙂 Mvh Ellinor

Svara
Crockpot- Enkel fläskkotlett med timjan | Lindas mathörna 4 oktober, 2017 - 15:33

[…] medan resten åt potatisgratäng. Rättikagratängen gjorde jag med utgångspunkt från 56kilo men la till rödbetor. Chilibea till så har du en […]

Svara
H 24 juli, 2015 - 06:55

Wow! Den var ju som vilken potatisgratäng som helst! Åh vilket tillbehör. Måste säga att jag var en aning skeptisk när jag stod där och kokade rättikan i grädden och den lite sträva doften fortfarande puttrade upp i näsan. Men sicket resultat när allt var klart. Tummen upp!

Svara
Kersthin 13 juni, 2014 - 18:15

Ska äta denna gratäng för första gången, och det doftar ljuvligt! Hoppas att min make gillar denna även han.
Men jag la i löken samtidigt med rättikan, skivade allt i assistenten, har ingen mandolin, gör nog inte något skulle jag tro!
Denna till biff på innanlår, tomat….jisses rena festmiddan, fredan innan midsommar!
Trevlig helg.

Svara
Kersthin 20 juni, 2014 - 11:07

Hej igen!
Måste tala om att det blev en hit! Jättegod, skulle stått inne nåra min. till, har vedspis, svårt att få rätt temperatur!
Är på G idag midsommarafton med en till gratäng, och en potatissallad på cuzzini! Ketosbollar till efterätt!
Trevlig midsommar!

Svara
Åse 20 juni, 2014 - 11:21

Härligt! Njut av dagen!!

Svara
LME 27 augusti, 2015 - 15:43

Jag tror det finns en rund rättika och en vit, avlång som kan bli jättestor.
Är det den avlånga man ska använda?

Vet du om den blir beskare och träig ju större den blir, så att man borde välja små exemplar?

Försöker hitta nya grönsaker och annat att äta jämt, men det är svårt, av flera anledningar.

Och jag försöker äta nyttigare med mer grönsaker och så småningon fasa ut det mesta av kolhydrater och socker.

Pasta är inte så farligt, har aldrig gillat det så mycket, men jag älskar potatis och bröd, särskilt färska frallor på vitt mjöl.
Finns inget godare än hemmagjorda vetebullar med kardemumma och äkta vaniljsocker! 🙂

Tycker inte om chips, ostbågar, lösgodis och ren choklad el chokladbitar typ Mars och Twix längre, men hemmagjort godis som Marsgodiset med rice krispies och Snickerskaka kan jag inte låta bli! 🙁

Men det bakas nästan aldrig längre, för det var min syster som (sköter) skötte den delen (och jag det mesta av maten).

Jag tål inget sötningsmedel alls, inte ens de mer naturliga som kommit de senaste åren.

Är en supersmakare så mörk, besk choklad går bort. 🙁

Så att bara använda lchf lär nog aldrig funka för mig då jag har svårt att äta många ”rätta” saker, och överhuvud taget äta ibland, då jag har svår kronisk buksmärta som en fin avslutning tillsamnans med alla andra problem! 🙁

Svara
anne 2 juni, 2014 - 15:21

Hej. Tänkte testa denna gratäng. Men ska den vara i mitten eller längst ner? Tack på förhand.

Svara
Åse 2 juni, 2014 - 16:58

Det beror lite på din ugn. Min är så stor så jag måste ha den i mitten.

Svara
Kersthin 15 november, 2017 - 16:16

Har bara ett läge som är bra i min vedspis!

Svara
1 2 3 4

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.