Lax och Räktårta – glutenfri LCHF Low Carb

3 juni, 2015

Kan ni fatta att vi är inne i Juni månad!? MIN månad (midsommarbarn) hehe
Dessutom heter ju nästyngsta dottern Juni ?
I går kväll tjyvstartade vi midsommarmaten lite! 
02062015-012A1349
Veckans vinprovning är nämligen inte vinprovning utan snapsprovning!
Gillar ni snaps?
Jag är en sådan som biter. Jag vill gärna ha en nubbe till midsommar och jul men jag dricker sällan upp 😉 
Jag dricker ALLTID O.P Anderson – den är i mitt tycke den godaste. Hallands Fläder kan också gå ner.
I går provade vi en O.P Specialare nämligen O.P Anderson Extra Aquavit.
02062015-012A1342
Det som skiljer den mot den vanliga O.P är att den innheåller sherry och maltwhisky.
Båda har dock samma bas av kryddning – kummin med inslag av anis och fänkål och precis som i originalet används endast äkta kryddor i tillverkningen. 
Eftersom syrran och svågern missar Midsommar då de åker till Spanien i en månad så bjöd vi över dem i går på lite midsommarmat 🙂
Vad tyckte vi? GOD!
Martin tyckte den var lite svag, och just det gillade syrran som inte tycker om Snaps! 
Eftersom den innehåller sherry och whiskey så blir ju smaken lite rundare.
O.P Anderson Extra kan beställas HÄR så hämtar du ut på ditt lokala Systembolag.
Men till snaps så äter man ju mat! Och i går gjorde jag en så in i bombens god Lax och Räktårta
Jag kastade i lite allt möjligt – för jag gillar mycket smak och mycket mat! Extra allt med andra ord! YUM!
Gjorde den ungefär som jag brukar göra skagenröra.
Botten brukar ju vara kavring på räk och skagentårtor men jag ville ju göra en lågkolhydratversion utan gluten så därför tog jag fram några skivor av ett mörkt bröd jag hade i frysen, LCHF Kavring!
Blev grymt bra! Man kan givetvis använda det bröd man har hemma, har man inget och inte bryr sig om att det innehåller lite gluten så fungerar nog Proteintoasten från Vagott som är ett lågkolhydratbröd.
02062015-012A1333
02062015-012A1337
02062015-012A1341
02062015-012A1345
02062015-012A1352
Istället för potatis i går hade jag ugnsrotat kålrot! Syrran tyckte det var såååååå gott!
Martin trodde det var pumpa! Haha!
02062015-012A1362
I glaset: Spendrups Bright lågkolhydratöl
Här är receptet, håll till godo! Hoppas den pryder mångas midsommarbord i sommar! ???
Skriv ut

Lax- och Räktårta – glutenfri LCHF Low Carb

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

Botten

  • 200 g mörkt glutenfritt lågkolhydratbröd som LCHF Kavring
  • 50 g smör

Fyllning

  • 3 hårdkokta ägg
  • 4-5 gelatinblad
  • 1/2 citron, saften
  • 200 g naturell färskost (Philadelphia)
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1-2 msk pepparrot på burk
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 msk röd stenbitsrom
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 1 liten rödlök
  • 200 g skalade räkor
  • 100 g kallrökt lax
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar

Instruktioner

  1. Mixa brödet till smulor. Blanda med smält smör.
  2. Tryck ut i en springform med bakpapper fastklämt runt botten, ca 25 cm i diameter.
  3. Ställ in i frysen under tiden.
  4. Koka äggen.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter.
  6. Vispa färskost, creme fraiche och majonnäs slätt. Vispa sedan ner pepparrot, dijon, stenbitsrom, hackade kryddor och rödlök.
  7. Grovhacka räkorna och strimla laxen.
  8. Pressa citronen i en liten kastrull, värm upp. Dra bort från plattan och rör ner gelatinbladen.
  9. Häll blandningen i röran och blanda noggrannt. Hacka äggen (skär ägget från båda hållen med en äggdelare) och rör ner. Smaka av med salt och peppar.
  10. Ta ut springformen från frysen och häll röran ovanpå. Spänn platsfolie ovanpå och ställ in kallt i minst 6 timmar.
  11. Garnera med dill, stenbitsrom, räkor och citron vid servering.

Näringsinnehåll

  • Portionerr: 10

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo


Snapsen kan beställas HÄR
Onsdagstipset i samarbete med Vinguiden.com
Omdömet är ärligt och mitt personliga.

Print Friendly, PDF & Email

45 kommentarer
0

Du kanske också gillar

45 kommentarer

Lotta Styven 31 mars, 2018 - 16:50

Hur långt innan servering ska man ta ut tårtan från frysen?

Svara
Åse 31 mars, 2018 - 17:11

Hej, tårtan ska inte vara i frysen, det är bara bottnen. Däremot ska tårtan stå kallt (kyl) i 6 timmar och kan serveras omedelbart då.

Svara
Lotta 31 mars, 2018 - 16:49

Hur långt innan servering ska man ta ut tårtan från frysen?

Svara
Marie 20 juni, 2017 - 14:13

Hej! Hur länge håller den sig i kylen? Kan man ha smeten i formen några dagar i kylen innan den ska dekoreras?

Svara
Åse 20 juni, 2017 - 14:30

Jag hade gjort den någon dag innan.

Svara
marie 20 juni, 2017 - 14:49

Okej. Då väntar jag tills imorgon och gör den då. Tack för snabbt svar!

Svara
Åse 20 juni, 2017 - 16:08

Lycka till!

Svara
Påskafton 2017 - 56kilo - De godaste LCHF recepten! 17 april, 2017 - 11:30

[…] Vickans goda Skagencheesecake – Min version med glutenfri lågkolhydratbotten hittar ni HÄR […]

Svara
PÅSKMAT LCHF! - 56kilo - De godaste LCHF recepten! 14 april, 2017 - 13:00

[…] Lax och Räktårta – glutenfri LCHF Low Carb […]

Svara
Andréa Eklund 27 mars, 2017 - 08:01

Inte glutenfri!
Hej!
Din kaka ser fantastiskt god ut och jag har tänkt prova göra den. Men jag måste påpeka att kavring absolut inte är glutenfritt! Självklart går den bra att göra glutenfri, men eftersom du föreslår kavring som botten så är den inte det. Kavring innehåller oftast både rågmjöl och vetemjöl. Det är superviktigt att man inte säger att något är glutenfritt som sedan bjuds till någon som inte tål gluten. Det finns de som kan bli fruktansvärt sjuka! Om du ska ”marknadsföra” den som glutenfri måste du föreslå något annat bröd i botten, finns massor av goda idag som man kan använda.
Lycka till! Mvh Andréa

Svara
Åse 27 mars, 2017 - 08:10

Nu har du läst väldigt tokigt 😉
Jag skriver ju tydligt att oftast så innehåller den här typen av tårtor just kavring men att jag använt mitt glutenfria recept på kavring: http://56kilo.se/lchf-kavring och det brödet ÄR glutenfritt!

Svara
mayliss jansson 23 juni, 2017 - 11:23

Andrea…Åse anvender GLUTENFRI KAVRING,så du får läse riktig innan du svarer snälla.

Svara
Matjestårta / Silltårta / Matjessilltårta Glutenfri LCHF - 56kilo - LCHF Recept och Livsstil! 23 december, 2016 - 15:52

[…] populära Lax- och Räktårta är ju en liknande tårta, båda passar perfekt till påsk och midsommar och jul! Underbart god! Nu […]

Svara
LCHF Kavring (Mejerifritt, glutenfritt) - 56kilo - LCHF Recept och Livsstil! 22 december, 2016 - 16:06

[…] receptet känner ni kanske igen från mitt recept på Lax- och Räktårta! Jag bakade det nyss för att ha i en annan läckerhet som det kommer recept på i […]

Svara
LCHF Kavring (Mjerifritt, glutenfritt) - 56kilo - LCHF Recept och Livsstil! 22 december, 2016 - 16:00

[…] receptet känner ni kanske igen från mitt recept på Lax- och Räktårta! Jag bakade det nyss för att ha i en annan läckerhet som det kommer recept på i […]

Svara
Caroline 10 november, 2016 - 12:24

Älskar ditt bröd till tårtan! Undrar om du provat använda vörtmix i detta? Tänkte att det borde ju bli hur bra som helst 👍🏻😋 Såg att du använt det i annat bröd!
Ha en bra dag!

Svara
Åse 21 december, 2016 - 08:43

Det blir säkert jättegot!! har du hunnit prova? (Sorry sent svar, missade din kommentar)

Svara
Linn 12 september, 2016 - 16:19

Räktårtan ser fantastisk ut! Undrar om du vet hur länge den håller sig i kylskåp alternativt om den går att frysa in? Kram!

Svara
MIDSOMMAR 2015 - 56kilo - Inspiration, Hälsa och Livets goda! 21 juni, 2015 - 13:12

[…] Min lax och räktårta! […]

Svara
Anna 17 juni, 2015 - 18:50

Hej! Kan man göra tårtan idag om man ska äta på midsommarafton ? Kram

Svara
Åse 17 juni, 2015 - 19:55

Absolut!!

Svara
Åse 18 juni, 2015 - 09:39

Hej! Ja nu är det ju ny dag men javisst 🙂

Svara
Gå Bort-tipset! - 56kilo - Inspiration, Hälsa och Livets goda! 17 juni, 2015 - 17:44

[…] vara hos våra vänner i Löddeköpinge så det blir lite knyte! jag ska givetvis göra min Lax och Räktårta =) Hinner jag, svänger jag ihop gårdagens goda kladdkaka […]

Svara
Marie 17 juni, 2015 - 16:48

Hej!!
Tack för en jättebra blogg med bra recept.
Tänkte testa din lax o räktårta till midsommarafton. Ser sååå god ut.
Undrar om dekorationen är medräknad i receptet?
Typ 200 gr räkor i tårtan o ytterligare 200 gr till dekoration eller??
Mvh Marie

Svara
Åse 17 juni, 2015 - 16:50

Hej! Dekorationen är inte medräknad 🙂 hoppas den smakar!!

Svara
Midsommarafton närmar sig - JeanikeeJeanikee 17 juni, 2015 - 12:31

[…] det vanliga som köttbullar, lax, ägghalvor, sillar m.m. Sen blev jag lite sugen på att göra en räktårta men vi får se hur det blir. Nu ska jag sätta mig och skriva en matlista sen är det bara att ta […]

Svara
Helen 12 juni, 2015 - 20:19

Tusen tack för en kanonsida! Hittar alltid bra recept o ikväll har vi mumsat på en supergod laxtårta. Blir garanterat fler gånger. Tack för att du delar med dig!

Svara
Alice 4 juni, 2015 - 14:33

hej! Jag ammar och dom säger att man kanske inte ska äta så mycket skaldjur.. Hur tror du det blir om man bara tar lax i smeten? Är det samma gram som räkor då? 😀 Sååå sugen

Svara
Åse 4 juni, 2015 - 15:09

Du behöver Selen, även när du ammar! Lite räkor lär inte skada dig!

Svara
malin 4 juni, 2015 - 22:25

Märkligt med kostråd till ammande, en massa tyckande förr fanns det tåd till ammande men de har man tagit bort för man kunde inte vara så generell.. Till mig säger de man av räkor och annat allergent tex jordgubbar skulle testa liten mängd första gången för att se om bebisen reagerade. Gjorde hen inte det så var det inga problem att äta som vanligt. Lax är väl inte speciellt allergent?

Svara
Catherine 4 juni, 2015 - 10:07

Sorry, jag såg precis att det inte var i detta recept det gick botten på kavring, utan i ett annat recept! Men om man väljer att ta färdigt bröd till botten i stället för att göra eget, kan det då funka med pumpernickelbröd? Många här verkar ha experimenterat en del, så jag hoppas att någon kan svara på det!

Svara
Catherine 4 juni, 2015 - 10:03

Hej Åse!
Jag fick precis din bok ”Ät och njut” levererad och den verkar helt underbar! Har redan hittat ett antal recept som jag måste pröva!
En fråga: vet du (eller någon annan) om man kan ersätta kavring med pumpernickelbröd? Jag bor utomlands, och kan inte få tag i kavring, däremot pumpernickel. Jag har inte ätit kavring på länge, och är därför osäker på hur smaken förhåller sig till pumpernickel.
Tack för ett suveränt recept på räk- och laxtårta, det blir mitt bidrag på midsommarfesten!

Svara
Sylvia 4 juni, 2015 - 09:15

Åh tack ser jättesmarrigt ut! En fråga: vart har du köpt det fina vita tårtfatet på bilderna?

Svara
Åse 4 juni, 2015 - 09:16

Hej! Tror Lagerhaus för några år sedan!

Svara
Malin 3 juni, 2015 - 23:38

Hej! Åå så god räk o lax-tårtan såg ut! Måste bara fråga om receptet. I ingredienser står det att det ska vara en halv citron som man blandar i ”färskoströran” .Men sen så står det även att man ska värma upp citron o sedan lägga i gelatinet.. Men ej hur mkt citron? Vill så gärna göra den så måste bara fråga:) mvh Malin

Svara
Åse 4 juni, 2015 - 07:41

Det ska inte vara där, jag ändrar =)

Svara
Christina 3 juni, 2015 - 21:36

Jag hittar inte receptet på räk tårtan. .
. Kan du mejla det till mig.
Tack snälla

Svara
Åse 4 juni, 2015 - 06:37

Hur menar du? Det finns ett rosa receptkort med receptet i inlägget.

Svara
Camilla 3 juni, 2015 - 17:36

Är ingen snapsälskare men till midsommar och jul hör det liksom till…
Och när man är i Helsingör och äter smörrebröd, öl och en lille =)
Kan rekommendera Västkustsnaps… Ett måste hos oss till midsommar.
Nu ska jag skriva ut receptet på lax & räktårtan. Den ser fantastiskt god ut så den måste jag bara göa.
Kram!

Svara
Hanna 3 juni, 2015 - 12:28

Hej Åse,
Ser underbart gott ut.
Skrev till dig tidigare om att min mors-dags present skulle vara en ”goodiebag” med din bok ”ät och njut” tillsammans med produkter du rekommenderat. Presenten blev otroligt uppskattad!! <3
Jag har tillsammans med din hjälp (utan att du vet det) gått ner 15kg sen i Januari och mår bättre än någonsin.
Vill bara tacka dig för att du driver en fantastiskt inspirerande blogg.
Stor kram från Hanna

Svara
Åse 4 juni, 2015 - 07:43

Åh vad roligt att höra!! <3
Grattis grattis!! Heja dig!! Srtor kram tillbaka!

Svara
Gilda 3 juni, 2015 - 10:34

Nu vet jag vad jag ska göra till midsommar 🙂 Tack för all hjälp och inspiration. Har följt dig nu i flera år, och de recept jag har provat har alla varit 5 stjärniga. Dina böcker kan jag ta med till sängen på kvällen och bara ”mysa” med, innan jag bestämmer vad jag ska laga. En perfekt nedvarvning på en sen arbetsdag. Har t.o.m börjat gilla rosa i färg och inredning 😀 Ha nu en super sommar.
Stor kram på dig och din fina familj.

Svara
Åse 3 juni, 2015 - 10:35

Haha men åh vad söt du är! Utan ni läsares positiva energi så hade jag inte orkat leverea så det är värdefullt! tack! ?

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 3 juni, 2015 - 10:14

Tänk att det redan är juni! Vad hände med maj? Din räktårta ser fantastiskt god ut och bilderna är superfina!

Svara
Åse 3 juni, 2015 - 10:18

Tack Marja!
Eller hur!? Regnade bort dessvärre… ;( KRAM!

Svara

Lämna en kommentar