Rågsiktsruta

18 maj, 2010

Detta är mitt favoritrecept på långpannebröd! Sååå enkelt och så gott!

16-20 st (beroende på om man delar i 5×4 eller 4×4)

50 g  jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt


7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°.
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö och mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter, ca 5 minuter med bakmaskin. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Sätt ugnen på 225°.
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan och skär 5×4 rutor alt 4×4,  strö lite mjöl över och låt jäsa ytterligare ca 40 min. (jag brukar jäsa mitt i ca 1 timme)
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.

”Äggamacka” med 1 kokt ägg, sallad, tomat och 1 msk räk parmesanröra, Gooooott!

Om du räknar Pro Points:.
4 PP per bulle på 5×4 rutor, 5 PP per bulle vid 4×4 rutor

42 kommentarer
0

Du kanske också gillar

42 kommentarer

Camilla 11 augusti, 2010 - 18:17

MMMMMMMMUMS säger jag bara, precis testat att baka OCH äta detta!!! Gick hem hos hela familjen! =) Kramiz

Svara
Kristina 13 juni, 2010 - 12:17

Brödet står i ugnen! Längtar:) mums;)

Svara
balena 30 maj, 2010 - 08:01

Ååååterigen TACK!
Supergoda mackor, som dessutom blev lika höga och fina som dina. Jag gjorde precis som det stod (fast jag hade vetemjöl special istället för vetemjöl) och jag lät degen jäsa en dryg timme när den låg utplattad i långpannan. Nu har jag avnjutit en härlig ”äggamacka” till frukost, fast med kaviar istället för skagenröra eftersom vi inte verkar har Rydbergs Lätt Val produkter i min lilla stad *morr*.
Som sagt:TACKTACKTACK för ytterligare ett supergott recept!
Kram

Svara
Dana75 27 maj, 2010 - 10:15

Kan man frysa bödet?
Mvh Dana

Svara
Åse 27 maj, 2010 - 10:16

Ja absolut! Det är ett helt vanligt bröd 😉

Svara
Britt-Marie 22 maj, 2010 - 07:49

Ser jättegott ut. Tur att man har dig som ”receptbok”. Vad många tips jag fått av dig.

Trevlig pingsthelg!

Svara
Åse 22 maj, 2010 - 11:31

Haha tack Britt-Marie! Trevlig pingst på dig också! =)

Svara
viktinfo 21 maj, 2010 - 12:54

Jag bakade detta bröd idag men tyckte att det blev väldigt kompakt och inte så luftigt som det ser ut på din bild… vad kan jag ha gjort för fel?

Svara
Åse 21 maj, 2010 - 13:06

Hade du samma mjölsorter i? Bearbetade du degen ordentligt? Minst 5 min i bakmaskin och ännu längre för hand? Lät du det jäsa ordentligt?

Svara
viktinfo 21 maj, 2010 - 13:44

Ja, jag hade samma mjölsorter i och körde det i maskin 5 minuter. Men det blev gott i varje fall… kanske var det för mycket mjöl i eller nåt… får testa ytterligare en gång senare!
Lotta

Svara
1 2 3

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.