Rågsiktsruta

18 maj, 2010

Detta är mitt favoritrecept på långpannebröd! Sååå enkelt och så gott!

16-20 st (beroende på om man delar i 5×4 eller 4×4)

50 g  jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°.
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö och mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter, ca 5 minuter med bakmaskin. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Sätt ugnen på 225°.
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan och skär 5×4 rutor alt 4×4,  strö lite mjöl över och låt jäsa ytterligare ca 40 min. (jag brukar jäsa mitt i ca 1 timme)
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.

”Äggamacka” med 1 kokt ägg, sallad, tomat och 1 msk räk parmesanröra, Gooooott!

Om du räknar Pro Points:.
4 PP per bulle på 5×4 rutor, 5 PP per bulle vid 4×4 rutor

Print Friendly, PDF & Email

42 kommentarer
0

Du kanske också gillar

42 kommentarer

Camilla 11 augusti, 2010 - 18:17

MMMMMMMMUMS säger jag bara, precis testat att baka OCH äta detta!!! Gick hem hos hela familjen! =) Kramiz

Svara
Kristina 13 juni, 2010 - 12:17

Brödet står i ugnen! Längtar:) mums;)

Svara
balena 30 maj, 2010 - 08:01

Ååååterigen TACK!
Supergoda mackor, som dessutom blev lika höga och fina som dina. Jag gjorde precis som det stod (fast jag hade vetemjöl special istället för vetemjöl) och jag lät degen jäsa en dryg timme när den låg utplattad i långpannan. Nu har jag avnjutit en härlig ”äggamacka” till frukost, fast med kaviar istället för skagenröra eftersom vi inte verkar har Rydbergs Lätt Val produkter i min lilla stad *morr*.
Som sagt:TACKTACKTACK för ytterligare ett supergott recept!
Kram

Svara
Dana75 27 maj, 2010 - 10:15

Kan man frysa bödet?
Mvh Dana

Svara
Åse 27 maj, 2010 - 10:16

Ja absolut! Det är ett helt vanligt bröd 😉

Svara
Britt-Marie 22 maj, 2010 - 07:49

Ser jättegott ut. Tur att man har dig som ”receptbok”. Vad många tips jag fått av dig.

Trevlig pingsthelg!

Svara
Åse 22 maj, 2010 - 11:31

Haha tack Britt-Marie! Trevlig pingst på dig också! =)

Svara
viktinfo 21 maj, 2010 - 12:54

Jag bakade detta bröd idag men tyckte att det blev väldigt kompakt och inte så luftigt som det ser ut på din bild… vad kan jag ha gjort för fel?

Svara
Åse 21 maj, 2010 - 13:06

Hade du samma mjölsorter i? Bearbetade du degen ordentligt? Minst 5 min i bakmaskin och ännu längre för hand? Lät du det jäsa ordentligt?

Svara
viktinfo 21 maj, 2010 - 13:44

Ja, jag hade samma mjölsorter i och körde det i maskin 5 minuter. Men det blev gott i varje fall… kanske var det för mycket mjöl i eller nåt… får testa ytterligare en gång senare!
Lotta

Svara
leo 20 maj, 2010 - 10:24

Bakade d här brödet i går..åhh guuud va gott d va!!!! Tack för att du delar med dej 🙂

Svara
Åse 20 maj, 2010 - 22:45

Roligt att det smakade!! Jag ‘äter det varje dag nu =))

Svara
Bella 20 maj, 2010 - 09:33

Muuums!!
Samma som jag bakar ibland fast jag har även lite kruskakli i mitt bröd! Saftigt och gott!!

Svara
sussihagg 19 maj, 2010 - 22:03

Hallo!!!
Helt sjukt ju….
varje morgon går jag in på din sida och nu hade du bakat samma som mig samma dag…. !!!
Helt sjukt…men ditt va mycket finare men gott va det iallafall….ha en skön kväll!!!
Kram Sussi

Svara
Zandra 19 maj, 2010 - 15:09

Ser ju fantastiskt gott ut. Ska provas, fast utan bakmaskin. 🙁 Får inte plats med en sådan i mitt pyttiga kök. Funderar på att kasta ut micron så vips, nu får en härligt röd Kitchen aid plats 🙂

Hoppas brödet blir bra utan maskin.

Svara
mallan 19 maj, 2010 - 11:09

Tack för recept! Ska absolut prova!

Svara
a-k 19 maj, 2010 - 10:59

Gott, skall jag prova genast! btw jag har nya tuttar , de fyller 3 veckor imorgon, lite betongklotsvarning än men man hoppas på det bästa, så du vet 😉

Svara
Åse 19 maj, 2010 - 11:08

Vad roligt! Bara inlägg eller lyft också?

Svara
a-k 19 maj, 2010 - 11:14

Bara inlägg, var lite varning på den ena men vi testade utan så jag hoppas det blir bra!

Svara
mari 18 maj, 2010 - 23:41

Hej Åse!

Jag och min (läs jag)funderar på och ha Mairotapeten som du har i ditt kök. Hur var det med mönsterpassningen? Ser ju inte helt lätt ut.. Men säkert värt allt jobb för den är sååå snygg!

Svara
Åse 19 maj, 2010 - 08:30

Hej Mari!

Mönsterpassningen är verkligen inte helt 100 tyvärr men det gick ihop ändå, som tur är syns inte skavankerna i mönsterpassningen pga mönstret 😉

Svara
mari 18 maj, 2010 - 23:36

Ser kanon gott ut! ska provas.
En tanke..
Människa hur hinner du med allt? 🙂
Tack för du delar med dig!

Svara
Åse 19 maj, 2010 - 08:30

=) Tja det man tycker om, har man ofta ork och energi till 😉

Svara
Ellinor 18 maj, 2010 - 22:26

TACK!!! Jag är sååå otroligt tacksam över att du delar med dig av dessa recept 🙂 Kommer definitivt prova detta recept alldeles jätte snart!! Muuums!

Kraam

Svara
Kristina 18 maj, 2010 - 21:37

Hej bruden!! Du är väl helt fantastisk!:) Så inspirerande till allt!
Brödet ser jättegott ut! Har du skrivit propointsen i fel ordning? Är inte 5*4 störst? Räknar du propoints nu eller carbcyklar du?
Tycker du är så duktig som har en sund relation till mat o kost! Du hittar alltid ”din” väg! Så förnuftigt!!:)
Försöker lära av dig o prova mig fram till
bästa resultat o bästa levnadssätt!
Tack för dina tips o råd!:)
Sköt om dig!! Kram

Svara
Åse 18 maj, 2010 - 22:11

Jag kör ”sunt förnuft” för mig och det innebär att jag måttar med pro points men tänker på allt annat jag lärt mig under tiden dvs, jag alternererar kolhydraterna, försöker äta GI vänligt, drar ner på kolhydraterna oftast under dagen. Tänker inte så mkt nu utan kör på! =)

Svara
Åse 18 maj, 2010 - 22:12

Nej om man delar plåten i 5×4 rutor så får man 20 bullar, då sjunker ju PP värdet. På 4×4 rutor får man 16 bullar då höjs PP värdet.

Svara
Kristina 18 maj, 2010 - 22:18

Aha snacka om dum jag är;) Man kan undra vad jag trodde egentligen…? cm? Då blir de ganska små bröd;) Hahaha ibland tänker jag inte långt;)
Kram

Svara
Sockergrynet 18 maj, 2010 - 21:14

Åh vad gott det ser ut, det ska jag baka till helgen!! Tack för att du delar med dig!

kram

Svara
Paulina 18 maj, 2010 - 20:57

Ååååh, vad goda de såg ut! *dregel*

Svara
jenny 18 maj, 2010 - 20:41

Precis ett sådant recept som jag gillar! Enkelt och smidigt utan en massa pyssel.. =)
kram

Svara
Maud 18 maj, 2010 - 19:20

Vilka underbara recept, detta bröd är absolut nåt för mig.
Onsdag = bakdag.

Svara
Aika 18 maj, 2010 - 19:08

Åh vad gott! kan du inte plinga nästa gång du har nybakat i ugnen, så är jag där på 12 min, looovar? Den gojjan lät ju hur god som helst, köpt på Ica maxi el? Pyss

Svara
Åse 18 maj, 2010 - 19:09

haha bakar en omgång till nu ;))

Japp, Maxi i stan, finns säkert i Hyllinge också! puss puss

Svara
Malin J 18 maj, 2010 - 17:47

Vilken energi du har människa någon borde göra en dokumentär om dig 😉 kanske skånska helsingborgsfruar eller något?? Ser fantastiskt gott ut och helt ok pp värde också. Jag är för övrigt helsfrälst i nya vv systemet, passar mig perfekt. Kram

Svara
Åse 18 maj, 2010 - 17:50

HA HA HA!!!!! Du är gaaaalen Malin, det var det ROLIGASTE jag läst på länge *S* Sötnos 😉

ProP rockar, jag är tillbaka sedan 1½ vecka – det ger mig sinnesro, jag väljer bra mat och det är enkelt att följa. Kan välja GI låga livsmedel, jag har utrymme för medelfeta produkter etc.
Enda tråkiga är att VIN är så hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiskligt dyrt! Haha

Vilken dag väger du dig??

Svara
Lurpan 18 maj, 2010 - 17:35

Å jösses va gott det såg ut. Och så enkelt.
Hade jag bara haft jäst hemma hade jag satt igång nu på en gång. 🙂

Svara
Åse 18 maj, 2010 - 17:52

Du, jag är fortfarande rejält mätt eftermin äggamacka! Ska äta samma till frulle och se hur länge jag håller mig. Bra bröd med protein och nyttigt fett som ägg rockar!

Jag ska baka en plåt till ikväll, så jag har i frysen!

Svara
Alexandra 18 maj, 2010 - 17:00

Åhhh, så gott det ser ut och så verkar det smidigt att göra 🙂 Måste jag prova någon dag!

Svara
AK 18 maj, 2010 - 16:33

Mums vad gott det såg ut! Jag skulle baka bums om det inte vore för att då äter jag nog upp alltihopa oxå ingen bra kombination när man äter LCHF, lägger receptet till favoriterna och bakar i framtiden. Tack för att du delar med dig. Ha det gott. Kram

Svara
AnnaC77 18 maj, 2010 - 16:30

Du är mästare på att baka!
Det receptet har redan hamnat på att-göra-listan.
Har du bakat el gjort ngt annat med bovetemjöl?
Jag har det hemma men vet inte riktigt vad jag ska göra med det.. Ngt förslag?
Hälsningar.

Svara
Åse 18 maj, 2010 - 16:53

;))
nej tyvärr! Har du googlar efter recept??

Svara

Lämna en kommentar