Quiche Lorraine i Sötpotatisskal

15 juni, 2016

Paj är ju ett sådant gott tillbehör och kan varieras hur som helst!
I går hade jag sötpotatis som botten istället för mitt vanliga pajskal, så gott!
012A6985
Sötpotatisen skalad och skuren i tunna skivor med en mandolin
012A6986
Efter 20 minuter i ugnen.
012A6989
012A6995
Så gott!!
Jag serverade med grillad kyckling, festa och lite olika såser. En sallad hade varit gott till!
012A6999
Jag får ofta frågor om sötpotatis är LCHF och jag äter ju inte enligt en metod där vissa livsmedel bannlyses utan jag ser allt från ett hälsoperspektiv där fler aspekter är med. Sötpotatis är en bra stärkelsekälla och är inte ens en potatis utan en ört som innehåller rikligt med antioxidanter, C och E vitamin, betakaroten och mineraler som koppar, kalium, folat och järn och sist men inte minst bra fibrer!
Sötpotatisen innehåller lika mycket kolhydrater som potatis men innehåller inte antinutrienter som potatisen, även om jag inte anser att potatis heller är onyttig!
Det är den sammanslagna mängden kolhydrater under dagen och när man äter dessa och hur ofta som är av vikt. Givetvis även hur mycket kolhydrater man tål, om man är kraftgt överviktig etc. Jag äter kolhydrater enbart på kvällen då jag äter enligt periodisk fasta så jag äter en större mängd kolhydrater i måltiderna då och det passar mig och min kropp bra!

Skriv ut

Quiche Lorraine i Sötpotatisskal

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 2 sötpotatisar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 65 g spenat
  • 150 g rökt skinka
  • 150 g riven cheddar
  • 4 dl grädde
  • 5 ägg
  • salt, svartpeppar, paprikapulver

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180 gr.
  2. Skala sötpotatisarna och skiva i tunna skivor, en mandolin är enklast.
  3. Spraya en hög pajskal med olja/smör (Jag använder Arlas SMÖR/RAPSOLJA Spray)
  4. För att göra sidorna, skär av botten på några sötpotatisskivor så du får en rak yta längst ner (se bild). Lägg 5-6 lager sötpotatisskivor. Spraya botten när den är satt med mer smör/olja. Sätt in i ugnenn ca 20 minuter.
  5. Finhacka lök och vitlök och fräs i smör eller kokosolja. Låt spenaten fräsa med en liten stund.
  6. Finstrimla den rökta skinkan. Vispa ihop ägg, grädde och smaka av med kryddorna.
  7. Ta ut formen med sötpotatis och lägg skinkan i botten, sedan lök- och spenatblandningen och häll i äggstanningen, avsluta med riven cheddar.
  8. Höj ugnsvärmen till 200 gr och grädda pajen i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna innan servering.

Näringsinnehåll

  • Portionerr: 6

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Annette 15 juni, 2016 - 12:21

Tack för receptet, det låter som ett recept helt i min smak, måste provas redan i kväll 🙂
Och tack för veckomenyerna, de rätterna gjorde succé här hemma!

Svara
Anna 15 juni, 2016 - 11:52

Hej Åse!
Ser ju jätte gott ut! Men hur många ägg skall det vara i äggstanningen 😉
Ha en fin dag.
//Anna

Svara
Johanna 15 juni, 2016 - 11:28

Hur många ägg ska vispas i smeten?

Svara
Susanne 15 juni, 2016 - 11:27

Förstår inte punkten 4 i din beskrivning 🙁 vadå skära av botten? lägger du alla skivade potatisskivor i en pajform i typ 5-6 lager?

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.