Plock till champagnen eller till buffén.

30 januari, 2013

Hej hopp! Äntligen får jag lite tid att sätta mig här, lovade ju recept på plocken! Något som inte finns med på bilden i går var laxrullarna, för de glömde jag i frysen! :/
Laxrullar
Ta 200 gram kallrökt lax och lägg omlott på ett plastfolie.
Bred Cantadou (eller annan färskost) pepparrot på skivorna och lägg några babyspenatskivor ovanpå. Pressa lite av en citron över och rulla ihop på långsidan med hjälp av foliet. Lägg i frysen i ca 30 minuter, ta sedan ut och skär ca 1,5 cm tjocka skivor.

IMG_0221

 
Serranorullar

Bred chèvreost på några skivor Serrano och rulla ihop. Dela sedan rullarna i två delar.
IMG_0037

 
Ostkorg med räksallad
4-6 portioner

50 gram västerbottensost
30 gram parmesan

Räksallad:
100 g skalade räkor
3 msk majonnäs
3 msk crème fraiche
1 msk dill
salt och peppar
Gräslök till garnering
Blanda ingredienserna till räksalladen och förvara kallt.
Riv osten och lägg i små högar på ett bakplåtspapper på en plåt. Sätt in i ugn på 200 grader och ta ut när det börjat bubbla och fått lite färg. Låt svalna lite men var försiktig så de inte hinner stelna. Ta sedan upp med stekspade och lägg över ett upp och nervänt snapsglas. Låt torka. Fyll sedan ostkorgarna med räksallad.

IMG_0212


Birgitta Höglunds fröknäcken

1 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
1/2 dl hela Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Fiberhusk (psylliumfröskal)

1/2 dl Kokosfett utan smak
21/2 dl kokande Vatten
1 tsk Havssalt
Lägg bakpapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Smält kokosfett i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.
Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll omedelbart upp på en plåt med bakplåtspapper, sprid ut till en tunn kaka med slickepott.
Grädda på 150° i ca 45-60 minuter. Ta ut och skär ut skivor med tex en pizzaskärare.
Sänk temperaturen till 80 grader och låt stå och torka i ett par timmar. Knäcket ska vara hårt, inte segt.

12 kommentarer
0

Du kanske också gillar

12 kommentarer

Ellinor Olsson 2 januari, 2016 - 17:54

Ostkorgarna – så jättegoda! Tog osten jag hade hemma, fyllde med räksalladen, dekorerade med ruccola, körsbärstomater och avocado. Drack Cava till! Mannen fick hemgjorda hamburgare med hembakt bröd till men ville också ha en ostkorg. Jättegott! 😀

Svara
Rebecka 31 januari, 2013 - 17:02

”Sänk temperaturen till 80 grader och låt stå och torka i ett par timmar.”
Hur ska jag tolka det? Ska ugnen vara påslagen i ett par timmar på 80 grader?

Svara
Åse 1 februari, 2013 - 01:05

Yes 🙂

Svara
T 31 januari, 2013 - 09:42

Jag gillar inte riktigt smaken av västerbottenost då man smälter ner den till chips, tycker det blir lite fränt. tror du att det fungerar med en mildare ost, typ gräddost? Eller kanske präst?

Svara
Maud 30 januari, 2013 - 21:21

Hejs! Provade sushin från din bok i helgen;) supergott!!
Idag blev de lamslagne med zucchini, mmmm, görgött
Kram

Svara
Maud 30 januari, 2013 - 21:23

Lasagne såklart!

Svara
Louise 30 januari, 2013 - 21:03

Hej!
Jag tycker LCHF är en intressant kosthållning som jag mer och mer går över till. Mitt problem är att jag är allergisk mot mjölkprotein. Det är här de brister för mig. Jag försöker hitta alternativ och har använt mig av soja-produkter tills att jag läste en artikel att soja är 99% gen-manipulerat. Andra alternativ är baserade på havre, visserligen med mycket låg gluten och jag undrar så klart om det räcker? För övrigt fungerar oljor och mandelmjölk bra men många recept innehåller både ost, crème fraîche och grädde. Jag skulle tycka det var riktigt intressant att höra dina synpunkter på detta! 🙂 Och, givetvis om du har några bra tips på mjölkfria alternativ.
Hälsningar
Louise

Svara
Sanna 30 januari, 2013 - 18:36

Allt ser så gott ut. Tack igen. Perfekt plock till Melodifestivalen:-)

Svara
Ulla 30 januari, 2013 - 15:13

Toppenrecept som vanligt!
Lättlagat men ändå varierat och snyggt dessutom.
Ska testas på tjejerna (tanterna) nästa helg.

Svara
Camilla 30 januari, 2013 - 14:17

Gud vad allt ser gott o fint ut.
har en liten fråga gällande ostkorgen. kan man göra dom iförväg o äta dom dagen efter… tänker att det funkar ju med vanliga ostchips.
och man gör dom iförväg inför en fest o förvarar dom i kylen med röran i, blir det inte osten sölig då?
tack för en superfin bok o blogg :)!

Svara
ellen 30 januari, 2013 - 14:13

Vilka sjukt bra recept på plock!! Ska testas snarast:)

Svara
Anne64 30 januari, 2013 - 13:17

Hej Åse
Har följt din blogg och din Facebooksida ett tag.
Köpt din kokbok och igår var det dags för första testet.
Började med vecka 1, måndag-tacospaj.
Blev uppskattat av hela familjen, jättegott.
Första gången jag gjorde pajdeg utan vetemjöl-kanongott.
Har sedan en tid lagt av med gluten pga problem med magen men då avstått
från allt bröd, pasta, paj etc. Men jag saknar det så det här är ju en början.
Att börja använda mandelmjöl, kokosmjöl, fiberhusk, pofiber m.m.
Tack än en gång för allt du delar med dej
Hälsningar
Anette

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.