Perfekt Blomkålsmos

22 augusti, 2016

Blomkålsmos – ett perfekt substitut för potatismos men hur många av oss har inte stått där med ett vattnigt, slabbigt mos och barnen har tittat skeptiskt på både oss och moset.
Så här gör jag när jag gör blomkålsmos! Får samma konsistens som potatismos och smakar SUPERB!
Går att använda till duschesse också så klart 🙂 Perfekt till fiskgratängen, plankan – you name it!
012A1053
012A1060
Skriv ut

Perfekt blomkålsmos

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 2 st blomkålshuvud
  • 1-2 msk smör
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 dl riven parmesan
  • 2 äggulor
  • Salt och vitpeppar

Instruktioner

  1. Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter. Låt svalna. Vi vill ha blomkålen så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”. Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går. Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och parmesan. Smaka av med salt och peppar.

Näringsinnehåll

  • Portionerr: 6

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo

22 kommentarer
0

Du kanske också gillar

22 kommentarer

Fiskgratäng recept VV - Fnulan 18 januari, 2018 - 07:41

[…] för potatismos gjorde jag en blomkålsmos med grunden från Åses LCHF recept, det hittar du HÄR. Det blev verkligen som vanlig mos!! Här får du ett recept på samma fast till dig som är med i […]

Svara
Rimmad torskrygg med parmesangremolata och blomkålsmos - 56kilo - Wellness, LCHF och Livsstil 3 januari, 2018 - 15:27

[…] så god fiskrätt, prova detta hörrni! Blomkålsmoset gör jag oftast så här men igår hade jag bara smör och salt och peppar i.Rimmad torskrygg med parmesangremolata och […]

Svara
Mångsidigt med blomkål – Att vara etta 28 november, 2017 - 11:16

[…] Man kan tillreda blomkålsris (superenkelt, bara att riva blomkålen grovt och koka upp snabbt), blomkålsmos, blomkålsgratäng och pizzabotten av blomkål. Blomkål påverkar knappt mitt blodsocker alls, och […]

Svara
yvonne 21 oktober, 2017 - 21:31

2 blomkålshuvuden kan ju variera väldigt mycket i vikt. Ca vikt på den till resten av ingredienserna?

Svara
Heléne 7 september, 2017 - 19:08

Jösses vad gott! Bästa mos vi har ätit, mums! Om du har aldrig prövat så gör det🤗

Svara
Margareta 22 januari, 2017 - 16:08

Hej😊
Vad är en S-kniv?
(Tack för alla fantastiska recept👍)

Svara
Åse 22 januari, 2017 - 16:12

Hej Svårt att förklara det är ett kniv som ser ut som ett S som tillhör matberedare =) Hittade en bild här: http://shop.electrolux.se/product/4071318572/Komplett+kniv+till+matberedare

Svara
Margareta 22 januari, 2017 - 16:40

Ja, förstås 😊
Nu blir det din blomkålsmos och stekt salsiccia. En helt otrolig färsk korv som görs här uppe av Nyhléns o Hugossons. 96 % kötthalt! Den smakar karamell 😱
Jag hoppas det är ok om jag länkar till dina fantastiska recept från min blog 😊

Svara
Sara 18 januari, 2017 - 13:12

Blir inte moset kallt när blomkålen ska svalna först?

Svara
Åse 18 januari, 2017 - 18:57

Svalna: inte kallna =) Skulle det bli för svalt går det enkelt att värma på i kastrullen.

Svara
Jennica 12 januari, 2017 - 20:09

Gud så gott! Har så himla svårt för kokt blomkål, och har inte gillat andra recept på blomkålsmos jag har provat, men det här blev ju godare än vanligt potatismos! Till och med sambon tyckte det blev hur gott som helst (och han är inte direkt känd för att trycka i sig grönsaker i överflöd :D) Hade i lite dijonsenap också, blev himla bra! Tack för receptet!!!

Svara
Åse 13 januari, 2017 - 12:08

Vad roligt att höra!! Tack för återkoppling! =)

Svara
Ann 4 september, 2016 - 17:42

Jag satte ett galler i en stor kastrull och ångkokade blomkålen istället. Tycker det blev riktigt bra. Jag serverade Entrecote med stekta champinjoner, bacon och purjolök plus en rödvinssås till. Blev oerhört gott sa maken. Tack snälla för tipset!

Svara
Anette 24 augusti, 2016 - 08:45

Jag kokar det inte i vatten, utan i smält smör och lite grädde. Då blir det perfekt konsistens när man mixar det direkt!

Svara
Jenny 24 augusti, 2016 - 06:43

Detta ska jag testa . Måste berätta att jag gjort din blomkålsrisotto i sommar , å My god va god den blev !!
Kram kram

Svara
Tovis 24 augusti, 2016 - 01:38

Om man inte har matberedare hur kan man göra då?

Svara
Åse 24 augusti, 2016 - 06:39

Det går bra med elvisp eller vanlig visp också!

Svara
Jeanette 22 augusti, 2016 - 22:33

Smarrigt.
Jag har gjort så att jag enbart har tillsatt en del smör, salt och peppar och sen mixat med stavmixer med den kokta blomkålen. Blir så mumsigt att gubben som ej äter lchf tar gärna av mitt blomkålsmos när jag lagar det 🙂 Har sett till att få bort allt vatten och har undvikit att få det vattnigt. Tycker det blir godast när det inte är perfekt passerat, utan gillar när det blir lite småbitar i.
Men vill testa att tillsätta ost i nästa gång 🙂

Svara
Micke i uk 22 augusti, 2016 - 22:29

Jag brukar använda en potatispress för att pressa ut vatten ur blomkålen. Fungerar riktigt bra.

Svara
Lotta 22 augusti, 2016 - 22:28

Tack för tipset! Har aldrig provat med ägg i, det får det bli nästa gång.

Svara
Jenny Kanerva Ericsson 22 augusti, 2016 - 19:39

Går det att använda nån mer smak extraljus ost, istället för parmesan, och fortfarande få en bra konsistens?

Svara
Helene 22 augusti, 2016 - 19:34

Bra tips. Blomkålsmos brukar annars bli lite vattnigt. Tack för alla fantastiska recept.

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.