Pepprig kyckling med krämig rättikagratäng och en Pinot Noir

28 mars, 2013

Gårkvällens middag var en höjdare! Jag gjorde rättikagratängen lite annorlunda och det blev såååååå gott!! Detta måste ni göra! MUMS! Smakar pårecis som potatisgratäng men man slipper matkoma 😉
Jag provade även Touch of Taste såsreduktion, som vanligt innehåller sådant lite socker. Man kan givetvis göra en vanlig pepparsås om man vill komma ifrån det.
IMG_1998
Onsdagar innebär alltid vinprovning tillsammans med Vinguiden.
I går fick vi prova en Pinot Noir i snygg flaska, nämligen amerikanska Cloudline Pinot Noir.
Jag är inte överförtjust i Pinot Noir mest för att jag gillar tunga fylliga viner.
Dock tyckte jag att det var en förträfflig smak som passade jättebra till maten, inte lika gott att zippa på efteråt tyckte jag.
Gillar man lättare röda viner eller vill ha beroende på maträtt så är Cloudline ett perfekt val tycker jag.
Cloudline levererar en stor och typisk Pinot Noir-doft med viss kryddighet. Medelfylligt med frisk syra och mjuka tanniner, mogna bär och en svagt rökig ton. Utmärkt till klassiska svenska köket som wallenbergare med ärtor och potatismos, moderna pastarätter och festliga rätter som anka med savoykål.
IMG_1991
Vintipset tillsammans med Vinguiden, omdömet personligt.

Krämig vitlöksdoftande rättikagratäng

6-8 portioner
1,2 kilo skalad skivad rättika
5 dl grädde
3 stora hackade vitlöksklyftor
1 burk ekologisk vitlöksost (Castello)
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 gul skivad lök
Koka upp ättika med grädde, vitlök, ost och salt & peppar. Låt sjuda i ca 10 minuter innan den skivade löken åker i. Låt koka 5 minuter till.
Häll upp i form och fördela lagrad, riven ost ovanpå.
Sätt in i nedre delen av ugn på 175 grader i 1,5 timme – lägg eventuellt lite aluminiumfolie ovanpå när den fått tillräckligt med färg.
IMG_1976
IMG_1977
IMG_1987
IMG_1988
Pepprig kyckling
4-6 portioner
1 kilo kycklingfilé
1 färdig såsreduktion (1 burk Touch of taste såsreduktion + 2 dl grädde
salt, peppar
Rensa kycklingfilé och skär varje filé i 4 delar. Lägg i fom och salta och peppra.
Häll pepparsåsen ovanpå och sätt in i ugn på 200 grader i ca 25-30 minuter. Använder du termometer så ska innertemperaturen vara 72 grader.
Jag serverade en tomatsallad och smörstekt grön sparris till! MUMS!
IMG_2000
IMG_2002
IMG_2003
IMG_2004
IMG_2007
IMG_2009

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Michelle 16 februari, 2015 - 12:05

Hej! Detta recept låter jättegott! Jag hade tänkt testa att göra den peppriga kycklingen men är osäker på om touch of taste såsreduktion finns kvar i sortimentet? Det var ju ett tag sedan du postade detta recept. Om det inte skulle finnas kvar längre, vad skulle du rekommendera att ersätta det med?
Tack för en härlig blogg!!
Mvh Michelle

Svara
Linn 4 april, 2013 - 20:36

Ah, nu befinner sig den krämiga rättikagratängen i magen. Mums så gott! Inte exakt som potatisgratäng, men minst lika gott. Om inte godare. Samma härliga, krämiga känsla.
Än en gång konstaterade vi här hemma att det finns fullgoda alternativ till i stort sett allt med LCHF-kosten.

Svara
Åse 4 april, 2013 - 20:43

Kul att det smakar!! Håller med!

Svara
MariaS 1 april, 2013 - 15:10

Ååh! Måste absolut prova både kycklingreceptet och rättikan! Har lagat rättika som gratäng tidigare men inte blivit så imponerad.. 🙂 Men det här låter såå smarrigt! Tack för all inspiration!!

Svara
Lotta 28 mars, 2013 - 13:58

Lovar du, att det smakar som potatisgratäng. När jag smakar rättika smakar det som rädisa. Hur det möjligt att smaken kan förvandlas i ugnen? Ja, ingen blir gladare än jag om det stämmer.
Tack för en fantastisk blogg Åse. Just nu sitter jag på jobb och mår si så där. Chefen satten den största godiddkålen i lunchrummet och gissa vem som gick loss på den……….Skit!
Kram och ha den bästa påsken!! Min började inte så bra rent lchf-mässigt

Svara
Åse 28 mars, 2013 - 14:05

Ouch!! Upp o hoppa igen och låt dagen sluta bra 🙂
Tillagad rättika smakar absolut inte som rå! Kram!!

Svara
Anna 28 mars, 2013 - 12:58

Hej! Låter ursmarrigt!
Har du i grädden när du kokar upp rättikan, det framgår inte i texten!
Ska göra rättika gratäng i dag! Ska testa att göra den på ditt vis!
Ha det så gott!
Trevlig påsk/Anna

Svara
Åse 28 mars, 2013 - 13:17

Yes! Hoppas det smakar!

Svara
Anna 28 mars, 2013 - 19:44

Tack snälla för svar Åse! Nu har jag tillagat den som dig!
Brukar göra rättikagratäng men aldrig på detta vis!
En fördel var att nu kunde man smaka av det
Hela när smakerna smaskat till sig!
Ha en fin påsk!
Kram Anna

Svara
Åse 29 mars, 2013 - 09:44

Härligt!! Glad Påsk!!

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.