Pastagratäng med medelhavstoner

13 april, 2010

Svängde ihop en pastagratäng på lite av det jag hade i kylskåpet till kidsens lunch som gick hem och blev mkt mat. Kan göras väldigt VV vänlig om man vill det för jag hade i ett paket Kelda medelhavstomatsoppa som bara innehåller 8 pro points per paket. Lägg till för pasta, riven ost och valfri fetthalt på grädden så har ni en god pastagratäng som inte kostar skjortan i propoints.

Räcker till 8 personer minst!

500 g pasta
500 g nötfärs
500 ml Kelda medelhavstomatsoppa
1-11/2 dl grädde
2-3 dl riven ost
Jag kryddade med salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver och lite Knorr pastakrydda.

Stek nötfärs och häll sedan i tomatåsen, grädden + kryddor ooch låt koka in lite under lock. Under tiden koka pastan. Fördela sedan både kokt pasta och köttfärssås i gratäng, strö riven ost över och gratinera i gnen på 250 g i ca 7-8 minuter eller tills osten smält.

Jag kan rekommendera att fördela skivade tomater ovan innan osten strös över, men skippade det eftersom jag visste att alla ungar hade pelat bort det ändå ,)

Du kanske också gillar

9 kommentarer

Asa 2 maj, 2010 - 10:13

Har nu gjort din pastagratäng och den blev super! Funderar bara på om grädden ska vara i såsen eller hällas ovanpå? Jag hällde den ovanpå i vart fall och det blev bra.

Tack för alla dina underbara recept!
Kram

Svara
Åse 2 maj, 2010 - 10:18

Hej Åsa!

Grädden skulle i tillsammans med soppan men visst kan man hälla ovanpå =)

Svara
tina 19 april, 2010 - 09:00

Pastagratäng har jag funderat på ett tag, utan att slå till. Tror jag ska prova din variant, det låter gott!

Svara
Lotta 14 april, 2010 - 12:06

Detta såg verkligen jättegott ut och det receptet lånar jag gärna!
Lotta

Svara
Cat 14 april, 2010 - 10:18

Mums!
Skall nog pröva med lite modifikation (har svårt att hålla mig 100 till recept men å andra sidan kan man få månag överraskningar så *flin*)
Vi har kört denna medelhavspasta/”gratäng” så länge nu att vi tröttnat lite men är också såå god och ungarna älskar den!

Har du provat denna?
4 portioner
300 g rörpasta, gärna penne men jag tar alltid fiberpasta
Tomatsås:
2 msk olja
3 schalottenlökar, skalade, finhackade
1 burk krossade tomater, 400 g
½ dl vitt vin (blir ofta lite mer av vinet, har ofta fryst in i påsar som innehåller mer än futtiga ½ dl)
1 tsk salt (smaka av hur mycket salt, socker och peppar just ni gillar, vi kryddar på med mer av detta)
2 krm peppar
2 tsk socker
2 msk olja
(Och vitlök efter behag tar jag självklart, älskar vitlök)

250 g mozzarella (tar dubbelt av detta för är osten som gör det så krämigt och gott, blir lite torrt annars)
200 g små tomater, gärna kvisttomater
150 g kalamataoliver
färska basilikablad
Ugnstemperatur
225º

Gör så här
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, medan du gör såsen.

Tomatsås
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken någon minut under omrörning. Tillsätt tomater, vitlök, vin, salt, peppar och socker. Låt småputtra 10-15 minuter. Smaka av, kanske mer vitlök, socker om tomaterna är syrliga osv ;O)

Smörj en ugnssäker form med olja, varva pasta och tomatsås i formen. (Jag blandar ihop allt och bara häller upp i formen då får all pasta sås på sig.)
Riv mozzarella i stora bitar, dela tomaterna (ibland lägger jag dit dem kalla precis som med oliverna, en smaksak)
Lägg ost, ev tomater och oliver ovanpå.(Jag gillar mina oliver kalla så jag lägger på de efteråt när jag lägger dit prosciutton och basilikan och ibland tomaterna)

Gratinera cirka 10 minuter.
Lägg på massor av serranoskinka eller prosciutto och färsk basilika på gratängen och servera, gärna med en Tzatziki el likn till.
Från coop tror jag

Kraaaam

Svara
Linda 14 april, 2010 - 10:00

Låter kanongott, skrev genast upp receptet. Är med i Viktklubb på aftonbladet men hittar alltid massor av gott här inne hos dig,mer vardagligt lixom och som resten av familjen oxå kan tänka sig att äta.
Om jag har en liten svacka så kikar jag alltid in hos dig och blir genast full av ny inspiration, tack för det.
Keep going!

Svara
Åse 14 april, 2010 - 10:11

Det var roligt att höra! =)))

Svara
Emma H 14 april, 2010 - 09:31

Jag brukar också göra lite olika varianter av sån gratäng, supergott!

Hoppas allt är bra. Kram Emma

Svara
ÅsaS 14 april, 2010 - 09:24

Mums! Visst är det skönt att kunna trolla i köket ibland, genom att ta det som finns och är över.
Här hemma har vi en make och tre barn som öppnar kylskåpet, tittar, ruskar på huvudet och hittar ingenting att äta. Sen har vi en mamma som öppnar samma kylskåp, spricker upp i ett stort leende och plockar fram det ena efter det andra och efter en stund står det en färdig hemlagad måltid för fem personer på bordet. Trolleri? Jag vet inte…

Tack för att du delar med dig av dina recept och inspiration i massor!

//Åsa (som inte är reggad användare av din sida, men besöker den flera gånger varje vecka och inspireras till tusen)

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.