Oxfilé till Nyår med Sous Vide!

av Åse

God fortsättning på er!
Hoppas ni har fina sköna dagar! Det har vi 🙂 Vilken blåst via har här i Skåne med stormen URD! Hur har det varit hos er?
Hörrni nu har jag ett bra tips till er! Det äts väl aldrig så mycket oxfilé som till Nyår, hehe1 Och jag gör numra alltid min oxfilé Sous Vide för att garantera resultatet och för att jag tycker att det är så smidigt!

Sous Vide betyder ”under vakuum” och har länge använts på restauranger över hela världen. Genom att först vakuum-förpacka kött, fisk, kyckling eller vad du nu önskar tillaga och sedan sänka ned dem i ett perfekt tempererat vatten gör att du kan uppnå fantastiska resultat. Du ställer in din Sous Vide på önskad temperatur, placerar den på kanten av en kastrull/gryta, startar timern och sen sköter resten sig självt.  Eftersom temperaturen ligger helt stabilt finns ingen risk för att tillaga din råvara så att den blir torr. Temperaturen håller sig inom en noggrannhet på +/- 0.1°C  tack vare att den cirkulerar vattnet.

Jag köper ofta oxfilé i skivor men en fin mittbit (Chateaubriand) är perfekt när man är 4-6 stycken.

800-1000 g mittbit i 58-60 grader i 3 timmar ger en fin rosa medium oxfilé. Det finns många sajter ute för att kolla temperaturer och tider för Sous Vide, även appar.

HÄR ÄR ETT INLÄGG DÄR JAG SEVERAT DET

Chateaubriand: Bryn köttet 30-60 sek i het panna med smör/olja, salta och peppra. Låt sedan två kvistar timjan snabbt gå ner i pannan.

Låt köttet vila i 10-15 min innan köttet och timjan vacumförpackas (eller läggs i ziplock) så blir det en god smak på köttet.

Den Sous Vide cirkulatorn jag använder just nu hittar ni HÄR

012a5203-2
012a5207-2
Måste man använda en vacuumförpackare? NEJ!
Det är inte längesedan jag införskaffade en vacuumförpackare och jag ångrar mig inte! Det är bra att förpacka varor inför frys etc, inte bara för Sous Vide. Jag tycker det känns säkrare med en vacuumförpackare och det är lite enklare.

Om man inte har plats eller råd eller helt enkelt inte vill ha en så kan man använda sk Zip Lock påsar (av god kvaliet!)
för när man sänker ner påsen i vattnet så sugs luften ut av vattennivån och det vacuumförpckas automatiskt!
Sänk påsen ner sakta tills du kommer upp till ”låset” där stänger du påsen försiktigt och se gärna till att hålla ”låset” ovan vattnet.

012a7977
012a7978
Jag saltar, pepprar mina biffar och det är även gott att lägga ner några kvistar timjan! Sedan vacuumförpackar jag dem och sänker ner i vattnet.
Det räcker med 1,5 timme (ca 58 g)  men jag kör på 57 grader i 2 timmar det passar mina preferenser och blir alltid bra!

012a7980
012a7983
012a7993
Jag sousvidade mina biffar på förmiddagen sedan fick de vila i kylskåpet till kvällen! Då tog jag ut dem från påsarna och brynte dem några sekunder i gjutjärn på hög värme (smör + kokosolja utan smak)
Perfekt att förbereda med andra ord!
Resultatet blev jämnt rosa och möra biffar! MUMS!
Jag serverade en gratäng på kålrabbi/kålrot och en härlig tryffelsås till! MUMS!

012a8000

Här har jag sousvidat en hel bit och sedan skurit den i portionsbitar.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Oxfilé med Kålgratäng och Tryffelsås


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

Tryffelsås

  • 1 finhackad scharlottenlök
  • 1 msk smör
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 3 msk Aceto Balsamico
  • 3 msk oxfond
  • 1 msk råsocker eller sockerfri sötning (jag använder Fibersirap)
  • 1/2 msk tryffelolja

Kålgratäng (räcker till fler än 4 st)

  • 2 stora gula lökar
  • 1 kg kålrabbi/kålrot
  • 1 vitlök solo eller 2 klyftor
  • 4 dl vispgrädde
  • salt, peppar
  • 12 dl ost, riven

Instruktioner

  1. Fräs löken i lite smör tills den blivit mjuk. Vispa ner vin, balsamvinäger, oxfond, sötning och smaka av med salt och peppar. Låt reducera tills ca hälften återstår. Sila av löken eller låt den vara kvar, smaka av med tryffeloljan.
  2. Sätt ugnen på 200 gr.
  3. Skala kålen och skär i skivor. Koka ”al dente” dvs nästan mjuk i lättsaltat vatten.
  4. Skiva löken och fräs mjuk i smör.
  5. Varva skivorna och löken i en lätt smord, ugnssäker form. Krydda med salt och peppar mellan varven. Avsluta med kålskivorna. Vispa hop grädde med pressad vitlök och riven ost och häll över gratängen. Sätt in gratängformen i ca 50 minuter, sätt eventuellt aluminiumfolie över om gratängen får för mycket färg.

Nutrition

  • Serving Size: 4

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

12 kommentarer

Anna 20 juli, 2018 - 11:43

Om man vill ha köttet lite mer genomstekt än medium rare, vilken temperatur rekommenderar du då? 60 grader?

Svara
Åse 20 juli, 2018 - 13:08

Det kan du kolla upp på olika Sous Vide kartor, jag steker alltid medium (ser rödare ut på bild än det var) så vill du ha Mindre rött hade jag ökat upp till max 58

Svara
Anette Gustafsson 13 januari, 2017 - 14:19

Hej Åse!
Ser att du har provat (minst) tre olika märken av sous vide-maskiner. Har du någon favorit och varför isåfall?
Tack för en fantastisk blogg (och böcker), blir alltid inspirerad varje gång jag tittar in här!
mvh
Anette

Svara
Åse 13 januari, 2017 - 16:06

Hej! Jag gillar den senaste bäst! Champion! Kul att du trivs hos mig!

Svara
Christopher 31 december, 2016 - 16:54

Bra recept, gör något liknande ikväll 🙂
Tänk på att om du behåller råvara (i detta fall oxfilé m. Timjan) i vakuumpåse för förvaring så måste påsarna kylas fort (isbad rekommenderas). Detta pga. att en livsfarlig bakterie/gift kan utvecklas i påsen (Botulism)
Liten risk men onödig!

Svara
Maria 30 december, 2016 - 18:38

Såsen blev så tunn trots att den kokat mer, skulle det vara 2 dl vatten i den ? Står i receptet men inte i instruktionen.
Kan man reda av på något vis ?

Svara
Åse 30 december, 2016 - 18:40

Bara fortsätta att reducera den 🙂

Svara
Malin B 30 december, 2016 - 16:43

Hej, tror du man kan förbereda såsen redan idag om man ska servera den imorgon? Tack för ett härligt år med din fina blogg.

Svara
Åse 30 december, 2016 - 19:53

Javisst:)

Svara
Anna 28 december, 2016 - 21:13

Kanske en dum fråga men jag har googlat och hittar inget bra svar. Säg att jag vill ha min file 57 grader. Hur vet jag när jag ska ta upp köttet? Säger maskinen till?

Svara
Åse 29 december, 2016 - 10:16

Då ställer du in den på 57 grader och då blir köttet inte varmare. Det tar olika tid för att köttet ska uppnå en viss grad, beror på storlek på köttet och vilket kött det gäller. Det finns som sagt olika sous vide temperatur tabeller. Det som är bra är att det gör inget om köttet ligger i sous viden långt efter att temperaturen är uppnådd, det blir liksom inte överkokt utan bara lite mörare. Hoppas du blev klokare av svaret =)

Svara
Anita 28 december, 2016 - 15:50

Funderat länge på en sån här, nu slog jag till, hoppas det motsvarar förväntningarna 🙂

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!