Ostgratinerad lax med broccoligratäng

19 februari, 2013

Åh vad jag längtar till ljusa sommarkvällar! Som matbloggare så är det sååå svårt att få till riktigt inspirerande bilder mörka kvällar med blixt.
Denna maträtten vinner inga skönhetstävlingar men rackarns så gott det är! I en familj med fem barn i spridda åldrar så är det mycket ”Detta gillar jag inte” och jag har dessutom min yngsta dotter som har ett otroligt känsligt smaksinne för salt och peppar, allt som typ smakar någon form av krydda gillar hon inte!
Jag försöker laga samma till oss alla men allt som oftast så blir det ändå varianter till de små barnen och en annan variant till mig, Daniel och tonåringarna) Men idag lyckades jag med något som alla tyckte var jättegott! Både 4-åringen och 9-åringen tog om, det är gott betyg.
6 portioner
6 laxfilér
1 ask philadelphia gräslök
1 dl creme fraiche
salt, svartpeppar
lite olivolja
Broccoligratäng:
600 gram fryst broccoli
2 ägg
3 d vispgrädde
3 dl riven ost
salt, peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Koka den frysta broccolin i några minuter. Ånga av och lägg i form. Vispa ihop ägg, grädde och ost, salt och peppar och häll över broccolin. Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter. Sänk sedan ugnen till 200 grader. Ta ut broccolin och lägg folie över.
Blanda philadelphiaost med creme fraiche, lite salt och peppar.
Skåra laxfiléerna och fördela oströran i skårorna. Ringla lite olivolja ovanpå och salta och peppra.
Sätt in i ugnen och låt stå inne i 15 minuter, höj eventuellt värmen sista 5 minutrarna så du får mer gratinerad yta.
IMG_0984
IMG_0986
IMG_0987
IMG_0988

Print Friendly, PDF & Email

13 kommentarer
0

Du kanske också gillar

13 kommentarer

Sara 4 juni, 2017 - 22:30

Broccoligratängen var helt underbar! Kommer jag göra till allt!!

Svara
Åse 5 juni, 2017 - 15:04

Kul att höra! =)

Svara
charlotte 20 februari, 2016 - 17:06

Hej.
Du fråga kanske…men ska det tillagas i två former eller ska man lägga ihop broccoligratängen och laxen den sista kvarten ?

Svara
Amanda Spångberg 23 februari, 2015 - 19:01

Mums vad god denna laxen var!! Åt den dock med kall sås och kokt broccoli till men ska pröva broccoli gratängen en annan dag

Svara
Fisk tre gånger i veckan? Ja tack! | Fys by Finnved 26 april, 2013 - 10:38

[…] I alla fall om det smakar så här varje gång… Receptet hittar du här! […]

Svara
Ulrika 24 februari, 2013 - 19:08

Testade detta receptet idag och det var jättegott! Tack för tipset!
Kram Ulrika

Svara
pilla 20 februari, 2013 - 11:05

Åh så gott!

Svara
Anna 19 februari, 2013 - 14:11

Ser jättegott ut, ska absolut lagas någon gång fast med ”min” philiadelphiaost. Är laktosintolerant, så det är lite mäckigt att hitta produkter som är samma ibland, men det går.
Vinterkramen Anna

Svara
Mallan 19 februari, 2013 - 11:52

Äter hela familjen enligt LCHF? Får barnen inte kolhydrater alls?

Svara
Åse 19 februari, 2013 - 12:40

Vi äter alla kolhydrater i vår familj mer eller mindre! Kolhydrater i pasta och mjöl försöker vi hålla nere på även för barnen dock.

Svara
Marie 19 februari, 2013 - 09:01

Tips! Fetaost/creme fraiche och timjan på laxen är guda gott!

Svara
Åse 19 februari, 2013 - 09:27

En gammal favvo! Gör jag typ alltid, finns recept här :))

Svara
Louise 19 februari, 2013 - 08:57

Den här rätten ska jag laga ikväll. Alla ingredienser har jag, som tur, hemma!
Kram!

Svara

Lämna en kommentar