Jag hade tänkt att göra Oopsies men Oopsies är så lätta och fluffiga och jag ville ha mer tuggmotstånd så jag slängde i lite mer som skapar tyngd och tuggmotstånd. De blev HIMMELSKA!

Bra för alla de som inte tål nötter och mina barn tyckte de var riktigt goda! Jag menar, vem gillar inte ost och ägg? =)
Tänk på att låta smeten stå i ca 10 minuter och smeten ska vara så pass tjock att den går att klicka ut.
Ni kan även förbereda smeten och låta stå kallt något dygn för att grädda när ni vill 🙂
De sjunker ihop lite när de kommit ut från ugnen och blir perfekta att lägga pålägg på direkt.

Jag märker att med västerbottensost så blir det fluffigare och högre än med enbart te.x. gouda! Jag blandar västerbottensost + gouda.
Jag tar ofta i 1 dl rostade solroskärnor, såååå gott!

PS! Ni vet att bröden blir perfekta som pizzabotten också va!? 

Oemotståndeliga ostbröd (glutenfritt, nötfritt LCHF)

Författare: åse falkman fredrikson   Portioner: 10

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 100 gr naturell färskost (Philadelphiaost)
  • 1,5 msk psylliumfröskal (Fiberhusk)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk chiafrön
  • 5 dl riven ost (Gouda + Västerbotten)
  • Toppa med: svarta vallmofrön + lite havssalt

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 g.
  2. Vispa äggen riktigt fluffiga, ca 5 minuter.
  3. Blanda de torra ingredienserna. Vispa ner färskosten och de torra ingredienserna.
  4. Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
  5. Klicka ut 10 höga smetbollar på bakpappersklädd plåt och sätt in mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills de fått fin färg utan att bli brända. Låt svalna en stund innan servering.

06012015-012A4968

06012015-012A4969

06012015-012A4973

012A5030

06012015-012A4988

Så mätt så mätt efter denna frukosten med riktigt bra LCHF värden!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

  1. Disse må jeg prøve.
    Strør du de sorte valmuefrøene over når du har formet bollene/brødene, eller har du valmuefrøene i de tørre ingrediensene?

  2. Kul med matdagbok, den ska jag absolut kolla in nästa vecka. Har själv tänkt bli bättre på att äta strikt på vardagarna och lite mer normal/liberal på helgerna. Behöver alla tips jag kan få 😉 Ska även tänka på det där du skriver om att spara kolhydraterna till middagen.
    Det du skriver ovan är din frukost, dvs två ostfrallor med pålägg, är det alltså en av dina två måltider per dag??

    Nu kör vi! Kram kram 🙂

  3. Mat dagbok är nog bra!! Tränar du 6 ggr/vecka? Hur orkar du, vill gärna men orken finns inte, tyvärr! Ha en skön trettondag. Kram Rita

  4. Gjorde precis brödet, men undrar om receptet stämmer? Gjorde exakt som det står men blev ingen deg utan en Skåne sörja. Men försökte hälla ut 10 st nu är de i ugnen . Ser mest ut som oopsies.

    1. Receptet stämmer! Lät du allt stå och svälla i 5 minuter? Om smeten blir för lös, addera till mer ost och ta ev ett ägg mindre nästa gång, kan skilja från ägg och ägg.

  5. Perfekt, jag har philadelphia os över, som jag inte visste vad jag skulle göra med…men då får de bli dessa bullar! 😉

    Jag har provat att äta mina ägg/makrill/tonfisk/majonäs utan ”bröd” på morgonen, men blir inte nöjd. Men med lchf bröd blir jag glad, så det är dags att baka!

    Har tom införskafatt en matberedare och köpt hem några LCHF och paleoböcker, så nu ska det lagas god, bra och nyttig mat! 😀

    tom en ikea kasse från bibla, full med info böcker, så nu ska det läsas på ännu mer!

  6. Du är ju fantastisk!!
    Ska absolut prova att baka dom till helgen. Jag har liiite svårt för bröd med mandel mjöl. Många lchf bröd är med mandelmjöl så jag välkomnar detta recept!!
    Ha en fin (söndag höll jag på att skriva, snacka om att man är vilse i dagarna) tisdagkväll….

  7. Hej fina Åse
    Som vanligt ett intressant inlägg från dig, tack för det.
    Sötpotatis är en favvis hos mig, men är mängden kolhydrater lika mycket som i vanlig potatis?
    I så fall kanske man får äta det med en viss försiktighet?
    Hur är det med vanligt kokosfett i mejerihyllan, inte så bra? Läser ju att du skriver gärna deodoriserat kokosfett.
    Har något svårt att släppa min kontroll över vad jag äter, har du något råd att ge?
    Förbeställde din nya bok när vi träffades på Lindegårds på Bruksgatan i november men har fortfarande inte hört något från dem, gick förbi i lördags men då var det stängt där. Har du hört något om dessa förbeställda böcker?
    Många frågor det där, men så tacksam för svar.
    Kram Kerstin

    1. Hej fina Kerstin!

      Sötpotatis innehåller faktiskt nästan lika mycket stärkelse som potatis och dessutom MER sockerarter MEN är ett nyttigare och hälsosammare alternativ med mer vitaminer. Så ät färståndigt OM du inte sockertriggas. Vanligt kokosfett (silverpaketet) inte bra nej! Cocosa som finns i hälsokost rekommenderra jag i såfall, finns både med och utan smak.
      Jag mailade ut till alla adresser jag fick från Lindegårds med en förbokningslänk, så har du inte fått det mailet så jättesynd 🙁 Boken finns tex på Akademibokhandeln på Väla nu! Eller via bokus, adlibris etc. Du får givetvis svänga förbi mig och köpa ett signerat ex om du hellre vill det! Stor kram!

  8. Mums hur gott blev inte det där =) Japp jag är redo för nystart och kommer att hänga på dig här. Ska även ordna med en PT för att få ordning på min träning. Tränar mycket men kanske lägger energi på fel saker =)

    En fundering när du tar extra protein efter träning och aminosyrer.innan, mättar det? Och räknas det nästan som ett mål mat? Jag tänker att proteinet borde nästan bli ett mål mat i sig och räknar du in det under en dag eftersom det inte heller ur viktminskningssynpunkt är bra med för mycket protein då det kan ge viktuppgång.
    / Srina

    1. Härligt!! Åh vad kul! Att skaffa PT är det bästa jag gjort för min träning! Lycka till!!
      Nej det mättar inte, det stimulerar bara proteinsyntesen! Det skapar ingen viktuppgång när det tas i samband med träning, dessutom ligger jag generellt ganska lågt i protein per dag så det finns gott om plats för mer.
      Kram!

  9. Hej Åse! Funderar på att börja med 16:8 och undrar om man kan dricka fettkaffe till frukost under fastedelen, eller är det för ”matigt”? Tacksam för svar!

  10. Hej Åse!
    Jag har en treveckors bebis och undrar om du vet om det är negativt för mjölkproduktionen vid amning av att äta lågkolhydratskost? Jag har upplevt att mjölken minskat i mängd och funderat på om det har med kosten att göra då jag senaste veckan ätit mindre kolhydrater än de två första veckorna.. Jag har normalt sett god mjölkproduktion och åt extra kolhydrater under en dag oh mjölken ökade i mängd tror du att det är slump eller finns det ett samband? Jag har ätit lågkolhydratskost sedan tre år och följt dig och dina recept lika länge. Mår bäst av denna kost men ökar andelen kolhydrater om det behövs för att liten ska bli mätt. Tacksam för råd!
    Med vänlig hälsning Jenny

    1. Hur menar du? Det står angivet på paketet vad närkngsinnehållet är. Pofiber väger ingenting så det är i princip försumligt i både kolhydrater och kalorier när man bakar med det.

  11. Hej Åse, jag tycker att din blogg är otroligt inspirerande, fina bilder och härliga recept. Tack!

    Jag undrar om man måste ha en öppen profil för att vara med och tävla om din bok på instagram?

    Med vänlig hälsning Sandra

    1. Hej Sandra! Jag vet tyvärr inte om jag ser ditt tävlingsbidrag om den är stängd, misstänker att den inte listas under hashtaggen #tävling56kilo :/

  12. Åse!
    Din sista bok är ju helt fantastiskt bra! Jag bläddrar i den varje kväll.
    ..
    Jag rekommenderar din sajt och dina böcker till alla jag känner och visar mina kostrådgivnings- kunder till din hemsida för God, äkta Mat som smakar underbart!

    Jag hoppas att alla de köper dina böcker. De är bra allihop men den sista satte pricken över I:et
    Pedagogisk och modernt tänk!

    Tack för att du delar med dig på detta fina vis! Guldmedalj från mig! 🙂

    Kram!
    Pia

  13. Hej!

    Vilken bcaa-produkt använder du, vart köper du det och hur mycket tar du åt gången?

    Tack för en jättebra blogg som alltid inspirerar! 🙂

  14. Åh, de var goda!! Tack! Brukar sällan hänga på sånt, men bestämde mig för att köra sockerfritt januari. På köpet har andra veckan blivit ganska strikt lchf. Jag fungerar inte bra om jag förbjuder mig själv en massa, bättre att ta besluten vartefter. Taggad att gå ner i vikt nu. Big 40 coming up i april! Vill vara i toppform då. Har precis börjat träna crossfit (sååå kul) och är frustrerad på hur svaga armar jag har i förhållande till kroppsvikt. Vill dessutom ta löpningen till nya nivåer. Känner att 2015 är mitt år! Wohoo!

    Tack för inspiration! <3

  15. Hej hej!
    Vill bara skriva en rad och säga att jag gillar din blogg (som jag nyss upptäckt!). Jag tycker om din ödmjuka inställning och att du förmedlar budskap om att var och en ska lyssna på sin egen kropp, hitta sin egen väg och låta förändring ta tid. Det känns så viktigt, särskilt när ”kostråd” så ofta handlar om förbud och att det bara finns en väg som är rätt. Själv har jag efter lång tid kommit fram till att jag mår bäst av vegansk kost, p.g.a. autoimmun sjukdom som förvärras av animaliska produkter. Ganska långt från LCHF (även om det finns vissa gemensamma nämnare då man som vegan behöver det nyttiga, mättande fettet i oljor, nötter, avokado, etc) 🙂 Detta funkar för mig, men är inte för alla, och jag är sannerligen ingen ”missionär”. Vill härmed bara skicka lite positiv energi och hejarop till dig och alla andra som vill göra sina individuella val och lyssna på sina egna kroppar!

  16. Kan man ersätta Philadephiaosten med grekisk yoghurt eller måste det vara just färskost (fuskar så jag slipper åka till affären, igen)……..

  17. Tack Åse för en superbra blogg!
    Man får så himla mycket tips & inspiration 🙂

    Bakade dessa precis, hade dessvärre ingen Philadelphia ost hemma så jag tog 1 dl keso istället, och sen strödde jag chili flingor uppepå, de blev riktigt goda 🙂

    Ha en härlig lördag!
    Hls Madeleine

  18. Hej! älskar dig och din blogg alla gånger, men idag kändes det lite konstigt att Kellogs speciell K får lov att sitta längst upp. Sockerrika flingor som dessutom innehåller gluten. Det är inget fel i det! Massor av människor äter ju dom, men det blev så konstigt ihop med ditt varumärke.

    Inget illa menat!

    Kram!

    1. Jag tar inte illa upp 🙂 Jag är tydlig längst ner med att jag inte styr annonserna. Man får helt enkelt blunda för annonser man inte gillar, det gör jag varje dag i olika sammanhang 😉

  19. Har just bakat dessa, supergoda! Undrar hur jag bäst förvarar dom (endast jag som äter Lchf)? Borde väl gå att frysa? Tack för din inspirerande blogg, har även din app

  20. Hej Åse! Vilken fantastisk blogg du har! Tack för all din inspiration!
    Jag vill gärna testa ditt recept! Jag undrar om det går att ersätta ägg med något annat! Min som är äggallergiker. Eller du har kanske ett annat förslag på några nyttiga äggfria bullar som man skulle kunna baka? Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Elena.

    1. Hej! Jag tror inte jag har några äggfria bröd här förutom fröknäckena! Men du kan kika i min brödkategori och se om du hittar något! Lycka till!

  21. Hej
    Kanske dum fråga men går d byta ut philadelphiaosten mot cream cheese, det kanske t om är samma sak?!?
    Sara

  22. Hej! Blev nyfiken på detta bröd och testade idag, hade ingen fiberhusk, psylliumfrön. Dem blev platta som plättar! Har den uteblivna ingrediens den påverkan? Är ny inom området….

  23. Jag funderar på om ostbröden går att lägga ihop med fyllning i ett toastjärn…någon som har provat?

    1. Det blev supergott t toastjärn!!! Mums vilket läckert bröd… Till hamburgere och som sandwich!!! Waoouuuhhh det är en ny favorit!

  24. Kan nu meddela att det funkade utmärkt att toasta ostbröden! Jag gjorde en klassisk med skinka senap och ost! Gott

  25. Pingback: Ostbröd |
  26. Tack för ett fantastiskt enkelt och gott recept! Helt klart en ny favorit 🙂 Undrar hur man bäst förvarar dem: i rumstemperatur eller i kylen?

      1. Funderade också på detta… Om man inte kan frysa dem, är det kyl som gäller då? Eller klarar de rumstemperatur? La dem först i brödlådan men kom på nu att det är ju faktiskt ost och ägg, kanske måste stå kallt? 🙂

  27. Hej Åse, jag kan inte annat än att stämma in i hyllningssången! De här är ju fantastiskt goda och dessutom enkla att göra! För att underlätta ytterligare kan jag tipsa om att använda en glasskopa när man ska sleva upp bullarna, då blir de samma storlek och automatiskt höga när man trycker ut dem på plåten 🙂

  28. En liten fråga: jag har, efter olika test av fettkaffe, fastnat för två msk luktfri kokosolja i kaffet. Nu funderar jag på att byta ut eller delar av kokosoljan till mct olja.
    Eftersom jag inte provat denna oljan, så undrar jag om man ska använda lika mycket mct olja som kokosolja ( 3 msk om dagen) ?
    Jag kan inte fasta på morgonen, men med fettkaffe, så går det galant! 🙂

  29. Åååh dessa ska jag prova göra. Dessa bröd är alltså bra om man vill köra strikt lchf? Jag har nu kört lchf i 4 veckor men inte strikt,alltså jag har ätit chokladmousse på mörk choklad,sockerfria godisar osv. Tänkte börja medstrikt lchf från den 23 mars. Vet rätt bra vad man då får äta men hur tusan kan man veta så man inte ”överäter” ..jag menar så man inte slänger i sig allt för mkt kalorier på en dag. Jag hade tänkt slippa räkna varje dag för då tror jag att jag tappar suget haha…en ja kanske ett måste i början….jag har svårt för att veta mängden på min tallrik för att det ska vara jämt fördelat men jag tror det är hyfsat rätt. Jag provade räkna på matdagboken men blev ju less av allt kollande varje dag. Och det var svårt hålla sig till endast 1350 kalorier på en dag. . Jag har nog 10 kg att gå ner. Som mål just nu i alla fall.o målet är att ha nått det till i sommar nån gång. Är fettkaffe bra att ta innan träning…om man är dålig på frukost alltså :). Jag skulle gärna vilja äte frukost lunch o midda men vet inte hur jag ska fördela allt fett protein o kolisar på talriken,är nog rätt att ta för mkt fett till varje måltid hehe. Nåja ska in och leta efter din senaste bok för den kanske har massa bra tips till en sån som mig. Tack för en underbar blogg. Använt en hel del recept 🙂

  30. Hej Åse!
    Idag har jag gjort oemotståndliga ostbröd – så goda! Vågar nog inte låta mannen smaka dem. 😉
    Idag blir det blomkålsgratäng.
    Jag har följt din blogg ett tag och jag njuter av dina bilder – så fina. Bloggen är jättefin och jag får mycket inspiration av den. Jag har också köpt din senaste bok där jag skriver in bra recept ifrån bloggen.
    Härliga Du!

  31. Asså SÅ. HIMLA. GODA!!!!!! Är så imponerad av nästan alla recept jag gör från din blogg tusen tack för att du underlättar så för oss som vill äta nyttigt! ♡

  32. Jag kör denna (många gånger) dubbel sats och långpanna, sprider ut över hela pannan och låter den vila där efter omrörning.
    Han kört ”svettig” lagrad prästost, även parmensan, med bra resultat, men det salta i västerbottensosten är nog bästa iallafall.

    Min son älskar dom (med alla ostsorter) och behöver inte vara lchf-nisse för att gilla.

    /L

  33. Hej!
    Är helt ny med detta och har mina Oopies i ugnen precis nu 🙂
    Har en fråga, går dom att frysa? Hur smakar dom dagen efter man bakat dom? Bör dessa ätas direkt?

    Mvh Anneli

  34. Hej,
    Har precis gjort ostbröd.
    Kommer inte äta alla direkt.
    Känns som dom bör va i kylen tills i morgon.
    Hur gör du/ni?

  35. Har prövat baka dessa för första gången idag och är helt förälskad! Dem är ju obeskrivligt goda! Det jag tänkte på, om man har dem i frysen, kan man värma upp dem i mikron på upptining eller ska dem tina upp av sig själv?

    Tack för en underbar blogg och superbra och goda recept! Jag har hittat flera recept här inne hos dig som har blivit favoriter. Vi ska äta tacogratängen ikväll som du lagt upp, den är verkligen en av favoriterna. 🙂

  36. Hej! Ljuvligt goda blir dessa bröd! Mitt enda problem är att de inte går att få ”bulliga”, utan de flyter bara ut som plättar på plåten :(! Jag följer receptet noga, vispar äggen länge och låter det svälla. Vad kan jag göra för att få dem bullformade? Tack för en fin blogg :)!

  37. Tack för alla dina fantastiska recept! Plötsligt blev lchf så lätt och så rätt! Att vara ensam om ‘bantning” med en karl som ständigt kan och måste äta mycket, blir snabbt en allt för jobbig utmaning, men med dessa recept blev det en helt annan grej! Nu blir det vår livsstil =)

  38. Hej!

    Åh, hjälp mig snälla! Alla dina recept som jag provat är fantastiska och jag har jätte glad att jag hittat din sida. Nu har jag kommit över ett problem som jag inte förstår och inte lyckats googla fram ett svar på. Jag fattar inte om psylliumfröskal (Fiberhusk) är samma sak som psyllium husk, jag trodde det, och jag använde psyllium husk till mina bröd, men bröden blev en jätte tråkig brun/grå färg som inte ser alls trevligt ut. Vad har gått fel? Jag bor inte i Sverige så får inte tag på svenska märken.

    Tack på förhand!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..